Simona Halep este, fără doar și poate, cel mai iubit sportiv din România, iar această îndrăgire necondiționată o primește și din partea străinilor. Halep SHR și poporul intră în catalogul precursor al acestei iubiri declarate.

Acum câteva zile citeam un articol în care găseam un top al celor mai iubiți români de pe vremea lui Ceaușescu. Iar secretarul general al Partidului Comunist Român (care mai departe se citea Partidul Ceaușescu România) ocupa prima poziție. De aici voi porni spre a scrie acest articol cu un subiect, după mine, interesant, și anume aprecierea poporului.

Simona Halep are 27 de ani și este deținătoare a multor cupe si premii din domeniul tenisului. Pe plan internațional, cea mai râvnită cupă este cea de la Rolland Garros *cu toate că nu ar fi cea mai importantă*, iar Simona o posedă. Acum câteva zile, senzația planetei, românca Simona Halep înșfacă ferm trofeul de la Wimbeldon.

Să ne înțelegem- ceea ce voi face este doar o paralelă dintre aceste două capete de afiș impregnate pe pupila fiecărui român. Că spui Halep, că spui Ceaușescu, românul este imediat cunoscător, chit că-l cunoaște din ură profundă sau din adorație sinceră.

Ce are Simona și nu are Ceaușescu?

Simona are fani, Ceaușescu avea adepți plătiți sau spălați pe creier (care era destul de mic), iar aici, pentru că secretarul general se spune că era iubit… nu, regula cu haterii sunt fani nu se aplică. Se spune că Ceaușescu era atât de urât de popor încât până și el știa asta. Logic, nu?

Simona are două trofee de Grand Slam, unul la Rolland Garros (2018) și actualul Wimbledon (2019) unde românca a înșfăcat ferm trofeul numit “Salatiera de Argint”, fiind prima româncă ce cucerește reduta britanică în care cele mai mari jucătoare de tenis se întrec să o cucerească.

Sunt aproape sigur că cei aproape 30.000 de oameni care au făcut un drum până pe National Arena să-i strige numele și să o aplaude n-au fost nici plătiți, nici amenințați cu securitatea. Dacă a fost așa, rușine să-mi fie! Simona creează un impact la fel de mare precum Ceaușescu: Atunci când ea vorbește, toată casa tace. Trebuie s-o auzim pe regină.

Ați mai vazut la vreun turneu de mare șlem să se intoneze imnul țării pentru câștigător? Da, am văzut. Dar voce+suflet+coloană sonoră+români frumoși, n-am mai văzut. Așa am scris istorie la Rolland Garros, când vreo 350 de românași mândri, împinși de patriotism, au cântat imnul țării lor, în inima Franței. Istorie!

Ceaușescu era la fel de aclamat și ascultat, dar la el era o obligație. Apreciere 0, frică ~100. Așa se creează o imagine imbecil de proastă, prin frică impregnată pe bază de foame, bătaie, sechestre, dosare ascunse, omoruri nedeslușite. Simona oferă rezultate, iar prin rezultate- bucurie. Hagi mereu a declarat că sportul există, sau trebuie să existe pentru a face oamenii fericiți. De asta Simona nu e Ceaușescu!

Nimeni nu are pretenția să fie, sau să se gândească măcar că Simona ar putea fi un dictator obscur, sobru și cu minte obtuză. Doar că asta mi-a venit când am văzut aceste două personaje care au un impact, notorietate, flux, apariții asemănătoare. Nimic nu-i face egali sau inegali, dar știu un lucru: Minge de meci, Simona Halep!