Vineri, 21 iunie, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud am avut șansa să asist la îndeplinirea unor vise în cadrul Cursului Festiv al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea pedagogia învățământului primar și preșcolar. Astfel, în orașul cu o veche istorie în învățământ, cunoscut și ca orașul academicienilor, de unde au pornit personalități precum Liviu Rebreanu, George Coșbuc sau Iuliu Hossu, și-au pornit drumul spre viitorii lor elevi și proaspeții absolvenți.

Din băncile Facultății de Psihologie și Științe ale Educației s-au format 99 de dăscălițe, care își vor putea pune amprenta asupra viitorului datorită elevilor pe care vor avea șansa să-i modeleze, fiind unul dinte cele mai importante repere în viața elevului.  Cadrele didactice care au urmărit îndeaproape parcursul studentelor au avut grijă să șlefuiască tactul pedagogic pe care unele l-au avut înzestrat, iar altele l-au cules cu atenție și drag de printre băncuțele elevilor.

Absolventele și-au făcut apariția în sală, unde au adus cu ele esența de emoție care s-a împrăștiat repede prin încăperea care a devenit automat neîncăpătoare.

În deschiderea cursului festiv a fost ascultat Imnul Național, după care studentele au intonat nelipsitul ,,Gaudeamus igitur” care marchează trecerea într-o nouă etapă, depășind studiul şi profesorii care şi-au pus amprenta asupra personalităţii lor profesionale, dar și prieteniile menite uneori de a rămâne pe viaţă.

Întreg corpul profesoral, alături de doamna prodecan. prof. univ. Dr. Adina Glava și domnul director al departamentului prof. univ. Dr. Ion Albulescu, a luat parte la cursul festiv de absolvire.

Directorul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației extensia Năsăud, profesorul universitar Dr. Cristian Stan a luat cuvântul, arătând din nou că este în mijlocul studentelor, pe tot parcursul formării acesta le-a susținut cu discreție.

Tutorele de an și decanul de suflet al studentelor, doamna lector universitar Dr. Adriana-Denisa Manea, a transmis proaspeților absolvenți gândurile ei și cuvintele frumoase, care vor rămâne întipărite în mințile viitoarelor învățătoare și educatoarea.
Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a avut o frumoasă colaborare cu Inspectoratul de Poliție Bistrița, soldată deja cu o manifestare științifică de notorietate națională, Subcomisar de Poliție Mea Schreiner a subliniat în câteva cuvinte parcursul colaborării. A înmânat o diplomă specială studentei Gina Bontaș pentru implicare activă și continuă în demersul activității.

Tot această generație de studente au reușit să pună și bazele primului cerc studențesc ,,Cercul studențesc Someșan” care a venit cu activități pliate special pe nevoile studentelor.

Există un început… o continuitate… și un sfârșit!

,,În fața oricărui început se află cheia care deschide toate porțile. Însă, uneori este nevoie de efort pentru a ajunge să deții cheia care te poate conduce către succes.

Cheia educației este născută și păstrată cu succes în sânul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Anul trecut am avut deosebita onoare de a primi <<Cheia Educației>> în mod simbolic, fapt care a adus o responsabilitate în plus. Predăm cheia în speranța că îi va ajuta pe urmașii noștri să deschidă toate ușile ce duc spre un viitor strălucit, pavat cu încredere și speranță.

Încrederea și speranța pe care eu am dobândit-o în acești ani nu a făcut decât să mă conducă spre succes. Lăsăm la o parte nostalgia anilor ce au trecut. Astăzi, cu mândrie, să oferim acest simbol al succesului studentei Dochia Bontaș.

Cum îmi place mie să spun: aerul de munte și apa de izvor sunt bune paveze pentru scris și învățat. La Maieru, există sămânță bună și cu mândrie îi ofer cheia studentei Dochia Bontaș, care are rădăcinile la fel ca și mine – la Maieru.”- declara studenta Gina Bontaș căreia i-a revenit onoarea de a înmâna „Cheia Educației”.

Au tocit, au învățat, au conspectat și au citit printre rânduri. Băncile facultății au fost mereu pline de stundeții interesați și dornici să învețe. Studentele afirmă faptul că profesorii deja se simțeau la cursurile lor de multe ori ca acasă, de ce? Pentru că erau prezente la cursuri aceleași studente.

Georgiță Nastasia, tânără dăscăliță și proaspăt absolventă a demonstrat că rezultatele fac diferența între cei care și-au dorit să exceleze și cei care au lenevit. Un râu de inspirație a fost pentru colegele nesigure care se panicau în fața obstacolelor oferite pe tavă de cei 3 ani de studenție! Nastasia este absolventă de liceu pedagogic, a luat linia de start de unde au pornit personalități precum Liviu Rebreanu, George Coșbuc sau Iuliu Hossu. După ce absolvit Colegiul Național ,,George Coșbuc”- Năsăud a reușit să fie titulară pe catedra de învățător. A luat o pauză până în 2013. Timp în care și-a propus să experimenteze altceva. Ceva diferit, a urmat facultatea de drept. 

Ei bine, ca să poți să înveți Dreptul, trebuie să ai câteva calități; prima, trebuie să ai logică; a doua, la fel de importantă ca prima: trebuie să știi foarte bine limba română; a treia, trebuie să ai rezistență la efort pe termen lung; și a patra, trebuie să-ți placă ideea de dreptate. Georgiță Nastasia a fost înzestrată cu toate aceste calități, pe parcursul facultății doar șlefuindu-le.

Dar, pentru ca o profesie făcută cu plăcere nu mai înseamnă muncă, înseamnă bucurie, înseamnă descoperire permanentă și înseamnă, în același timp, satisfacție pentru cei care într-un fel sau altul vor avea beneficiile activității, aceasta s-a întors la catedra. Un model pentru viitoarele dăscălițe, un ajutor pentu colegele ei.

În urmă cu 3 ani, până și cei mai mici membri ai echipei POV21 am descoperit că redactorul nostru șef, Gina Bontaș, a pus bazele echipei, reușind  încă din băncile facultății. Așa că, putem observa foarte clar, deși ne aflăm în Năsăud, și nu în Cluj, tot putem vorbi de minunata – sau nu – viață de student. În semn de mulțumire, coordonatorul echipei, Gavrilă Urs, a luat cuvântul.

Pentru că festivitatea a început în esență de emoție, nu se putea încheia altfel!

Proaspetele absolvente au jurat să își exercite profesia cu conștiință și demnitate.

#Firma Absolvire de la A la Z a oferit suport în realizarea celor mai importante momente ale ultimului an de studenție studentelor de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.