S-a publicat o nouă carte intitulată Privilegiile studentului român, are 100 de pagini și arată cu exactitate de ce beneficiază studenții! Cum? Nu ați auzit? Evident că nu ați auzit, pentru că nu s-a publicat nicio carte, deoarece studentul român beneficiază de atât de puține lucruri că nici măcar o broșură nu se poate scrie. Mai nou, se taie și din cele existente deja. La ce s-a ajuns? Studenții: fără tren, fără bursă.

Suntem studenți în România anului 2019, o Românie instabilă economic, care investește foarte puțin în educație (3,6% din PIB) și din care tinerii se întrec să plece în străinătate. Și totuși, ai zice că o țară aflată în astfel de condiții face orice ca să-și păstreze generația tânără aici, în special studenții. Ai zice, dar nu spui, pentru că nu se întâmplă! De câteva zile, circulă în toată presa, pe social media și pe fiecare canal de știri, o decizie luată în legătură cu cei care ar trebui să reprezinte în câțiva ani forța de muncă: studenții.

Ce planuri au fost aruncate pentru a fi digerate de opinia publică?

RENUNȚAREA LA TRANSPORTUL GRATUIT CU TRENUL ȘI LA BURSELE STUDENȚILOR. Motivul?
Pentru că aceștia folosesc banii pentru a se duce la mare sau la diferitele festivaluri. Da, sunt câteva situații în care anumiți tineri inconștienți profită de pe urma acestui lucru, dar se uită de cei care folosesc această gratuitate pentru a se întoarce acasă în fiecare weekend, de cei pentru care această gratuitate reprezintă o portiță de salvare, deoarece nu își permit să dea banii pe combustibil sau la firmele de autocare ca să se întoarcă la familiile lor. Uită că unii studenți își procură materialul didactic necesar pentru a rămâne la un nivel foarte înalt din aceste burse, că pe unii chiar îi ajută să trăiască cât de cât decent în căminele în care situația este uneori deplorabilă, că unii studenți nu au altceva decât dorința de face performanță cu acești bani.

Consultați în legătură cu acest plan al Ministrului de Finanțe Publice, reprezentanții ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) se arată foarte îngrijorați în legătură cu adoptarea unor măsuri prin care să se reducă bursele studenților,

„deoarece s-ar
produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învățământului superior”.

„Astfel, se distrage atenția de la soluționarea problemelor reale, care persistă în continuare, spre exemplu, rata ridicată a abandonului universitar, condițiile din cămine și problemele de infrastructură cu care se confruntă majoritatea universităților într-un sistem educațional subfinanțat.” Și pentru că tinerii au dorit să aibă argumente solide, în urma unor cercetări, Asociația arată că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți, potrivit unor informații obținute de la CFR Călători în luna ianuarie.

„Gratuitatea la tren pentru studenți este o reparație morală pentru cei 21 de ani (1996-2017) în care s-a încălcat dreptul studenților la reducere cu 50%.”

Personal, susțin ideea de a oferi gratuitate studenților pentru drumul spre casă, respectându-mi obligația de a ocupa locul în acel tren. Cât despre vacanțe… vom achita 50% din bilet.

Tristețea, după opiniile persoanelor vârstnice, ne face să ne simțim precum niște paraziți ai banilor publici. Călătorim moca, apoi după încheierea studiilor plecăm afară pentru a ne realiza… iar vârstnicii ne judecă, deoarece doar asta văd. Banii publici sunt și banii părinților noștri care au muncit să ne asigure un viitor în România printr-o șansă la facultate. Este treaba noastră cum folosim această facultate.

Organizațiile studențești precum UNSR și ANOSR fac o treabă excelentă în reprezentarea drepturilor studenților la nivel național.

Sunt dovada vie că implicarea socială nu are vacanță de vară. Scandalul trenului gratuit a plecat de la lipsa de vagoane și proasta organizare a CFR Călători, nicidecum de la banii publici. Mai e și problema în care au promis că vor scoate site/platformă pentru studenți, să poată lua bilete online și nu s-a întâmplat nimic cu aceasta de ani. Dacă era o platformă online, se reduceau cel puțin jumătate din cozile de la ghișee și  munca  devenea mult mai ușoară pentru cei ce lucrează la gară.

