În perioada 11-14 iulie, orașul din nord-estul Podișului Transilvaniei se află în plină sărbătoare; perioada în care metaforele, fie ele plasticizante sau revelatorii, contribuie la crearea unei definiții reale și pe sufletul tuturor la ceea ce reprezintă Bistrița pentru noi, oamenii a căror bogăție este și a fost dintotdeauna ARTA CUVÂNTULUI.

Cam așa arată la Bistrița un festival internațional de poezie și muzică:

Recitaluri de poezie contemporană. Discuții literare deschise publicului. Ateliere de scriere pentru tineri. Filme. Concerte de muzică.

Încă din 2009 – și în fiecare an de atunci -, la Bistrița se adună cele mai expresive  și mai melodioase voci ale poeziei contemporane, precum și cei mai cunoscuți și apreciați demiurgi. Anul acesta, în luna lui cuptor, are loc cea de-a XI-a ediție a festivalului internațional de poezie și muzică, iar Bistrița redevine, pentru câteva zile, gazda unui eveniment ce surprinde, de fiecare dată, glasul cosmosului și respirația adevărului.

Pentru adevărații iubitori de literatură și pentru cei plictisiți de cotidian, acest festival este o ușă de evadare dintr-o lume în care magia cuvântului nu este apreciată îndeajuns. După cum spunea și Tudor Arghezi: ,,Poezia este însăși viața, e umbra și lumina care catifelează natura și dă omului senzația că trăiește cu planetele sus în cer.”, astfel că, festivalul ce are loc la Bistrița, este unica oportunitate de a cunoaște și de a comunica cu adevăratele valori ale acestei lumi, de a descoperi și, de ce nu, de a fi descoperit.

Când, unde și cu cine te vei întâlni în cadrul festivalului Poezia e la Bistrița?

Joi, 11 iulie, puteți admira expoziția din cadrul proiectului Mountain Pleid Air, coordonatorii fiind: Eugen Alupopanu și Adrian Crismaru. Deschiderea festivalului va avea în prim plan prezentarea invitaților și decernarea unor premii: Premiul pentru literatură lui Ioan Es Pop și Premiul librarul anului ce va merge către Andrei Pintea. La Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița (18:30-20:00) ne vom da întâlnire cu Ioana Vintilă, Teodor Dună, Robert Emanuel Elekeș, Ion Mureșan, Meritxell Gene (Spania), Merlich Saia, Tehila Hakimi (Israel) și V. Leac.

Pentru că muzicalitatea este una dintre cele mai importante calități particulare specifice poeziei, concertele sunt nelipsite de la un eveniment cu o asemenea amploare.  Astfel, veți avea prilejul  de a-i asculta pe: Ada Milea, Anca Hanu, Cristi Rigman și, nu în ultimul rând, pe Bobo Burlăcianu.

Vineri, 12 iulie, la restaurantul Rapsodia (11:00-13:00), vă veți familiariza cu poezia spaniolă contemporană, întâlnindu-i pe: Pilar Adon (Madrid), Meritxell Gene (Barcelona), Ben Clark (Malaga) , Enrique Redel- Editor Impedimenta și traducătoarele Elena Borras Garcia și Antonia Escandell Tur în dialog cu Marin Mălaicu-Hondrari.

Veți putea, de asemenea, descoperi unele dintre tainele scrisului. De ce spun asta? Pentru că, în aceeași zi, la Centrul județean pentru Cultură (15:00-16:31) va avea loc atelierul de lectură și scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Dan Coman și Florin Partene. Ziua se va încheia cu Robert Șerban, Pilar Adon (Spania), Andrada Strugaru, Kateryna Babkina (Ucraina), Lubi Barre (Germania), Doina Ioanid, Jan Mysjkyn (Belgia), Lavinia Bălulescu, iar în cadrul recitalului va fi prezent Eduard Kunz.

Sâmbătă, 13 iulie, la restaurantul Rapsodia (11:00-12:30) îl veți întâlni pe prozatorul György Dragomán și moderatorul Nicoleta Munteanu după care, la Centrul județean pentru Cultură (15:00-16:31), se va desfășura atelierul de lectură și scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Marin Mălaicu-Hondrari și Ana Dragu. Spre seară (18:00-20:00), veți fi receptorii unor lecturi a căror ,,părinți” sunt: Mina Decu, Anna T. Szabo (Ungaria), Ben Clark (Spania), Ligia Keșișian, Andra Rotaru, Andreea Gal, Victor Țvetov (Republica Moldova).

Recitalul muzical îi va scoate în evidență pe: Daniela Păcurar, ce va cânta la soprană, pe Claudiu Hontilă, ce va dezvălui  tainele vioarei și pe Lucian Dușa, ce ne va povesti auzite și neauzite prin intermediul clapelor. La Cinematograful Dacia(20:30-22:30) veti viziona Parking, un film de Tudor Giurgiu și veți putea participa la un Q&A.

Duminică, 14 iulie, la Restaurantul Rapsodia (11:30-13:00), Tudor Giurgiu vă va împărtăși informații despre Parking și TIFF împreună cu Cezar Gheorghe, iar moderatorii Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari vor lansa revista Alecart.

La Centrul Județean pentru Cultură (15:00-16:31), se va desfășura atelierul de lectură și scriere creativă pentru liceeni, coordonat de Ana Dragu și Florin Partene. Veți urmări, la Cinematograful Dacia (17:00-18:00), scurtmetrajul Un drum spre mare, urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Adi Voicu. Spre seară, la Cinematograful Dacia (19:00-21:00), Hector Berlionz 200 și Noua Orchestră Transilvană cu dirijorul ei Pierre Migard (Franța) vor încheia cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Muzică Poezia e la Bistrița.

Pentru a-i cunoaște pe invitații ce urmează să sosească la Bistrița, dar și pentru a fi în ton cu eventualele modificări, vă invităm să urmăriți pagina oficială a evenimentului aici.

POV21, alături de Radio România Cultural, Observator Cultural, ALECART, Scena 9 vor fi partenerii media ai acestui eveniment.

 

Lavinia Iliuță, Camelia Brătfălean