Continui seria de articole care îndeamnă să #vorbeșticorect începută de colegul meu Kevin Iovănescu (de fapt a început-o fără să vrea, dar îi mulțumesc pentru asta). Acum un an internetul a explodat de-a dreptul când această greșeală des întâlnită a început să se semnaleze și să fie chiar corectată la televizor, pe internet, în comentarii sau în meme-uri.

Acuzativului cu prepoziție „pe care” i s-a elidat prepoziția, devenind un soi de grâu cu tot cu neghină. Sună rău să n-ai o prepoziție lângă „care” în momentul în care ar trebui una. Nu suntem veniți din străfundurile nazismului gramatical, nici nu suntem adepții unui astfel de „regim”, dar limba română merită vorbită corect!

Înainte de toate, pentru a învăța când să folosești „care” sau „pe care” trebuie să urmezi următorii pași:

Nu te enerva dacă ești corectat!

Chit că persoana te corectează luându-te peste picior sau te corectează pentru că nu vrea să te faci de râs la următoarea folosire eronată, nu te enerva și nu te ține doctor docent. Probabil ai de învățat din aceste corecturi. Mulțumește-i că și-a rupt secunde prețioase din viață pentru a te opri din acest măcel al limbii române.

Urmărește exemplele concrete!

Radu Paraschivescu ne ajută să explicăm fără definiții plicticos-pedagogice acest proces de evitare a greșelii. Acesta ne spune așa: „(…) când substantivul îndeplineşte el însuşi acţiunea, prepoziţia „pe” nu trebuie aşezată în faţa lui „care”. Când substantivul nu îndeplineşte el însuşi acţiunea, se impune plasarea prepoziţiei „pe” în faţa lui „care” (…)”

Prin urmare, voi reveni cu câteva exemple.

Cartea pe care am citit-o face parte dintr-un volum scris de Marin Preda.

Cartea care este din volumul scris de Marin Preda a fost citită de mine.

Tot inegalabilul Radu Paraschivescu ne dă un exemplu de propoziție, care, prin folosirea eronată al lui „care” și „pe care” schimbă logica și ideea frazei:

<<Cei cu mari resurse de îngăduinţă faţă de abateri vor obiecta din nou că ăsta e nazism gramatical şi că important e până la urmă mesajul, nu corectitudinea lui. Mă emoţionează indulgenţa lor, dar le răspund printr-o pereche de enunţuri care demonstrează că erorile de exprimare pot fi cauzatoare de confuzii.

Iată enunţurile:

1.„Fiica mea a venit acasă cu o colegă care-o ajută la lecţii”.

2.„Fiica mea a venit acasă cu o colegă pe care-o ajută la lecţii”.>>

Prin urmare, acum poți învăța și singur cum se folosește „care” și „pe care”! Vom reveni în curând cu alte taine ale limbii române.