„Știți ce e cel mai deranjant? Că se găsesc unii să comenteze că, vai, studentul român are atâtea beneficii, dar el face mofturi. Probabil că aceștia ar trebui să dea o raită prin căminele de stat, pe la cantine, prin sălile de curs de la Universitate, apoi să comenteze. Ăștia au impresia că dacă ne iau nouă gratuitatea, problemele de la buget o să dispară hocus-pocus!. Ori, știm bine că problema adevărată e că, la nivel înalt, se fură ca-n codru.” – ne-a transmis una dintre persoanele adulte.

Acțiunile studenților din aceste zile pot fi decisive pentru următoarele generații care se vor bucura și ele de un drum gratuit în propria țară.

Însă a nu se uita că lipsa de vagoane nu justifică retragerea unei gratuități!

Studentul a devenit cel pe care dăm vina atunci când nu prindem locuri în tren. În povestea aceasta, este vorba doar de egoism colectiv și de o proastă organizare a CFR-ului.

„Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susținere în formarea unei societăți preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare, care va contribui în mod cert la un proces de dezvoltare durabilă la nivel național. Astfel, ar putea fi observate rezultate semnificative în ceea ce privește dezvoltarea sectoarelor economice care presupun calificări superioare, iar baza de impozitare ar crește. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cetățenii ar fi mult mai conștienți de ceea ce presupune implicarea în viața civică.” – Petrișor Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR.

Ceea ce este trist cu adevărat este că generația tânără nu este susținută de cei din urmă. Am urmărit amândoi (cei care am scris articolul) nenumărate comentarii lansate în spațiul public de cei mai în vârstă și considerați înțelepți. De la termite care consumă banii statului până la cerșetori și „pomanagii” nu am întâlnit decât în situații rare pe cineva aflat la o vârstă înaintată, care să ia apărarea studenților.

TREBUIE SĂ SE ÎNȚELEAGĂ CĂ GRATUITATEA LA TREN NU ESTE UN DREPT

Se decontează din buget, din banii publici, buget la care contribuie și părinții noștri, buget la care contribuie majoritatea studenților prin plătirea taxelor și impozitelor, pentru că SURPRIZĂ, și studenții muncesc. Dar nu îți poți găsi un loc de muncă decent, deoarece nu ai timpul necesar și atunci te mulțumești cu o chestie part-time la care ești plătit pe oră cu o sumă mediocră.

Cel mai folosit argument pentru a pune la pământ orice student care dorește să-și exprime opinia este „Dacă erați pe vremea noastră...”.  Înțelegem că a fost greu pe „vremea dumneavoastră”, înțelegem că ați învățat și ați trăit în niște condiții deplorabile și NE PARE RĂU CĂ NU AȚI LUAT NICIO MĂSURĂ ATUNCI, dar noi nu vrem să repetăm aceleași greșeli ca dumneavoastră. NU VREM CONDIȚII DEPLORABILE, NU VREM SĂ FIM LUAȚI LA MIȘTO, NU VREM SĂ FIM BĂTAIA DE JOC A NIMĂNUI. Ar trebui să primim aceste puține privilegii pe care le ai în țara noastră ca student pentru simplul fapt că AM ALES SĂ
CONTINUĂM STUDIILE și, mai ales, pentru că mulți dintre noi VOR SĂ RĂMÂNĂ AICI.

În loc să luptați alături de noi, ne luați peste picior „generația smart care nu se poate descurca fără tren gratuit”, „dacă știați cu cine să votați, încă aveați această gratuitate la tren”. Da, suntem generația smart tocmai pentru că ne dăm seama că ar trebui ca anumite lucruri să fie respectate indiferent de votul nostru. Și da, ne putem descurca fără tren gratuit, LA FEL DE BINE CUM VĂ VEȚI DESCURCA DUMNEAVOASTRĂ FĂRĂ PENSIE, pentru că nu o să mai aibă cine să muncească ca să v-o plătească.

RESPECTAȚI STUDENȚII și VĂ RESPECTAȚI PE VOI

Îi vedeți pe studenți de parcă sunt inamicul numărul unu și doar pentru că au scăpat de sub influența mentalității ceaușiste. Dragi oameni, ne pare atât de rău că această generație vă dezamăgește, dar înainte să aruncați cu noroi, gândiți-vă la un lucru: VOI NE-AȚI CRESCUT. Ne spuneați de mici cât de rău era pe vremea lui Ceaușescu și acum când vrem să schimbăm, ne opriți.

