Tinerețea

Purtam zilele trecute o discuție cu un amic și, una-două, îmi aruncă pe nepusă masă afirmația „Cei care gândesc profund își pierd tinerețea”. Nu cred c-am mai fost vreodată atât de în dezacord cu o idee.

Tinerețea și adolescența sunt, pe lângă perioada de dezvoltare și descoperire a sinelui, oportunitatea perfectă de a explora misterele profunde ale Universului.

Sună puțin blagian, dar așa este. Un tânăr ar trebui să-și lase mintea să zburde liberă dincolo de hotarele cunoștințelor imediat disponibile, să trăiască în teoreme, nu în axiome. Să se folosească de inteligență pentru a dobândi cunoașterea paradisiacă, nu doar pe cea luciferică. Să-și pună întrebări și să caute răspunsuri, dar în același timp să rămână deschis la schimbare.

E exact ca-n tot jocul de-a cariera. Când suntem mici, vrem să devenim prinți și prințese. Mai târziu, vrem să fim avocat ca tata, medic ca mama sau să apărem și noi la televizor ca vedeta X. Apoi, pe măsură ce timpul trece, opțiunile noastre se schimbă și se schimbă și se schimbă. Așa ar trebui să privim și lumea din jur, mediul care ne înconjoară.

Și ce perioadă mai propice pentru a fi deschiși în fața lumii decât adolescența? Tinerețea?

Deși nu ne place să credem asta, majoritatea suntem mult mai lipsiți de griji decât adulții. Și mă refer aici la grijile superficiale, dar imperios necesare: mulți locuim cu părinții, deci n-avem grijă să plătim facturile până la final de lună că altfel ni se taie tot; avem acoperite toate nevoile primare, tocmai spre a putea să ne îngrijim singuri de nevoile din vârful piramidei lui Maslow.

Și chiar și excepțiile care stau departe de părinți, au grijă de ei înșiși, au un job și merg și la facultate… și ei pot gândi profund, își pot face timp. Ba chiar, de multe ori, asta îi motivează să meargă mai departe. Pot face asta pentru că au energia necesară. Au acel zvâc, acea scânteie. Realizează că au un drum destul de lung și că decizia asupra liniei de finish nu stă în mâinile lor, ci în mințile lor.

Așa că gândește profund. Citește cărți, vezi documentare, informează-te pe orice căi preferi. Dar ieși și în natură, cunoaște oameni, învață cum lucrează mecanismele a tot ceea ce există. Stai cu tine, explorează-te, dar nu rămâne fixat pe introspecție – vrei, nu vrei, nu trăiești singur, iar ca să supraviețuiești ai nevoie să cunoști și ce-i în jurul tău.

Iar dacă vreodată, tinere, simți că nu mai poți, ia o pauză. Nu-i nicio rușine în a te delecta cu superficial din când în când. Atât timp cât îți rămâi fidel ție, totul o să fie în regulă. Folosește-ți tinerețea, folosește-ți energia în scop constructiv. Nu te plafona, nu rămâne aplatizat între miile de personalități trase la indigo.

Găsește-ți pasiunea pentru mister și exploateaz-o la maxim.

 

Alexandra Lucia