Cismigiu, Parc

Schimbarea vine cu sacrificii și asumări, dar am rămas înmărmurit când am aflat că Parcul Cișmigiu, unul dintre cele mai confortabile și liniștite locuri din București, urmează să se transforme într-o clișeică betoneală comunistoidă și lipsită de culoare.

„De ce?”, poate vă întrebați… Primăria Capitalei dorește defrișarea parcului amintirilor din tinerețe și locul care strânge într-un prinzător de vise toate amintirile frumoase ale bucureștenilor și turiștilor.

Încărcat atât de voioșie, cât și de scepticism, este cea mai veche grădină publică din București. Este așezată în centrul orașului, are o suprafață de circa 16 hectare și este mărginită de două artere importante: Bulevardul Regina Elisabeta și Bulevardul Schitu Măgureanu. Ca totul să pară și mai important, acest parc – de fapt, grădină publică -, este clasat pe lista monumentelor istorice din București.

Geneza, dintr-o cișmea.

Alexandru Ipsilanti a poruncit construirea a două cișmele în București. Prima cișmea s-a făcut pe locul unde este astăzi grădina dinspre strada Știrbei Vodă. Balta apărută era un focar de infecție în mijlocul orașului. În vecinătatea acestei cișmele și-a ridicat o reședință Dumitru Siulgi-basa, șeful lucrărilor peste cișmelele orașului, numit și „marele cișmegiu” (din cișmea + sufixul giu).

El avea ca principală însărcinare supravegherea curgerii apelor. Treptat, în folclorul urban „lacul lui Dura Neguțătorul” dispare din toponimie și apare acela al „Cișmegiului”. Orașul nu s-a extins foarte mult către Vest din cauza inundațiilor aproape anuale care umflau lacul Cișmegiu (nivelul său creștea până la Cercul Militar de astăzi).

Cu timpul, numele grădinii s-a schimbat și așa a luat, sau mai bine zis, adoptat, numele de Cișmigiu.

Datorită frumuseții sale, Parcul Cișmigiu a atras încă din 1800 turiști și oameni de cultură care au imortalizat această capodoperă în tablouri, picturi miniale, vederi, schițe sau poezii.

În partea dinspre Schitu Măgureanu s-a amenajat în 1943 Rotonda scriitorilor, unde sunt expuse busturile marilor scriitori români: Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri.

Pe o altă alee se găsește monumentul de marmură pentru cinstirea soldaților francezi din Primul Război Mondial. Alte monumente ale grădinii: bustul Maica Smara, Gheorghe Panu, Izvorul Sissi Stefanidi.

În Grădina Cișmigiului există un loc special, La Cetate, unde se află ruinele unei mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în 1756, din incinta căreia pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul plin de ascunzișuri al Dâmboviței.

Odată cu defrișarea și distrugerea acestui parc, practic, ar muri un sfert din istoria albă a Bucureștilor, ruine, urme, secrete, iar în locul monumentului natural de cultură se dorește creșterea numărului de terase și chioșcuri de la 11 la 17, pavarea peluzei de pe axul parcului, desființarea celor trei locuri de joacă și amenajarea unuia mare în zona Walter Mărăcineanu, desființarea spațiului pentru câini, dar și creșterea suprafețelor aleilor.

Să nu uităm că în planul de execuție a lucrărilor se prevede tăierea a 60 de arbori sănătoși, despre care primăria afirmă că ar fi bolnavi. Primăria se contrazice din nou cu proiectul când declară că, de fapt, numărul de chioșcuri nu va crește. Proiectul în valoare de 10 milioane de euro spune total altceva! Aveți imaginea lui mai jos.

Sunteți de acord cu tăierea celor 60 de arbori, cu pavarea axului principal și cu creșterea numărului de chioșcuri și spații comerciale într-o grădină publică trecută pe lista monumentelor istorice ale Bucureștiului?

2 COMENTARII

  1. Au terminat padurile de taiat, acum au trecut si la putini copaci din parcuri, dar podurile de sta sa pici din parc nu le-au vazut! Gardul (cel dinspre bulevard de 3 ori a fost schimbat, unul dintre ele a fost din plastic alb, aleeile, bancile de piatra, zona de sah! Eu zic sa se termine cu prostiile, chioscurile din parcul Cismogiu nu fac altceva decat sa strice farmecul parcului!