Jocurile video
Jocurile video

„Băi, Adi, deci Veneția arată exact ca în Assassin’s Creed 2!”. Asta îmi spusese recent o prietenă, proaspăt întoarsă în țară după o excursie prin Italia. Faptul că ea a vizitat locul o face turistă. Faptul că eu „l-am jucat” mă face oare turist? Sunt convins că deja știți multe despre jocurile video. De exemplu, știți că în ultimii 20-30 de ani, paleta genurilor a devenit mult mai largă?

Astăzi vorbim despre Role-Playing Games (RPG-uri), First Person Shooters (FPS-uri), Turn Based Strategy Games (TBSG), Action-Adventure Games (Triple A), Real Time Strategy (RTS) și lista poate continua.

În 2018, industria de gaming la nivel global producea 135 miliarde de dolari americani, adică mai mult decât jumătate din PIB-ul României în 2017 (211,8 miliarde USD). Cu alte cuvinte, industria de gaming e profitabilă.

Nu știu cum sunt părinții voștri, dar ai mei nu au agreat niciodată jocurile video. Adevărul e că am crescut cu titluri precum Captain Claw, Tarzan, Hercules, Spider-Man, Metin 2, Counter-Strike, World of Warcraft, Need for Speed etc.

Erau de acord că socializăm și îmi cultivam competitivitatea (în cele online) sau că îmi dezvoltam atenția și viteza de reacție. Pe cine păcălesc?

Stăteam așa mult conectat pe atunci încât beneficiile astea nu mai aveau niciun efect în ochii părinților. Și pe bună dreptate! Valoare educativă, în schimb, nu prea puteam scoate de nicăieri.

Când am crescut mai măricel, mi-am dat seama că există mai multe feluri de jocuri decât știam eu. Au început să intre alte francize în „calculatorul” meu.

În ultimii ani, progresul tehnologic a mers mână în mână cu talentul artiștilor și dezvoltatorilor (developers). Jocurile au ajuns la un nivel ce permite recrearea cu fidelitate a spațiilor geografice, perioadelor istorice și atmosfera caracteristică a locului sau timpului.

Revenind la Assassin’s Creed 2

În acest joc au fost modelate orașele italiene Florența, Veneția, Forlì, și San Gimignano, din secolul al XV-lea. Am fost în primăvară în Nisa, Franța, cu autocarul, și am traversat pentru prima oară în viața mea nordul Italiei.

Privind colinele și satele cu biserici în stil romanic, parcă îmi aminteam cum tot eu călăream prin aceleași sate și le cunoșteam. Așa că am crezut-o pe cuvânt și pe ea când mi-a spus de Veneția.

Nu doar AC2 și Italia pot fi experimentate. Vorbim de o franciză care explorează, printre altele: Caraibele în vremea piraților, Constantinopolul (Istanbulul) din 1500, Țara Sfântă în vremea Cruciadelor, Parisul la 1789, Londra secolului al XIX-lea, Războiul de Independență american și multe altele.

Seria Grand Theft Auto (GTA)

Există suficiente alte titluri, pe gustul fiecăruia, care te transpun în locuri și timpuri diferite. Chiar și seria Grand Theft Auto (GTA), pe care de obicei o jucăm pentru distracție în cea mai pură formă.

În cadrul ei se reprezintă destul de fidel Los Angeles-ul de astăzi (denumit Los Santos în GTA V) și New York City (denumit Liberty City în GTA IV). Seria Watch Dogs te poartă prin Chicago și San Francisco, ambele bazate pe orașele din prezent.

Marvel’s Spider-Man

Care fost lansat anul trecut pentru PS4, îți permite să traversezi Manhattan-ul prin prisma unui super erou al copilăriilor noastre. Nu spun că nu ai putut și în jocuri mai vechi, dar tehnologia actuală reprezintă și mai fidel metropola americană.

Seriile Battlefield și Call of Duty

Cunoscute mai degrabă după componenta online decât cea narativă, te pun în pielea unor soldați de pe tot mapamondul și din timpuri diferite.

