Una din problemele apărute în legătură cu examenul de bacalaureat din acest an a fost decalajul de timp făcut. În acest fel, elevii care au avut curajul (sau nesimțirea dacă ne uităm la cum au fost tratați) să facă contestații au fost dezavantajați în privința admiterilor unde, la unele facultăți de top din țară, înscrierea poate fi realizată numai până în data de 17 iulie. Vorbim în acest timp de Facultatea de Arhitectură din București, Facultatea de Drept din cadrul Universității București, toate facultățile din cadrul Universității de Medicina „Carol Davilla” București, etc. Inepția în acest sens apare odată cu eliberarea diplomelor de bacalaureat elevilor care au făcut contestații, necesare înscrierilor, diplome care, în foarte multe licee din țară sunt eliberate pe data de 16 sau 17 iulie, timp categoric insuficient înscrierii în vederea admiterii a viitorului student.

(Andreea Cordoș în dialog cu Andrei Dogaru)

Î: Bună, Andrei. Suntem puși din nou în fața unei controverse în ceea ce privește sistemul de învățământ românesc. Ce crezi că e cel mai dramatic? Faptul că aceste demersuri afectează în mod direct viața absolvenților sau indiferența cu care este privită această problemă?

R: Sincer să fiu nu știu ce este mai dramatic. Elevii au „o istorie” în ceea ce privește indiferența cu care sunt tratați. Nu există o continuitate în ceea ce privește programele de studii, metodologiile și organizarea examenelor. E o tragedie în 12 acte de sistem preuniversitar. Aceste decizii luate peste noapte nu doar că afectează în mod direct viața elevilor, dar, gândită în ansamblu, afectează o întreagă țară.

Î: Ca să vorbim lucruri concrete: cine crezi că sunt responsabilii și cum putem rezolva problema?

R: Responsabili, în primul rând, sunt cei care au cerut cu tărie modificările datelor normale de susținere a examenelor. Nu o să dau nume. O să fac, în schimb, mențiunea că președintele Consiliului Național al Elevilor a tăcut și încă tace cu referire la problemele reale ale elevilor. Problema e deja târziu să o mai remediem cu ajutorul celor din preuniversitar. Singura posibilitate acum este o prelungire a datelor de înscriere la facultăți și, eventual, o decalare corespunzătoare și a admiterilor.

Î: Crezi că există anumite interese în intercalarea perioadei de eliberare a diplomelor și înscrierea la facultăți? Cine ar putea beneficia de pe urma acestor acțiuni?

R: Nu cred că există neapărat interese, cât cred că există incompetență. Această decalare a fost făcută pentru a le oferi elevilor mai mult timp de studiu pentru examenul de bacalaureat dar, cum ne-am obișnuit deja, deciziile sunt luate fără a fi atenți la urmări. Acest lucru s-a văzut deja prin situația deranjantă în care sunt puși cei care acum au terminat clasa a XII-a.

Î: Ce mesaj ai pentru cei care tac din frica de a nu supăra persoanele aflate în posturi de mare influență?

R: Să spună mereu ce au de zis. Au murit oameni pentru ca noi să avem azi acest drept. Persoanele vin și pleacă din posturile de influență, în timp ce o acțiune necesară, făcută la momentul ei (în orice domeniu) cântărește mult mai mult decât un bagaj de relații și influențe.

Articolul precedentPoezia sportului – Sportul poeziei
Articolul următorEARLY LIFE
Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.