Până să fiu voluntară la Festivalul Internațional ,,Poezia e la Bistrița”, credeam că nimic nu poate înlocui o carte spectaculoasă și o cafea bună. Dar se pare că m-am înșelat. Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari au adus o comoară culturală nemaipomenită în spațiul bistrițean, făcând posibilă întâlnirea dintre scriitorii tineri și cei cu experiență. Oferind un contur de neuitat experienței prin recitalurile de pian, de vioară și chiar de operă, notele muzicale au învăluit totul într-o formă aparte de compasiune și de fantastic.

Acest festival, timp de patru zile, m-a apropiat mai mult de valorile spirituale ale lumii, pot să spun că a fost o adevărată experienţă. La început, mi-am spus că patru zile de festival vor fi obositoare şi lipsite de entuziasm, dar la final mi-a fost greu să accept faptul că într-adevăr s-a sfârşit. În aceste zile am participat la ateliere de scriere creativă pentru liceeni, lecturi de poezie contemporană. Acum știu că şi generația noastră are alţi Eminescu, Arghezi, Allan Poe ş.a.m.d. 

Diversitatea culturală este cu siguranță elementul demn de apreciat al acestui festival, aceasta datorându-se scriitorilor invitați, atât din Europa cât și din Israel, fiecare cu o poveste de viață ieșită din tipare. Unii au fost mai reținuți, dar despre fiecare dintre ei se poate spune că duc niște vieți marcate de curajul de a se afirma și de a ține piept mulțimii de cititori.

M-am împrietenit cu oameni minunaţi de care o să-mi fie dor, am schimbat opinii. Am trăit prin operele lor, regăsindu-mă câte puțin în gândurile lor intime. M-am întâlnit cu tineri de vârsta mea, de asemenea fascinaţi de literatură şi de cunoaştere, ceva neconvenţional în lumea nebună și superficială în care trăim.

Am simţit că literatura ne-a unit

Străinii au devenit doar prietenii cu care nu am avut prilejul să fac cunoștință; lumea nu mai părea aşa singură şi plictisitoare. Să văd atât de mulţi oameni cu aceeaşi pasiune, care pun suflet în ceea ce fac, m-a copleşit, m-a făcut să apreciez valorile spirituale şi pe cei care își transpun fericirile, durerile, ale lor sau ale lumii, pe foaie, care cu neînfricare își declară slăbiciunile în faţa tuturor. 

    

 

     

 

Umorul, o calitate despre care se spune că îi caracterizează pe oamenii deștepți, nu a lipsit de la festival, acesta venind chiar din partea Adei Milea. Aceasta a susținut un concert diferit… folosind onomatopee în interpretarea acestuia.

Festivalul a fost precum o casă de vacanță, un loc liniștit în care simți că aparții, unde te poți întoarce.

Ca voluntar, am avut cea mai solicitantă experiență de până acum, patru zile la rând, dar rezultatul a fost unul pentru care merită să îți sacrifici timpul liber. Mi-a oferit noi perspective despre munca poetului, cum arată arta într-un om. Mi-am sfidat barierele zonei de confort și, în felul acesta, am cunoscut persoane de neuitat, cu care sper să mă întâlnesc și anul viitor.

Foto: Andrei Capătă

Camelia Brătfălean, Alexandra Mânzat