Acasă

Acasă – un loc pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl aibă, fie că e ființă cuvântătoare, fie că nu. Acel loc de care sunt legate cele mai frumoase amintiri din viața ta. Primii pași pe scările gigantice, primele căzături cu bicicleta pe pavaj, prima ninsoare, prima bătaie de la mama, primele cuvinte care ți-au făcut părinții fericiți, cele mai importante evenimente s-au întâmplat aici

În majoritatea cazurilor, „acasă” înseamnă mama și tata – familie.

Dar te-ai gândit vreodată că pentru unele persoane, acest cuvânt este ceva abstract? Poți numi „acasă” un spital în care te-ai dezvoltat de-a lungul timpului cu mama ta alături doar din cauza unui nemernic, care te-a călcat pe trecerea de pietoni, fiindcă are patima vitezei în sânge?

Sau fiindcă ai fost diagnosticat cu cancer sau mai știu eu ce boli? Dar unii dintre acești copii și-au format un cămin primitor în spital, fiindcă și-au făcut prieteni care sunt cu mult sau mai puțin sănătoși decât ei. Au împărțit jucării, s-au jucat în saloane sau pe holurile spitalelor. Au crescut împreună.

Pe scurt, au învățat să se iubească așa cum sunt, chiar dacă ziua de mâine este ceva nedefinit.

Poate ai cunoscut copii care au crescut într-un orfelinat. Copii care au dus-o greu, copii care nu au avut parte de iubirea părinților cum ai avut tu. Copii care nu au auzit niciodată un sincer „te iubesc”, copii care au ajuns să fie criticați de către societate, chiar dacă unii sunt mai educați și mai ambițioși decât un copil VIP crescut în puf și care depinde la cel mai mic pas de banii lui mama și tata.

Prietenii – persoane în care îți pui toată încrederea și care, cel mai adesea, te trădează. Îți împărtășesc cele mai intime secrete cu oricine și vorbesc ca și cum nici nu ați fi fost prieteni/prietene de atâta timp. Dar dacă X este cel mai popular băiat din liceu și tu ești umbra holului, adică un nimic, ar fi super tare să mă împrietenesc cu X. Te-ai împrietenit cu X, acum ești popular, ai lipici la fete și îi batjocorești pe băieții care odinioară erauj ca tine.

Ai uitat de unde ai plecat.

Acum, îți pierzi nopțile în cluburi, fumezi, mai nou te chiar droghezi și te întâlnești cu diverse fete pentru “one night stand-uri“. Ulterior le faci să sufere enorm, dar tu ești mulțumit.

Cine ești tu acum?

Sincer, regret foarte mult situațiile de acest gen, deoarece anturajul te poate schimba în cel mai negativ mod și, astfel, devii o pacoste în ochii celorlalți. Dar acum îl ai pe X lângă tine. Nu te gândești că o să vină o zi în care X se va plictisi de tine și îi va cădea faima în cap? Nu prea cred…

Atâta timp cât trăiești momentul nu mai contează consecințele! Ceilalți nu mai contează!

Părinții nu mai contează. Intri în pușcărie – dar ești sigur că X te scoate de acolo – le spui polițiștilor că și el a fost cu tine noaptea trecută, că nu numai tu ești de vină, dar nimeni nu te crede.

Tatăl lui X are mulți bani și nu și-ar lăsa copilul să intre în pușcărie, își pune în aplicare „pilele”. X neagă tot. Acum vezi adevărată față a lui X. Regreți decizia luată. Ai vrea să dai timpul înapoi, dar nu ai cum. Aparențele înșală de cele mai multe ori.

Cine ești tu acum? Un nimic. Te-ai învârtit într-un cerc în tot acest timp.

Cât despre „acasă”, totul se rezumă la mama și la tata, dar, în unele cazuri… Mai bine nu-i ai. Decât un tată alcoolic și o mamă pe care n-ai mai văzut-o de la doi ani… Mai bine nu ai deloc. Așa, însă, primești un exemplu negativ și vezi spune: „Eu o să fiu un părinte mult mai bun decât ei. O să îmi iubesc copilul/copiii mai mult decât propria viață chiar dacă poate nu o să am o situație financiară foarte bună”. Iubirea părintească este ceva esențial pentru orice ființă. Ea te poate urca în culmile fericirii, te poate motiva, sau lipsa ei, devenind astfel un antiexemplu.

Acestea sunt lucrurile de care depindem cel mai mult în viața asta. Prezența sau absența lor depinde de la caz la caz. Urmele viitorului nostru depind de ele. Pentru o viață mai bună, evitați excesul de sine.

Autor:

Anca Pușcaș