Stai în casă cu unul dintre profesorii tăi?

Dacă răspunsul este da, atunci indubitabil „dramele unui copil de profesor” te vor fi lovit și pe tine. Dă-mi mâna și hai să stăm de vorbă! Exceptând lipsa dulapurilor în care să ne punem cărțile și cursurile mai interesante, viața de liceu este puțin desprinsă din serialele americane. Fiorii necunoscutului, lumea nouă la care ai acces, parcă ai un déjà-vu, tu personal devii vedeta unui serial… sau poate nu. Depinde doar de perspectiva ta.

În curtea școlii poți observa numeroase tipologii: tipa hippie, rockerii, olimpicii școlii, sportivii, popularii, apoi îți amintești că și pe tine te observă cineva… Ești acel elev care are același nume ca al profului ăla sever la care îți e frică să copiezi, și nu e doar o coincidență! Dramele unui copil de profesor lovesc acum. Dacă el e sever, tu cu siguranță ești un „tocilar” și vei sabota fiecare tentativă de a chiuli. Dar tu nu știi cum să petreci cât mai puțin timp la școală. Nu are rost să menționez că li se pare multora că tu ai note cam mari.  Tu deja cunoști calendarul tuturor testelor ce vor urma, că eventual împarți creierul cu profesorul din familia ta și pur și simplu ai mereu informații prețioase de care îi lipsești pe bieții tăi colegi. Sigur știi tu ceva și nu spui. Ești o enigmă bipedă!

Nu se prea dau la tine băieții,

că nu vrea nimeni să riște cu așa personaj periculos. Măcar poți să te bucuri că scapi de „cura de zăpadă” pe care băieții încearcă să o facă fetelor. You lose some, you win some.

E foarte drăguț să te cunoască toată cancelaria încă din fașă.

Auzi la mesele în familie cum profesorului X nu îi place părul tău verde și că ar trebui să te străduiești mai mult la chimie, chiar dacă nu depinde viitorul tău de ea. În plus, faci cunoștință cu persoane noi, dar ele deja știu cine ești tu și începi să te întrebi dacă au deja idei preconcepute despre tine.

Dacă ai tupeul să te manifești la activități din cadrul școlii sau la olimpiade, vei primi feedback la fiecare mișcare. Te simți și tu vedetă.

Când auzi ceva de rău despre rudele tale profesori, nu ai vrea nimic altceva decât să te teleportezi în altă cameră. Să le răspunzi răutăcioșilor ar fi de prost gust… Dar uneori ești om și mai lași la o parte reputația pe care nici măcar nu ți-ai ales-o. Pe urmă e ideal să o dai la pace.

Cei mai buni prieteni ai tăi sunt din alte clase sau de la alte licee.

Te știi cu ei din generală sau stau cu tine pentru că le place personalitatea ta. Ai un nas fin și doar la ei nu miroși ipocrizia. Persoanele care vă știu și pe tine și pe ruda ta profesor, dar s-au străduit să te cunoască și au ajuns să te placă, sunt pure gold. Din fericire chiar există.

Poate că în realitate nimănui nu îi pasă atât de mult de elevii care au rude profesori, dar pentru mine chiar e ceva special. Nu am vrut să îmi exprim vreo frustrare, doar am relatat some fun facts. Sincer, chiar mă simt recunoscătoare pentru familia pe care o am, pentru oamenii minunați cu care sunt asociată.

Aș compara viața de copil de profesor cu experiența de a te afla pe un teren minat, plin de diamante. Bombele acestui teren nu te omoară. La sfârșit ieși puțin șifonat, cu răni minore, dar ai, totuși, un rucsac plin de diamante în spate. Prin diamante vreau să spun avantaje. Într-adevăr, e grozav să scapi de o ascultare sau să ai o notă mai umflată. Dar adevăratele beneficii constau în faptul că știi cum gândesc ambele tabere, știi ce „strategii” să adopți ca să mulțumești pe toată lumea. Devii un mic intermediar între două lumi care depind una de alta. Mi se pare un sentiment minunat. De asemenea, dacă îți place să înveți, ai acces la cărți geniale din domeniul pe care este specializat profesorul din familia ta.

Dacă ai o gândire sănătoasă reușești și să înveți, și să te distrezi.

Dacă ești în situația mea, nu te gândi că a avea rude cadre didactice e un handicap social! Toată lumea va spune că ești om fain după ce vor petrece puțin timp cu tine. Apoi e posibil să auzi comparații între tine și rudele de la catedră, dar e bine să îți amintești că ești o ființă unică, irepetabilă.

Da, ești diferit, poate chiar privilegiat.

Eforturile tale vor fi ignorate de unii și puse pe seama unui nume pe care îl împarți cu cineva drag, dar tu și persoanele importante știți adevărul, and nothing else matters, so keep rocking your own way! Cândva se va termina școala și nu vei mai fi „al cuiva”. Chiar dacă aveai mereu „spatele acoperit”, nu cred că asta îți va degrada independența. A face rai din ce ai astăzi nu te oprește să devii creativ… Vei afla mâine cum să faci paradis din ceea ce îți va aduce viața nou. Carpe diem! Have a nice day!

 

Francesca Bența