Campionatul Național de Downhill
Campionatul Național de Downhill

În perioada 16-18 august, la Mădăraș, Harghita, a avut loc Campionatul Național de Downhill. Aici, au participat zeci de tineri înrăiţi de adrenalină şi ciclism de formula 1 din toată țara. Totodată, aici și-au dat întâlnire iubitorii de adrenalină din România, astfel că atmosfera s-a dovedit a fi uimitoare.

Discutând cu Paul Somesa, câștigătorul locului 1 la juniori la doar șaisprezece ani, am aflat că:

Campionatul Național de Downhill a fost mereu cel mai important concurs din an. Este, de fapt, concursul unde se face selecția pentru Lotul Național de Downhill. De asta toți bicicliștii încearcă să scoată un timp cât mai bun, astfel încât să fie selectați în lot sau chiar să câștige titlul de Campion Național.

Anul acesta a fost singura competiție de downhill până la momentul actual. Iar eu am plecat cu gândul să mă simt bine, să mă întâlnesc cu vechii mei prieteni bicicliști și, cel mai important, să ne dăm împreună pe trasee. Am ajuns acolo, iar starea de bine de pe traseu m-a influențat, astfel că m-am simțit fenomenal pe bicicletă. M-am dat cu grijă și se pare că a fost suficient să câștig.

Din fericire, nu am avut probleme tehnice pe întreaga desfășurare a concursului. Iar pentru acest lucru le rămân profund recunoscător băieților de la Bistritz Bike Shop, care au avut grijă ca bicicleta mea să fie gata de cursă.”

Campionatul Național de Downhill

Răspunsurile unor campioni la întrebarea: Ce este downhillul pentru tine?

„Sincer, eu cred că în sportul ăsta nu contează câţi ani ai. E un sport de care te poţi bucura la un nivel mai scăzut sau mai ridicat. Downhillul te relaxează şi te ţine în priză în acelaşi timp. Mie, cel puțin, mi-a schimbat și mentalitatea și lifestyle-ul.” – a declarat Moldovan Florian, câștigătorul locului 1 la categoria copii 12-14.

„Ideea de a merge cu bicicleta în pădure este un stimul care te face să simţi că trăieşti. Te poţi elibera de gânduri.” – spune Matei Moisil câștigătorul locul 1 la seniori.

Campionatul Național de Downhill

Concurenții au fost întâmpinaţi cu un traseu pe cât de dificil, pe atât de tentant despre care ne-au spus câte ceva.

„Traseul, nici nu mai am ce zice, cel mai fain traseu de downhill din ţară. Are de toate, rockgarden, rădăcini, drop-uri, contrapante, zonă de flow, jumpuri, tot ce trebuie.” – a spus Moldovan Florian câștigător al locului 1 la categoria copii 12-14.

Campionatul Național de Downhill

Downhillul în România

Când întrebăm campionii despre cum este văzut downhillul în România, răspunsul nu ne încântă:

„Românii au un mic dezinteres, deoarece nu se mai organizează concursuri care să stimuleze lumea.” – ne mărturisește același Matei Moisil, câștigătorul locului 1 la seniori.

Dacă vreți să vă depășiți limitele prin adrenalină, precum ne mărturisește Robert Trifan, downhillul este pentru voi. Pe trasee de munte și cu adrenalina în sânge veți putea afla ce înseamnă cu adevărat viața. Iar pe viitor Campionatul Național de Downhill  vă așteaptă ori ca simpli spectatori, ori ca împătimiți ai sportului.

Ana-Maria Retegan

Camelia Brătfălean