Nouă, Freză

Când, după ce mai bine de juma’ de vacanță ți s-a dus uitându-te la seriale și făcând o pasiune pentru pătrățelele actorului principal, dorindu-ți să fii tu în locul celei căreia îi jură iubire veșnică în ultimul episod, ieși în final din casă. Târâtă în oraș de alea două prietene vechi bune și de una nouă găsită pe Facebook, realizezi că în viața ta nu s-au schimbat prea multe.

Colegele tale postează poze printre valurile mării, cu bătrâna în chiloți cu inimioare tăiată din cadru, cocktailuri plătite din banii lui iubi și picioare cu pantofi stiletto strategic puse pe bordul BMW-ului de Bulgaria, cu descrierea ,,relaxare în drum spre mare”.

Între timp…

Tu abia de te lași convinsă să ieșiți la un cico și atunci mituită cu „fac eu cinste”. Observi atunci că Gigica s-a cuplat cu Gigel și i-a dat drumul la bere cu băieții ca să te scoată pe tine din hibernare, iar Vasilica nu mai e o Rapunzel a zilelor noastre și… parcă n-o mai recunoști.

După o mie de ani i-a dat papucii nemernicului care jura că numai pe ea o iubește, iar acum radiază, nu alta! S-au aliniat planetele în folosul lor, e ceva conspirație cerească, sau care e faza?

Tu? Tot plantă de apartament, sperând probabil să bată Făt-Frumos la ușa ta, să câștigi la loto fără să bagi bilet. Vrei ca visele tale să se îndeplinească și, finally, să fii fericită.

Căpșunico, treaba nu stă așa!

Și, dacă te întrebi ce au făcut suratele tale și care e secretul din spatele strălucirii ăleia, dacă ți-aș spune că răspunsul e o plimbare la salon, ai zice că sunt nebună. Nu mă crezi? Hai să-ți explic și de ce.

De-a lungul existenței mele absolut fabuloase, am avut parte de numeroase schimbări, atât interioare, cât și exterioare. Nu vă gândiți că mi-am făcut părul roz și mi-am băgat silicoane, căci n-am făcut asta ca să mă simt mai nouă.

Partea cu părul sună tentant, totuși…

De fiecare dată când am decis că vreau o schimbare în viața mea a fost consecința unui moment important al acelei vremi, iar schimbarea s-a observat mereu și la exterior și cred că asta vi se aplică și vouă. Ca atunci când te vezi cu o fostă colegă pe care tu o știai scundă, puțin pufoasă, cu părul mereu într-o coadă, veșnica acnee și aparatul dentar ce o făcea puțin sâsâită și constați că acum pare a fi altă persoană.

Trecerea timpului a adus cu sine modificări fizice și psihice în viața amândurora. Ea nu mai e pufoșica de altă dată, ci o savarină în toată regula, care știe clar ce o avantajează și nu ezită să se afirme. Aparatul a dispărut, părul arată acum de parcă ar face reclamă saloanelor de înfrumusețare și corpul… E numai bun de fluierat pe stradă. E o femeie nouă! Like wtf? Cine e minunăția asta și unde a stat ascunsă atâta timp?

Ceea ce mă face să mă întreb care e faza cu modificările astea și ce le declanșează.

Pare-se că încă din fașă ni se impune îngrijirea minuțioasă a podoabei capilare. Și cum ești tu un pui de om care vorbește perfect chineza reinventată după bunul plac, te șterge mama de băluța ce ți-a curs văzând lăpticul mult dorit. Realizarea apare subit: trebuie musai, Ioane, să-i facem tăierea de moț copilului, vezi ce program are nașa și spune-i să ia foarfecă din aia bună, că al meu e copil de seamă!

Și se adună toți ai tăi să-ți ciupească obrăjorii și să vadă, doamne, prima frizură din viața ta. Moment legendar pentru o divă ce aveai să devii peste niște ani. Și-au luat ai tăi o grijă, de acum te poate tunde taică-tu castron, că de, oricum ești prea mică să faci mofturi că vrei și breton și nu ți-a tuns egal în spate. Nici lungimea nu-i perfect aleasă după forma feței.

Trecem mai departe în albumul frezelor tale fabuloase și absolut unice, pe la vreo șase ani diferență, când ai descoperit că vocația ta este hairstylingul. O nouă distracție!

Și dă-i, tată!

Na de aici mini infarct când te-o văzut tăticul cu mămuca ce freză beton ți-ai tras și ce mai breton șmecher ți-ai făcut cu mânuța ta.

Dacă ai scăpat fără o altoială, ești boss, ai învățat de la mine cum s-o rupi la fugă și să aterizezi în primul boschet, de frica maică-tii. O lună am purtat căciulă la școală și abia începuse anul. Ia de acolo caterincă pe seama ta!

Întoarcem pagina în vremea când, după ore petrecute pe net, observând sute de tunsori și întrebându-ți prietenele cum ți-ar șade mai bine, hotărăști să îți iei adio de la pletele lungi și să spui bun venit unui bob clasic, că așa știi tu că se poartă acum.

Ha! Proastă decizie!

Mai să moară maică-ta de rușine în salon, când îți dădeau lacrimile de crocodil jelind „decedatul” și când aproape scoseseși batista, să o fluturi la plecarea departe de locul crimei, poc, una după cap și un clasic: TRECI PESTE!

