În jurul nostru este o secetă permanentă de depresie, un opus inegalabil al bunei dispoziții. Vedem nefericire și descurajare pe toate gardurile societății sau în toate colțurile gândirii raționale. Cu toate astea, nu ne este deloc rușine să afirmăm cert că suntem mândri de tinerețea noastră. Cum ne explicăm mândria de a fi tânăr?

Nu ne influențează și nu ne plafonează major acele pronunții de mai sus, pentru că de obicei ne vedem de treaba noastră, dar comparația noastră cu persoanele care sunt afectate de acestea, ne fac să ne simțim mai bine. Ne face să fim din nou mândri, ne crește stima de sine, suntem fericiți.

Fericirea are un rol important în această mândrie uneori oarbă, dar factorul cel mai important suntem chiar noi. Suntem robinetul din care putem regla câtă fericire, ură, bucurie, extaz, agonie și alte sentimente și simțiri să ne curgă. Suntem doar filtre ale secetei de cuvinte, pe care o stropim cu propriile interese și țeluri.

În opinia mea, să fii mândru că ești tânăr, în epoca contemporană, este un atuu simplu și indicat pentru o sănătate mintală prescrisă parcă de medicul interior. Mândria de tinerețe este izvorul stărilor de bine și opiniilor din jurul nostru care ne vin din ce în ce mai pozitive.

“Think proudly” poate să ia serios și repede locul lui “Think positive” pentru că au scopuri asemănătoare și destul de inflamabile când le punem lângă stările interioare și exterioare. Este o chestiune de timp până simțim că suntem mândri.

Ne uităm în jur și observăm zeci, sute, mii de oameni bolnavi, bătrâni sau pur și simplu apatici, plictisiți de viața care-i înconjoară. Comparând cu tine, observi că ești opusul și te simți mândru. Ești mândru de tine! Cine te mai poate opri acum? Poate… doar un gând îndeajuns de negru încât percepția să-ți fie schimbată categoric. Nu văd nici o dovadă a faptului că fiind fericit ești și mândru, dar eu totuși cred că mândria vine la pachet cu stima de sine și fericirea.

Starea de siguranță pe care o deținem la 17-20 de ani este incredibilă. Doar să ne gândim cum adulții își freacă tâmplele cu mâinile și dau cu capul de impedimente. Tu ai sau ai avut așa ceva când stăteai cu mama și cu tata? Aveai probleme de genul despărțirilor, lipsei banilor de buzunar pentru că ai cheltuit tot arsenalul pe o seară la club sau că te necăjește vreun coleg de clasă. Nu prea aveai sau nu prea ai dureri de cap, nici implicație economico-socială să-ți vină să spargi toate vitrinele FISC-ului pentru că nu mai ai răbdare sau dai prea mulți bani.

Mândria de a fi tânăr stă în fiecare dintre noi, cu toate că nu vedem asta. Suntem privilegiați de postura vârstei, încă a inocenței și… adulții doresc în permanență să ne ferească de lipsuri sau situații dificile. Cam de asta, când dai cu capul, dai tare și nu te mai ridici o săptămână-două.

Când te-ai împlinit pe toate planurile (alea pe care le tot descrie Neti Sandu de la orele 6:15, 7:15, 8:15, 9:15 la Horoscopul zilnic), mândria ta a atins apogeul. Ești stăpân pe situații? The sky is not a limit anymore. Poți jongla cu ocaziile, poți să te joci cu cuvintele și cu sentimentele… până când…

Clachezi. Te scufunzi, te înconjoară un nor gros de nostalgie, simți cum viața îți devine un perpetuum mobile. Abia apoi deschizi ochii, deschizi Facebook-ul și intri la rubrica „Despre tine”. N-ai mai intrat de mult pe el și vrei să faci unele adăugiri. Acolo singurul lucru care s-a schimbat e vârsta. Ești trecut acum de 40, ai părul încărunțit și ești lipsit de energie. Muncești de la 9 a.m. până la 8 p.m. și-ți vine să-ți muști antebrațul în zona venelor de ciudă.

Are rost să nu fii mândru de tinerețe? Să nu o bagi în seamă sau să treci peste ea cu dezinteres? Cei care au făcut-o, regretă. Vrei și tu să pățești la fel?