DISCLAIMER: Acest articol este pentru cei cărora chiar le pasă, pentru cei care vor o schimbare, pentru cei care s-au săturat să trăiască într-o țară în care cea mai mare realizare este să pleci în străinătate. Așa că, dacă ești un om cu minte îngustă, dacă te regăsești în tipul mentalității „degeaba mergem că nu o să se schimbe nimic”, dacă ești un tânăr care își duce luptele doar în mediul online, te rugăm să părăsești acest articol. Nu avem nevoie de hate din partea celor care nu mișcă un deget să schimbe situația în care sunt și preferă să se bălăcească în propria neputință. Mulțumim pentru înțelegere.

Presa abundă de articole despre 10 august – până și ziarele din străinătate continuă să scrie despre ce s-a întâmplat acum un an la protestul diasporei. Da, protestul ăla în care oamenii de toate vârstele au fost gazați de cei care, teoretic, ar trebui să protejeze populația. A trecut un an și totuși nu a fost găsit NICIUN vinovat. Câțiva dintre cei considerați vinovați au părăsit, cel puțin pentru moment, scena politică, dar poporul tot nemulțumit a rămas. De ce?

Pentru că tot ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 a fost dat uitării de către autorități.

Ne întoarcem în țara tuturor posibilităților unde siguranța și încrederea nu sunt cuvinte prea mari pentru ordinea care există la ora actuală. Văd români care au părăsit țara pentru un trai mai bun afară, lăsând în spate case neînsuflețite, sate fără câini și copii ai nimănui, români care totuși sunt trași de origini înapoi în Piața Victoriei. Anul trecut, populația a devenit adunătura perfectă de șobolani pe care să se facă teste. Poliția și jandarmeria au devenit instrumente malefice care să încalce lucrurile pe care le promiteau.

De ce ieșim în stradă? Pentru că este dreptul nostru, pentru că putem, pentru că vrem ceva diferit, pentru că ne dorim acea democrație despre care învățăm la școală și care înseamnă „puterea poporului”. Nu vom discuta despre toate cauzele care au dus la aceste proteste, deoarece le știm deja prea bine și ne-am cam săturat – și noi, și voi –  să tot auzim despre aceeași politică.

Alți oameni, alte nume, aceleași caractere și promisiuni false.

Pe 10 august 2019, România a ajuns în pragul unei anarhii în care instituțiile au devenit dușmanul cu care se luptau: interlopi, corupție, fraudă. Putem spune că deși suntem țara hârtiilor și birocrației brici, rămânem tot un stat fraudulos și josnic gata oricând să-și vândă viitorul pentru un trecut terorist. Trăim blestemul dacilor de a trăi divizați, ingrați… Nu ne respectăm valorile de ani de zile, iar astăzi culegem ce am semănat. Pleacă guverne, vin altele, mentalitățile se schimbă greu.

Ducem în spate o insuficiență de lideri și de înțelepți. Deștepții au plecat, proștii au rămas. Să fie prea târziu?

Făcând bilanțul… patria noastră nu mai are justiție. S-a pierdut încrederea în noi, în ei, în lume. Să fii în stare să-ți îngropi neamul în gaze și apă, să-l rupi cu bătaia și să fii mândru deja înseamnă trădare și crimă împotriva umanității. Nu a fost suficientă o revoluție furată și o democrație șubredă compusă din minciuni… Suntem într-o veșnică propagandă. Ai nevoie de 19 ore ca să fii salvat. Este mai important să fii înmormântat după slujbă la o biserică poleită cu aur. Nu avem autostrăzi, dar borfașii au mașini scumpe. Boala o avem în suflet, nu de azi, nici de la mineriade. Evit să cred că în Uniunea Europeană, conducerea țării noastre joacă rolul de prostituată pe bani europeni.

Te întrebi deseori dacă merită să trăiești ca tânăr aici… Unde este dreptatea?

Și pentru că nu vorbim aiurea doar ca să avem ce scrie, știți și că ne bazăm pe fapte. Suntem tineri și participăm la fiecare acțiune pentru țara noastră. Așa am ajuns să discut cu o prietenă despre protestul de anul trecut, și am aflat cum a fost protestul pentru o simplă tânără studentă:

„Când au încercat niște mașini de poliție să intre în Piața Victoriei, câțiva dintre noi ne-am pus în fața lor și nu i-am lăsat să intre. Nu voiam ca protestul să se termine atât de repede fără să avem măcar o dovadă că am fost ascultați. Apoi jandarmii s-au infiltrat printre noi, dar discret, și brusc au dat cu gaz fix în mijlocul nostru. Dacă nu aveam țigări, cred că nu mai puteam să respir, pentru că fiind fumătoare, aveam gâtul destul de uscat, suficient încât să suport gazul. Efectiv am luat-o toți la fugă ca în ’89, ascunzându-ne în scări de bloc, dar eram atât de mulți încât intrase gaz și în bloc. Cerul era efectiv alb, ziceai că este zi. Era haos, exact ce vedeam pe casetă la revoluție, sincer o spun. Alergam așa, ca nebunii, toți. Sunt de părere că unii au fost puși intenționat să instige – și la protestatari, și la jandarmi. Adevărul e undeva la mijloc, dar populația ta nu se tratează așa.”

De ce să ieși în stradă?

Îți place să lucrezi la căpșuni în Spania? Îți place să îți vezi familia de două ori pe an: la Crăciun și la Paște? Îți place să faci parenting prin Skype? Dacă răspunsul la întrebările de mai sus este NU, atunci știi și că atunci când este un protest să nu mai stai în fața serialelor de pe veziseriale.online – Netflix nu avem -, și să ieși pentru drepturile tale. Ne-am săturat să auzim comentarii făcute aiurea, iar când vine vremea votului și a protestului, toți stați pe Instagram și Facebook și dați hate încolo și încoace, dar nu faceți nimic ca să schimbați situația.

Aveți dreptate: nu se va schimba nimic. UN SINGUR om nu poate schimba nimic, dar mai mulți pot face minuni. Nu suntem mulțumiți de conducere? Bun, o schimbăm, puterea pleacă de la noi și a venit momentul să respectăm definiția „democrației”. Nu mai vrem să plecăm, nu mai vrem să fugim din țara noastră, nu mai vrem să stăm cu mâinile în sân și, cel mai important, chiar nu mai vrem să ne auzim numele terfelit în presa internațională. Suntem români și e cazul să ne mândrim cu asta. 

Noi ieșim în stradă pe 10 august, pentru că vrem ca tinerii să rămână aici. TU DE CE IEȘI?

Marian-Dorin Nițor

Miruna-Alexandra Sabău