No, bun! Mai trec niște ani și ajungem la prima relație. Când îi mândrul frumos ca floarea de tei și tu trebuie musai să fii betoană. Atitudine, stil, eleganță și rafinament. Pe naiba! Te-o luat valul și te-o duuuuus de numa’ numa’, căci, în încercarea ta de a impresiona la prima întâlnire, ai lăsat coafura ultima. Cică o faci tu cum ai văzut în tutorial la o gagică șmecheră pe Youtube și sigur-sigur îți iese și ție și îți va face iubi complimente toată viața.  Ce frumos îți ședea coama când te-a zărit…

Dublu pe naiba!

Ți-ai pus țoalele bune, ți-ai dat cu maglavais pe fățău, să ascunzi urmele lăsate de orele nedormite când îți puneai la punct ținuta, te-ai dat cu strugurelul cu gust de căpșune, să nu-ți uite individul aroma buzelor atinse în treacăt cu sfiala primului sărut și ai dat bice cu freza.

Hai, că-ți iese ție! Pe lângă faptul că ți-ai blocat peria în păr cu tentativa ta de beach waves, ți-ai rupt două, trei, zece fire descurcându-l. Ai golit juma de tub de fâs-fâs ca să stea și tot într-un coc l-ai lăsat, la fel de ciufulit ca ăla pe care îl faci când te pui la somn. Lasă, că cine te place, te place și ciufulită. Te-a pupat și așa nemernicul și tot i-ai dat papucii de divă ce erai.

Și să vezi acuma dramă existențială, nu mai ai gagic. Aoleeeeu, aoleeeeu!

După ce jelești afurisitul într-un pat plin de batiste cu muci și urme de rimel care nu au rezistat atacului lacrimilor tale de crocodil și bilețele de amor mototolite, arzi pozele cu voi, că, vezi doamne, tu ai trecut peste și dai fuguța la colega să-ți dea numărul de la salonul ăla bun din centru.

O convingi pe mămicuța că ai nevoie de nu știu ce bani de culegeri, spargi pușculița și te mai milogești pe la bunica, strângi într-un final banii pentru o nouă tu. Metaforic vorbind. Și fizic. Lași nemernicul în trecut și faci din tine om. Cum adică cum? Pensat, epilat, mani, pedi șiii cireașa de pe tort, coafatul!

Look nou, o nouă tu!

Să moară de ciudă fostul că a fost prost și te-a pierdut, să-i arăți că planeta se învârte și fără el și că nu ai nevoie de un hapciupalit în viața ta ca să strălucești. Zis și făcut. După câteva ore în care, practic, ai testat ultima picătură de răbdare a angajatelor făcând sute de poze în oglinda aia cu beculețe, ieși din salon fluturându-ți coama, exact ca în filmele cu proști. Pardon. Exact ca în reclama la șampon. Visă! Regină regească ești acum!

Și uite așa, după momente importante în viața părului nostru și nu numai, mă întreb ce ne face pe noi să credem că, dacă schimbi modul în care arăți, te schimbi și tu. Am făcut asta de-alungul anilor și, în general, momentul schimbării avea la bază o suferință. Despărțiri, note proaste, certuri, dezamăgiri, eșecuri, everything. Și, surprinzător, a funcționat.

Părul, dragii mei, e „puișorul nostru”.

Că doar de aia dăm bani cu nemiluita pe te miri ce produse de îngrijire și ne tocăm nervii zi după zi, încercând să îl facem să stea așa cum ne dorim. Tăierea lui înseamnă un categoric rămas bun al tău, cea din trecut. Înseamnă și preluarea controlului asupra vieții tale, pe care o credeai pierdută. Asta mă face să cred că aici e vorba despre regăsire. Atunci când te pierzi, când suferi, ceva la tine se modifică. Te schimbi. Când se întâmplă ceva în viața ta, acel ceva categoric are un efect asupra ta.

Și schimbarea de look, din perspectiva mea, înseamnă un update al tău, căci odată ce faci un pas ce schimbă modul în care arăți, chiar și doar printr-o tunsoare, îți dai ție un șut în fund și îți spui: ridică-te! E pasul pe care îl facem către noi, ca să ne dăm tot nouă un remind despre cine suntem. Te actualizezi; redevii nouă și proaspătă.

Pe tine, fato, nu te doboară nimic, dacă tu nu vrei asta.

Ce despărțiri? Ce eșecuri? Ce drame? Tu știi că poți și, dacă vrei o schimbare, începe cu tine. De aia ne schimbăm look-ul în momente importante, căci începem o schimbare în noi. Și apoi alta, și alta, și alta.

Deci, de acum, bărbaților, când femeia sună la salon pentru programare la coafor, gândiți-vă cum vă merge relația, ce i-ați mai zis în ultima perioadă, câte flori și complimente a primit zilele astea, dacă le-a primit. Dacă fiica vă vine cu freză nouă – tunsă bob când voi știți că a ieșit pe ușă cu părul până la fund, întrebați-o ce mai face, ce mai e nou prin viața ei, dacă pârlitul ăla care îi dă târcoale chiar o place sau e doar un pierde vară pe care ,,l-a prins cu mâța în sac”.

Iar voi, fetelor, apelați la mine, știu niște coafeze geniale!