Nu voi uita niciodată în Call of Duty: World at War, momentul arborării steagului sovietic pe clădirea Reichstagului german din Berlin. Evident, acest joc are ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial.

Nu voi uita nici momentul când Battlefield 1 te pune în rolul unui porumbel mesager, trimis de niște soldați britanici să zboare către bază. El are legat de picior mesajul ce conține coordonatele comandantului. Deasupra, doar văzduhul, dedesubt, sunetul Primului Război Mondial, care vuiește prin tranșeele frontului vest european. Seria Far Cry, deși are ca bază locații fictive, respectă climatul, tradițiile și atmosfera locurilor.

Vei putea vedea, printre altele, insule sud-est asiatice, munții Himalaya, precum și o zonă bazată pe statul Montana din SUA. Tomb Raider și Uncharted sunt alte două francize care te poartă prin zeci de locuri, din Amazonia până pe o insulă fictivă din Arhipelagul Japonez.

Ok, am enumerat eu atâtea titluri, dar oare chiar așa să fie?

Oare sunt jocurile video suficient de fidele realității încât să te poți considera un soi de turist virtual? Nu vă voi răspunde la asta, dar voi menționa două lucruri: Assassin’s Creed Origins este o reprezentare a Egiptului Antic din perioada 50-40 î.e.n.

A fost folosit la Muzeul National Geographic din Washington DC în cadrul expoziției Civilizației Egiptene. Această expoziție este în desfășurare până pe 15 septembrie, dacă cumva doriți să mergeți acolo.

Mai țineți minte incendiul Catedralei Notre-Dame, care a atras atenție internațională? Ei bine, la reconstrucția sa se va folosi un model digital al catedralei, inițial creat pentru Assassin’s Creed Unity.

La model au lucrat artiști timp de 1 an înainte de apariția jocului, în 2014. Bineînțeles, jocurile, în opinia mea, ar trebui să fie utilizate complementar cu cunoștințele din școală, cu cărțile și filmele documentare. Doar așa poți experimenta în mod robust subiectul.

Adesea, jocurile video au anumite limitări (de obicei tehnice) sau anumite viziuni artistice ale directorului, care pot dilua acuratețea.

assassins-creed-unity-notre-dame
Notre Dame în Assasin’s Creed Unity

Evident, ar trebui să vezi și locul în realitate. Pentru mine e o plăcere să joc jocul, apoi să merg acolo și să fac comparații, sau invers. Am venit dintr-o vacanță în Austria săptămâna trecută, unde am vizitat casa lui Hitler din Alpii Berchtesgaden. Iarăși mi-au venit în minte scene din Battlefield, Call of Duty sau Wolfenstein.

În 2019, gaming-ul nu mai e atât de scump nici în România

Cei mai mulți dintre noi avem acum un TV cu HDMI, un monitor decent, un PC sau poate o consolă. Dacă vă gândiți să vă bucurați de titlurile enumerate mai sus și nu știți ce să cumpărați, vă recomand o consolă (chiar dacă personal joc pe PC).

Anul viitor se preconizează că va apărea următoarea generație de console, astfel că prețurile actualelor PS4 și XBOX sunt mai scăzute și vor scădea în continuare. Urmează doar să alegi jocul preferat. Cheia în viață este moderația, și la fel aș zice să jucați jocuri video. E ușor să fii absorbit de o lume digitală romanticizată.

Mulți prieteni de-ai mei au fost în Grecia vara asta. O colegă a fost în Creta, cineva în Halkidiki, altul în Zakynthos și încă unul în Salonic. Fiind încă vacanță, mă mulțumesc să vizitez Grecia în Assassin’s Creed Odyssey.

În septembrie apare și modul Discovery Tour pentru AC Odyssey.

Unde efectiv mi se explică istorie de către un narator în cadrul jocului. Cine știe, poate la anul merg și eu pe meleagurile elene, că m-au făcut curios jocurile video


Autor: Adrian Muntean
Foto: Alexandru Georgiță