shopping și un roman
shopping și un roman

Căutând să abordez și alte lecturi decât cele obișnuite de mine, luna aceasta am citit Sex, shopping și un roman.Recunosc, am fost oarecum atrasă de coperta minimalistă și titlul excesiv de vibrant. A contribuit semnificativ și recomandarea unei persoane dragi mie.

Am rămas plăcut surprinsă de acest roman tocmai pentru că reprezenta ceva „diferit” față de cărțile cu care eram obișnuită. Alain de Botton are un stil incredibil de a scrie, aș putea să îl încadrez în tipologia scriitorilor contemporani prin faptul că inserează atât de spontan umorul în chestiuni serioase.

Cartea sa este o îmbinare de idei filozofice de la mai marii Kant, Rousseau și Socrate. La care se adaugă idei interesante din psihologia lui Jung și cu titluri din mari clasici, precum „Madame Bovary” a lui Gustave Flaubert.

Povestea urmărește destinul a doi oameni moderni, Alice și Eric. Autorul disecă etapele îndrăgostirii lor.

Este oarecum ironică potrivirea celor două personaje, întrucât redau tipuri umane diametral opuse.

Alice – o fire visătoare, romantică, cu o scăzută stimă de sine și foarte dependentă de oamenii din jurul ei, îndeosebi de părerile acestora.

Eric – tipul masculului perfect, incapabil de a arăta afecțiune pură sau orice fel de vulnerabilitate, ancorat în tehnologia modernă și într-un stil riguros de viață.

Acțiunea romanului este relativ banală. Autorul nu pune accentul pe scene scandaloase sau pasionale de iubire, ci analizează, de fapt, întâlnirile și ieșirile lor în oraș, diferitele certuri și dispoziții pe parcursul unui an de relație.

Te-ai aștepta ca din cauza titlului, cartea să includă scene de dragoste, vulgaritate, cenzurată sau nu, poate și nuditate.

Însă „Sex, shopping și un roman” prezintă, de fapt, nuditatea emoțională și modul total diferit în care protagoniștii o interpretează. Povestea lor m-a învățat că o relație necesită toleranță și deschidere din partea ambilor parteneri, altfel devenind doar o formă de dependență socială.

Alain ironizează totodată societatea consumeristă. Explicând impactul psihologic pe care cumpărăturile, revistele și romanele îl au asupra noastră, substantivele din titlu devin simboluri ale unor analize calitative asupra actualei umanități.

Și credeți-mă! Descoperirile sale o să vă facă să vă schimbați perspectiva asupra multor aspecte ale vieții. Așa cum doar Alain de Botton o poate face!

,,Dragostea e numai un ciudat proces de exagerare a diferenţei dintre o persoană şi alta.”

Spor la citit!