Vocea interioară

"în Texte/Poezie și literatură" by

Ce este vocea pe care o auzi în mintea ta?

Știi tu, cea care spune „nu te mai suport” atunci când proful de fizică îți pune note mici, șeful te „roagă” să rămâi peste program sau când numeri secundele până să ajungi acasă.

Dar care este scopul ei și ce o cauzează?

În anii 1930, psihologul rus Lev Vygotsky a afirmat că vocea interioară este rezultatul analizării interioare a discursului exterior, până în punctul în care sunetul este emis de corzile tale vocale.

Stai, ce?

Te-am băgat în ceață. Lasă-mă să îți explic ceva mai simplu. Vezi tu, creierul tău percepe și analizează toate sunetele (aproape toate, nu ai auzul chiar atât de fin) ce te înconjoară, mai ales cuvintele. Astfel, tu imiți acele sunete, încercând să le descoperi sensul. Aici intervin corzile care îți transmit acel sunet, însă doar tu îl auzi.

În anii ’90, neurologii au folosit tehnici neuroimagistice (Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), cunoscută și sub numele de tomografie prin rezonanță magnetică (TRM) sau imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN). Este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală utilizată pentru a investiga anatomia și procesele fiziologice ale corpului uman, în ambele cazuri de sănătate sau boală) pentru a descoperi că o regiune a creierului, zona lui Broca, care este responsabilă cu abilitatea vorbirii pe care o folosești și în timpul în care vocea interioară este activă.

De aici poți înțelege că anumiți mușchi, ca laringele, se mișcă atunci când folosești vocea interioară, cu toate că nu au nici un motiv pentru asta.

Astfel, vocea interioară este o prezicere a ceea ce ar urma să spui. Cercetătorul Mark Scott a inițiat un studiu care a explorat un semnal al creierului numit „descărcare corolară”. Acesta este o copie a unui semnal motor care este trimis spre creierul tău pentru a-l informa că ești pe cale să acționezi.

Acest semnal are scopul de a separa experiențele senzoriale venite din exterior de cele produse de tine, iar creierul îți prezice mișcările. (Din acest motiv nu te poți gâdila singuri, descărcarea corolară trimițând semnalul înainte ca tu să o faci).

Dacă această descărcare nu ar exista, ți-ai auzi propria vocea, atunci când vorbești, foarte tare. Urechile fiind apropiate de sursa sunetului, iar vocea ta ar acoperi alte sunete din exterior, dar prin această descărcare, creierul știe că vei vorbi și îți reglează volumul vocii, iar tu poti percepe și alte sunete exterioare.

Tu folosești chiar acum vocea interioară, în timp ce îmi citești articolul, pentru că te ajută să înțelegi mai bine cuvintele și să le asociezi cu ceea ce știi deja.

Se crede că persoanele dislexice (dislexia este o tulburare cognitivă, manifestată prin modificarea cuvintelor, prin greșeli de lectură) nu pot înțelege acest concept, astfel nu știu cum să folosească vocea interioară, apărând lipsuri în exprimare. Când sunt puse să citească ceva folosind-o, acestea își vor mișca de multe ori gura pentru că vocea lor interioară citește la întâmplare sau nu există.

Acestă voce este prezentă încă din copilărie. Copiii, obișnuind să vorbească singuri atunci când se joacă, își descriu gândurile.

La adulți există două tipuri de dialog cu propria persoană. Primul este deliberat, atunci când ne spunem „trebuie să cumpăr pâine”, iar al doilea este spontan, necontrolat și poate interveni în orice moment.

Russell Hurlburt, cercetător și psiholog american, după anii de experimente a ajuns la concluzia că intensitatea dialogului este diferită, dar un om petrece cam un sfert din viață vorbind cu sine.

Nu uita celebrul citat al lui René Descartes „DUBITO ERGO COGITO, COGITO ERGO SUM” (Mă îndoiesc, deci cuget, cuget deci exist). Existența și dezvoltarea noastră sunt strâns legate de această voce, cum este conectată cu rațiunea, iar atunci când ne punem întrebări și căutăm răspunsuri putem face mai ușor conexiunile dintre informații.

Paula Moldovan

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi