Feminine sau nu?
Feminine sau nu?

Din toate colțurile țării, de la Iași la Satu Mare, de la Someș și Târnave până-n port la Neagra Mare, s-au adunat astăzi aici fiice alese să citească, să gândească și să zică: vreau să mă fac doctoriță!

Cu speranța că voi rezolva neadormita problemă a femininelor din limba română, mai introduc o fisă și vă prezint, la a patra ediție, care substantive denumind funcții, profesii sau meserii au feminin și care, pentru numele lui Dumnezeu!, nu au. Nici mai mult, nici mai puțin, haideți la treabă!

Mic manifest nevinovat

Este cunoscut deja faptul că limba română este o limbă a ambiguității totale, a claselor cu un singur element și a regulilor încălcate de cei care le fac. Gramatica frumoasei limbi neolatine cu parfum slav se duce grav la vale în ultimii ani și asta fiindcă se modelează după deviza „uzul face regula”. Nu, domni și doamne care scrieți de zor la noile dicționare, gramatici și tratate oficiale, nu sunt de acord deloc. Cuvintele au rădăcini de sute, de mii de ani, și nu puteți legifera mușchetar doar fiindcă așa spun cei din Crângași! Muschetarii poartă muschetă și nicidecum un borcan cu muștar. Mai mult, sunt sigur că francezii, care au fost drăguți cu noi și ne-au oferit minunatul cuvânt mousquetaire,  sunt supărați acum pe noi. Of, Papură-Vodă…

Cum știm dacă o profesie are feminin?

Avem feminine sau nu? Păi nu știm. Nu există o regulă oficială, nu există nici măcar o regulă dedusă. Substantivele cu feminin sunt alese pur și simplu după urechea celor care au făcut dicționare oficiale ale limbii române. Cred că au extras bilețele… Sfatul meu ar fi să încercați să memorați cât mai multe pentru discursurile orale, iar pentru scrieri să vă asigurați corectitudinea verificând în, repetând că sună pompos, dicționarele oficiale ale limbii române.

Substantive epicene

EPICÉN, epicene, adj. (Despre substantive nume de ființe) Care are aceeași formă pentru indicarea ambelor sexe. – Din fr. épicène, lat. epicoenus.

Există o serie de substantive denumind profesii, funcții sau demnități care nu au formă de feminin nici în ruptul capului. Acestea vor fi folosite exclusiv la masculin, chiar dacă persoana în cauză este o femeie cu părul lung și bălai. Le voi prezenta în mici grupuri, poate ajută la memorare:

arbitru, cameraman, librar, pilot

bijutier, dramaturg, maistru

arhivar, cancelar, cenzor, consul, dispecer, manager, rector, vameș

gardian, comisar, comandant, general

prefect, ministru

doctor (cel care a obținut titlul), medic, chirurg

False substantive epicene sau substantive cu feminin

Substantivele următoare au feminine acceptate și integrate normei. Din dorința unei hipercorectitudini și a unei „pompoșenii” a vorbirii, multe persoane le evită și continuă să folosească substantivul masculin, oferind doamnei în cauză o frumoasă barbă. Măcar de acelea care există să ne bucurăm:

ospătăriță, picoliță, doctoriță, sculptoriță

filologă, profesoară, muzeografă, directoare, deputată, studentă, administratoare, croitoreasă, avocată, ambasadoare, inspectoare, ingineră, președintă, vicepreședintă, muziciană, politiciană, secretară

 

Știu, e dificil, unele nu au noimă și vă întrebați de ce e așa. Eu nu știu să vă răspund și am o vagă impresie că nici cei care au decis să fie așa nu ar ști. Bucurați-vă de viață în tăcere, iar când totuși trebuie să vorbiți, faceți din asta o artă!

Vorbiți corect și veți cuceri lumea!