Baciu Sebastian
Baciu Sebastian

 

Baciu Sebastian, pentru prieteni, simplu: Tebi. Puține luni trecute peste 18 ani, prezența unei minți sclipitoare, definiția cuvintelor „urmează-ți visul” și un cufăr plin cu ambiție. Așa-l definesc pe el.

Web designer, el a parcurs un drum anevoios ca să ajungă unde-i azi. A trecut prin încercări și a fost nevoit să facă sacrificii pe care multă lume nu le-ar face. Îl consider un model în momentul de față, pentru mine, pentru prietenii noștri comuni și pentru multă lume care merită să-l cunoască.

Sunt onorată că-l pot numi cu adevărat prieten.

Merită mai multă admirație din partea oamenilor. Astfel, am decis să-i adresez un set de întrebări referitoare la persoana lui, munca lui, ceea ce face și cum „se joacă” cu viața, fiindcă merită să fie cunoscut de noi toți.

Descrie-mi ceea ce faci atât în termeni profesionali, cât și pe înțelesul tuturor.

Mă ocup cu design grafic, respectiv digital și print. De altfel, sunt și dezvoltator web certificat de către Google. Pentru a se înțelege cel mai bine ceea ce fac, îți pot spune pașii pe care-i urmez atunci când încep un nou proiect.

Primul lucru este research, atât primar, cât și secundar, după care încep schițele până ajung la un concept final de care pot spune că sunt satisfăcut și fericit; următorul pas este să pun în aplicare ideile pe care le-am format pentru a ajunge la produsul final.

Consider că două lucruri sunt importante în timpul muncii mele. Să fiu relaxat pentru a lucra cu plăcere și dăruire și să-mi iau timpul necesar fără a simți presiunea datei finale. Eu susțin că un produs de calitate necesită timp. Astfel, îmi doresc ca, în final, eu să fiu mulțumit de produsul creat și să ating așteptările clienților, îndeplinind toate cerințele acestora.

Care a fost prima interacțiune în domeniu și cum ai început să lucrezi în acest domeniu?

La vârsta de doar unsprezece ani am avut primul contact cu Photoshop CS4, dacă nu mă înșel. Eram efectiv fascinat de faptul că puteam să-mi scriu numele pe un  fundal transparent, pe care mai apoi să-l folosesc ca semnătură, logo fiind mult spus. Între timp, am descoperit și celelalte programe, pe care cei de la Adobe Creative Cloud le ofereau. Practic atunci a început totul. După aproape 4 ani de învățat și lucrat gratuit. Atât cât eram capabil la momentul respectiv, am primit și prima plată.

Îmi aduc bine aminte anul 2016, atunci când am făcut primul flyer A3 pentru o societate din Constanța. Am fost plătit cu 60 de lei. Această sumă, care pentru mulți oameni nu înseamnă nimic, pentru mine a fost ceea ce m-a făcut să descopăr că într-adevăr asta trebuie să fac.

De ce? Fiindcă lucram din pasiune și începusem să câștig bani din asta. După doar un an de zile am fost prima dată angajat la o agenție de digital marketing (MPDM) ca front-end developer, dar după acești ani de muncă, ce nu au fost mulți, pasiunea și-a spus cuvântul și am ajuns să lucrez în prezent la o companie din Manchester ca Junior Creative.

Care au fost sacrificiile pe care le-ai întâmpinat în acest proces care ți-a îndeplinit dorința de a ajunge cine ești acum?

Nu am fost niciodată de acord cu fixurile societății și cu sistemul de învățământ din România. Din această cauză a trebuit să renunț la el ca să mă pot dezvolta în acest domeniu. Cel mai greu a fost momentul în care a trebuit să mă mut în altă țară. Asta, deoarece, la noi, industria nu este atât de dezvoltată. Pe lângă faptul că fără facultate nu aș fi avut nicio șansă, iar pentru mine să fi așteptat încă minim opt ani ca să îmi pot începe cariera (căci am plecat în Anglia după terminarea clasei a VIII-a) era exagerat de mult.

Pentru a ajunge în acest punct, a trebuit să renunț la familie. A trebuit să renunț atât la prieteni, cât și la viața pe care și-o dorește orice adolescent. Aceea lipsită de griji și responsabilități. Cu toate astea, de la distanță, lumea mă sprijinea și am apreciat acest lucru.

Gașca de prieteni a rămas la fel. Când vin în țară mereu abia aștept să petrec timp cât pot de mult cu ei. Asta pentru că m-au sprijinit  și au crezut în mine, fiind o parte importantă a procesului de conturare a persoanei care sunt acum.

După atâtea sacrificii, în momentul de față, când ai cea mai mare satisfacție?

Atunci când îmi dau seama că designul, pentru mine, este mai mult decât o pasiune sau un job. A ajuns un stil de viață. Până la urmă, cea mai mare reușită în viața oricărui om, indiferent de vârstă, este să facă ceea ce îi place. Asta… având un venit decent sau chiar mai mult decât decent. Atunci când jobul tău este pasiunea ta, nu se mai numește loc de muncă, se numește fericire plătită.

Ce sfaturi le poți da celor care sunt la început de drum în acest domeniu? Și nu numai, din experiența prin care ai trecut, ce poți transmite tuturor tinerilor care vor să-și urmeze visul?

”În primul rând, să nu ia în considerare nimic din ce li se spune, decât dacă sunt critici constructive îmbrăcate-n încredere și sprijin.

În al doilea rând, să faci asta doar dacă ești dedicat complet și ai răbdare să înveți, fiindcă necesită multă muncă, după rezultatele cu siguranță vor apărea.”

Aici este vorba despre orice domeniu, fiindcă orice vis trebuie îndeplinit. Toate se conturează prin perseverență și dorință de reușită. Nu există nu pot, există „o să încerc până-mi iese”. Până la urmă despre asta este vorba.

Astfel, îi mulțumesc pentru faptul că și-a făcut timp pentru acest interviu. Baciu Sebastian a fost foarte dornic să discute despre munca lui pe care eu, personal, o consider genială. Este un artist, iar din punctul meu de vedere, oricărui artist merită să i se recunoască munca.