Ne pare rău, dar nu o să plătim pentru păcatele voastre.

P.S: Mai jos, atașăm câteva dintre părerile oamenilor care ne „susțin”.

 

Marian- Dorin Nițor

Miruna-Alexandra Sabău

11 COMENTARII

 1. Mda auzi sa se scoată locurile la buget , pai vezi bre ca lu bugetul ala intra băieții cu admitere nu cum intri tu in piata , o admitere spre exemplu la mate si fizica , materii la care dumneata poate chiuleai in liceu , eu in schimb veneam pe ploaie si ninsoare , asta e să se scoată si alea ca sunt destule locuri de munca la lidl ….

 2. Intr-o tara plina de analfabeti cum sunt cei din exemplele de mai sus, niste comunisti care ar fi murit cu Ceausescu de gat, statul doreste sa ne ia acest mic beneficiu pe care il avem, care ii ajuta pe cei mai putin norocosi sa ajunga acasa la familiile lor atunci cand reusesc sa ia o pauza de la invatat.De ce?Da, intradevar plecam pe ici, pe colo cand avem sansa pentru a ne relaxa putin.Noi macar invatam pentru ca avem ce, nu ca pe vremea comunismului unde erati fortati sa va duceti pe camp in singura voastra zi libera.De parca petrecem mai putine ore la facultate decat un om la job.Sunt zile in care stam 12 ore in continu la facultate in care scriem, invatam, facem proiecte si alte lucruri pe care voi, generatia Ceausista nu ati fi in stare sa le faceti.Trebuie sa ne conformam la vremurile de acum oamenilor.Cat o sa mai privim in trecut, cand noi suntem in secolul XXI iar totul avanseaza pe langa noi, in afara gandirii voastre demodate.Ni se spune ca suntem generatia ce schimba lumea.CAND VOM PUTEA SCHIMBA LUMEA?Nu suntem lasati sa facem nimic din cauza oamenilor ca voi, care sunteti frustrati ca stati in picioare cand circulati cu trenul.Studentii care au prins loc in tren isi cumpara biletele cu cel putin cateva zile inainte pentru a prinde un loc in tren din Bucuresti pana in Suceava.Da, sunt oameni care vin de acolo pentru a invata, a cladi un viitor, pentru a schimba ceva, cred ca merita sa nu plătească biletul de tren si sa stea si jos atatea ore.
  Cred ca există probleme mult mai mari despre care sa ne facem griji.Daca se opreste gratuitatea studentilor pe tren, ce se intampla cu intarzierile de 4 ore si jumatate ale CFR-ului?Vor fi reduse la jumatate?Sau conditiile proaste.Se va intampla ceva?Nu.Statul stie doar sa ia, nu sa si dea, si cum sa putem trai intr-o tara mai buna cand pana si prim-ministrul tarii este analfabet…
  Sa tinem minte faptul ca este an electoral.Cine v-a vota niste jegosi ca voi?

  • Ce minte de comunisti au unii ….Cum sa asculti de parerea unora care spun ca,, ar trebui sa muncim ca sa vedem cum se fac banii,, pe timpul facultatii cand defapt ar trebui sa fim sustinuti sa invatam cat mai bn ca sa nu iesim prosti pe banda .In loc sa stam sa muncim sa ne intretinem si sa copiem la examene ar trebuie sa ni se ofere ajutor ca sa putem dezvolta țara aceasta îngustă la minte.

 3. Pentru domnul care a zis ca vrea “o țară ca afară”, dar și pentru toți ceilalti susținători. Domnul meu, tu știi ce Campusuri Universitare sunt în străinătate? Sau ce program de studiu au studenții? Sau cadre didactice, (pentru ca sincer unii profesori universitari de la noi au o gândire învechită, la fel și modul de predare). Materia e la fel ca acum 50 de ani, iar noi evoluam nu stăm pe loc,dar dacă așa e programa așa trebuie sa învețe studentul, pentru ca, “ce scrie în carte este sfânt”. Salariile din străinătate sunt cu mult mai mari decât în România, condițiile din căminele din străinătate sunt superioare față de cele din România, la noi pana și în unele închisori sunt condiții mai bune decât în unele cămine studențești. De ce nu vreți sa investiți în studenții dumneavoastră? Unele facultăți de exemplu medicina ( unde studiez și eu), dreptul, academia de poliție și multe altele, au un program foarte încărcat și un volum de materie enorm, deci nu am avea timp sa lucram pentru a reuși sa ne câștigăm existenta singuri. De ce doriți ca familiile sa se destrăme din lipsa de bani? Nu sunt bani avem 2 alternative: 1. Părintele pleacă in straiatate pentru a câștiga mai mult, pentru copilul lui deoarece vrea sa îl vadă realizat
  2.Copilul renunță la facultate. Sunt foarte multe persoane care nu reușesc sa își țină copii la facultate din lipsa posibilităților financiare, iar micile reduceri de care beneficiază studentul chiar sunt utile. Pe mine, reducerea la tren mă ajuta sa merg acasă în fiecare sfârșit de săptămână. Îmi văd familia, mai povestim , cer un sfat și îmi iau mâncare pentru săptămâna ce urmează. Pot sa zic ca îmi umplu sufletul de bucurie când o văd pe mama , când îl văd pe tata. De ce ar trebui sa renunț la toate astea? Un lucru mărunt pentru voi, care pentru mine înseamnă atât de mult, din cauza egoismului si răutății voastre? Credeți ca dacă sunt scoase toate reducerile studenților și bursele și locurile la buget o sa curgă bani din cer ? Dacă s-ar renunța la toate aceste lucruri nu mi-as permite sa merg acasă în fiecare săptămână, în condițiile în care taxa la medicina e de 7500 de lei. Iar părinții mei ar fi obligați sa plece în străinătate pentru a putea sa mă susțină în continuare lucru care mi-ar rupe sufletul în 2. Iar în situația mea ar mai fi mulți alții. Continuați tot așa și o sa mai rămână în Țara asta plină de comuniști Sfântul Duh, voi imbătrâneți nu întineriti, cine o sa va plătească vouă pensiile dacă alungați tot tineretul din țară? Nu vedeți ca deja majoritatea au plecat ? Și o sa mai plece. Vreți sa ne obligați sa muncim aici 5 ani după ce terminăm studiile ? Foarte bine , dar după ce trec cei 5 ani, ce o sa ne oprească sa plecam pentru un trai mai bun ? Ba chiar o sa fim și mai hotărâți.

 4. “RENUNȚAREA LA TRANSPORTUL GRATUIT CU TRENUL ȘI LA BURSELE STUDENȚILOR. Motivul?
  Pentru că aceștia folosesc banii pentru a se duce la mare sau la diferitele festivaluri. Da, sunt câteva situații în care anumiți tineri inconștienți profită de pe urma acestui lucru… “. As dori sa stiu, ca idee, ce intelegeti prin” tineri inconștienți “? Nevoia de relaxare si desprindere din cotidian este o inconstienta? Poate am inteles eu gresit ideea din acest paragraf, dar as dori sa ma luminati si pe mine care a fost scopul acestei referinte.

  • Bună ziua! Vă răspund pentru a vă explica la ce am făcut referire în acel paragraf. Când am scris articolul, și eu și colegul meu am fost conștienți de faptul că nu toți studenții folosesc gratuitatea aceasta pentru drumuri spre casă sau mici “evadări din cotidian”, ci se folosesc de acest lucru în mod abuziv și fără un scop anume. În acest fapt constă inconștiența unora. O zi plăcută!

 5. Ok ..bun spuneti ca e bine sa ne taiati gratuitatea pentru tren ..dar sa nu uitam ca cei batrani au gratis pe autobuz si de multe ori nici nu avem loc de ei..si noi avem anunite drepturi si noi vrem sa schimbam ceva pentru ca pana la urma suntem cu totii oameni si nu favorizam si eu am dreptul sa ma plimb cu trenul avand in vedere ca nu am permis …dar nu va da voua dreptul sa ne luati o bucatica din ce vrem si noi

 6. Tot acest articol e plin de erori de logica , de manipulari ieftine si de marxism.

  1) „Gratuitatea la tren pentru studenți este o reparație morală pentru cei 21 de ani (1996-2017) în care s-a încălcat dreptul studenților la reducere cu 50%.” – asta se numeste justitie sociala, si este marxism pur. Vezi Doamne studentii de acum trebuie sa primeasca ceva gratis pentru ca cineva din trecut nu a primit. Ei bine, dragi studenti, aflati ca reduceri au existat si dupa 96. Va spune un student de dupa 96.

  2) Va plangeti ca nu o sa mai aveti gratuitate pe tren, si in acelasi timp va plangeti ca e aglomeratie prea mare din cauza batranilor care au gratuitate. Cat de ipocriti puteti sa fiti ? Nu vreti sa declarati si o limita maxima de varsta pentru iesit din casa/votat? Macar batranii respectivi au muncit zeci de ani si au adus bani la buget. Voi?

  3) Scoala voastra gratuita si “reducerile” sunt platite din banii munciti de noi. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sa ni se ia 60% din salarii. Noi ne-am platit biletele de tren si autobuz. Voi nu aveti dreptul la banii nostri. Decat daca sunteti comunisti…

  4) Generatia noastra nu va avea pensie, pentru ca sistemul se va prabusi. E bine sa intelegeti si voi asta .. iar in loc sa va plangeti ca nu vi se da pomana din munca altora ati vota cu oamenii care vor sa reduca povara fiscala de la 60% cat e acum pe cap de salariat. Niciunul din partidele politice actuale (da, niciunul) nu vrea sa reduca taxele, ci doar sa creasca aparatul bugetar.

  5) Generatia in varsta nu va va sustine, pentru ca sunteti pomanagii. Cand cereti bani de la oamenii care au muncit o viata atunci nu vreti decat o redistribuire a averilor. Asta inseamna marxism.

  7) “Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susținere în formarea unei societăți preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare” – In caz ca nu stiti (si nu stiti, pt ca sunteti prea tineri) spre sfarsitul anilor 2000 cand toata lumea avea diploma de management sau altceva inutil era plin in shaormarii de masteranzi si licentiati. Voi nu intelegeti economia.. cu cat e concurenta mai mare pe un loc, locul devine mai scump… respectiv o proportie mai mare de concurenti pierd.
  Voi vreti sa aiba toata lumea diploma de facultate, dar nu stiti sa schimbati un bec. Va plangeti ca n-aveti strazi si ca pocneste infrastructura… surpriza, aia nu e facuta cu licentiati. Cand toata lumea are diploma, diploma nu mai inseamna nimic.

  Nota bene, statul roman nu a facut nimic bun in ultimii 30 de ani.. deci nu inteleg de ce considerati statul roman ca pilon pentru ceva.

  7) Si nu in cele din urma, incercati niste tactici care nu functioneaza cu noi.. si anume apeluri la emotie si rusinare: “vai, nu va e rusine ca studentii nu au ce manca/plimba” “vai, saracii studenti.. nu se mai pot plimba cu trenul” . Apoi va plangeti de bullying.. ca niste tzatze. Noi nu ne-am plans si ne-am descurcat. Voi va plangeti pentru ca nu va descurcati. Mereu apelati la mila autoritatii, la banul altuia si nu vreti sa fiti sub nici o forma independenti. Tactici care arata un grad ridicat de efeminare

  • 1.In calitate de autor al articolului pot spune dezolat ca inteligeti numai ce va doriti. Nu stiu de unde procurati termeni precum marxismul social, dar va anunt ca a-ti cere drepturile si a lupta pentru singurele beneficii pe care le mai ofera statul lui papuc, nu este marxism.
   2. Traiti intr-o bula in care nu doriti sa mai vedeti altceva decat bani. In povestea aceasta stam noi, tinerii, cu un viitor schilodit de generatiile anterioare care au preferat sa ignore.
   3. Dar aveti copii? Doriti sa ii dati la facultate? Nu ar fi si statul un bun sponsor pentru el?
   4. Cunoastem problemele pe care le intampinati in legatura cu pensia, dar cat o sa va mai amagiti in prezent fara sa aduceti si o investitie in viitor?
   5,6. Deci este marxism sa doresti sa faci o facultate intr-o tara care doreste sa te taxeze pe toate incheeturile? Dupa dumneavoastra, haideti sa ne lasam de facultati si sa muncim in santiere. Sunteti hain si obtuz in gandire…
   7. Nu ne plangem, ci ne cerem drepturile. Articolul este o invedere si o cunaostere a consecintelor, dar sa va vad cine va plateste pensia daca vom pleca afara pentru ca nu ati fost in stare sa ne sustineti 🙂