Învățat
dav

Probabil că toți am auzit de League of Legends, jocul cu mai mult de zece milioane de jucători, pe care cel puțin un prieten de-al tău l-a încercat. Da, cel în care oamenii îşi sparg tastaturile, renunță doar ca să se întoarcă, îşi cheltuie alocația (acum de 150) în paysafe-uri. Jocul acesta are însă și ceva de învățat… înafară de injurii în poloneză.

Cel puțin acesta este cel mai comun (şi incorect) mod de a-l prezenta.

Pentru cei care nu au văzut sau nu au jucat niciodată, ideea acestuia este că cinci oameni devin aliați, iar alți cinci oameni devin inamici, scopul fiind să distrugă baza inamică. Ideea principală este simplă: distruge baza inamică înainte să ți-o distrugă ei cu ajutorul echipei.

Totuși, de îndată ce intri în joc, îți dai seama că ,,simplu” nu este nici pe departe cuvântul care să descrie acțiunea. Strategia – pe care nici generalii de război nu ar înțelege-o pe deplin; viteza de reacție – tipică adolescenților beți care sunt sunați de părinți, iar nu în ultimul rând, coordonarea mână – ochi folosită la concursurile de băutură.

Să nu uităm de necesitatea abilităților de comunicare (înjurături)...

Personal, am o carieră de peste doi ani în LOL şi unii ar putea spune că să te joci doi ani acelaşi joc este o pierdere de timp. Şi da, doi ani cu acelaşi joc pare acelaşi lucru cu a vedea cum creşte iarba sau cum se usucă vopseaua, dar, din experiența mea, pot să spun că LOL reprezintă mai mult decât un simplu joc.

Deşi este botezat drept un joc canceros, League of Legends reprezintă de fapt un mod de autocunoaştere şi un test psihologic. Depinzând de modul în care joci, poți deduce detalii despre tine însuți de care nu ți-ai fi dat seama.

Ce am învățat eu?

 În primul rând, că ajut oamenii doar la nevoie. Când nu au nevoie de ajutor, eu nu sunt interesat de ei şi îmi văd de problemele mele. Am descoperit asta prin coechiperii mei – atunci când ei nu sunt în pericol, nu sunt atent la ei. În schimb, când erau atacați de echipa inamică, le ofeream cât ajutor puteam, dar nu-mi dădeam viața pentru ei. Dacă ştiu că aliații mei nu au şansa de a scăpa, nu o să le ofer ajutor. Al doilea lucru pe care l-am dedus, ajut, dar cu măsură, nu-mi dau viața pentru pentru problemele altora.

Al treilea lucru este rolul pe care-l joc. În joc există diferite roluri, iar eu joc top lane, acest rol izolându-mă de restul echipei. De doi ani joc doar top lane.

Ce am învățat?

Nu faptul că sunt un forever and ever alone; dacă la asta vă gândeați, ci faptul că-mi place să fac totul de unul singur şi nu cer ajutor de la nimeni, chiar dacă am probleme. Îmi place să mă bazez pe propriile forțe. Dacă primesc ajutor de la restul echipei, mulțumesc, dar nu mă aştept la al doilea ajutor. Încerc să mă folosesc de ajutorul oferit, ca să nu mai am nevoie de el – acelaşi lucru şi-n viața reală.

Iar al patrulea lucru este chiar acest articol. Mi s-a spus că LOL este un joc naşpa, inutil, o pierdere de timp şi am fost întrebat de ce nu renunț. Aceste persoane m-au făcut să mă întreb care este importanța acestui joc. Astfel, am început să analizez jocul şi ce-ți oferă.

Am ajuns la concluzia pe care o citiți acum: League of Legends este un mod de a afla mai multe despre tine. Cu fiecare match pe care-l joci, poți descoperi cine eşti datorită modului şi alegerilor pe care le faci în joc. Aşa cum a spus şi Albert Einstein:

,,Joaca este cea mai înaltă formă de cercetare”

Dacă vrei să-ți cercetezi personalitatea şi să afli cine eşti, care-ți sunt minusurile şi plusurile, să te autodescoperi sau doar să-ți îmbunătățești abilitatea de a deduce, îți recomand acest joc, eu am învățat multe din el.

 

Foto: Luis Gheorghe Rus

1 COMENTARIU

  1. ca te deconectezi social si ca stai pe putin 3 ore pe zi nemiscat si ca devi ultimu imobil si ii cel mai oribil lucru pe care il poti face cand corpu tau ii in dezvoltare nu ai zis.Sa nu mai zic de faptu ca devii ultimu stresat si corpu nu primeste deloc suficienta vidamida d+ las ca tu ai cariera din lol si esti cineva in orice nu mai promova prosti si ai grija de sanatatea ta