Uite cum arată ăla!

Răspuns pentru „Uite cum arată ăla!”

"în Texte" by

Cred că toate persoanele care au contact cu lumea din exterior s-au bătut măcar o dată de „gura lumii”. O gură liberă, care, în contact cu un creier cât o nucă, denotă minunatul mahalagism. Ei bine, de foarte multe dăți și cei raționali cad în această capcană, fiindcă ori vor să se amuze, ori să încerce un lucru nou. Până la urmă, adrenalina de la ceartă e pentru toți! Care ar fi un răspuns pentru „Uite cum arată ăla!?”

Un fel de etate

De la Adam și Eva, până la robotul Sophia, toți au avut un moment în care s-au uitat și în ograda celuilalt. Într-un mod eronat, ceea ce au crezut ei de cuviință au făcut public, iar acolo roată, de mână cu soarta, i-au dat-o înapoi. De ce? Pentru că merită.

Am scris un articol acum ceva timp care a prins foarte bine, însă unele persoane au început să creadă că ele chiar mă cunosc. Din diferite colțuri ale țării am aflat, de la personaje pe care nu le-am mai văzut în viața mea, că aș fi fost crescut de bunici și părinții erau în Spania, la căpșuni, că de aia n-am deprins cei șapte ani de acasă. Apropo, despre articolul ăsta este vorba: Tanti, nu îți las locul meu în autobuz!

Ce îi poți spune unui om care te judecă fără să știe? Răspuns: Nimic. De ce ar trebui să îi răspunzi? Răspuns: Nu trebuie. Dacă te judecă, lasă-l să creadă ce vrea el. Indiferent, vei fi judecat, inclusiv vei afla lucruri pe care nu le-ai mai auzit despre tine. Oamenii au o natură ciudată, vor să se apere prin orice mijloace, chiar dacă nu sunt atacați.

„Cine-s ăștia doi și ce vor de la noi?”

Când bagi doar vorbe fără rost, probabil, o să te asculte lumea pentru câteva secunde, apoi o să uite. Însă, dacă te precipiți și treci la calomniile ori la jignirile despre aparențe (partea fizică), vei fi mai puțin uitat. Să îi numim pe acești aleși ai cuvântului împotrivă… Aleși.

Bârfa și Gura Satului

Ambele-s slobode, asta-i sigur. Doar că… ia uite! există diferențe între cele două. Una ar fi de numerar. Bârfa poate fi ceva restrâns, simpatic chiar, ce nu abordează nimic și animă puțin atmosfera, după care doar unul este Ales. Gura Satului este colectivă – atenție – și se pare că are o importanță semnificativă atât pentru cel „uns” (pentru cel bârfit), cât și pentru Aleși, importanță care poate fi atât negativă, cât și pozitivă.

Și totuși, care ar fi un răspuns la „Uite cum arată ăla!”?

Sincer, nu am unul, prietene! Cel mai important este să le dai pace. Nu-i poți mulțumi în veci pe toți. Capra vrea varza, lupul vrea capra și varza vrea să fie lăsată în pace. Dacă le răspunzi la „Uite, bă, cum arată aia!”, probabil vei fi luată în râs. Societatea e în așa fel structurată, că te vor ajuta foarte puține persoane când vei fi făcut de râs în public. Poate chiar nu va sări nimeni.

Evitarea conflictului urmat de indiferență și „ureche șută” face minuni! Poate săgețile dure și mult mai veninoase te vor atinge, dar adu-ți aminte: ești puternic! Ori vei cădea pradă insuficienței de caracter și personalitate. Un lucru este cert. Cine te judecă, nu se cunoaște pe sine!

Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi