Harry Houdini, marele iluzionist, a spus că putea să evadeze din orice încăpere în care ar fi închis, mai ales o celulă, cu condiția să poarte hainele lui obișnuite.

O închisoare l-a provocat pe Houdini, respectându-i cerința de a se îmbraca după placul lui. Acesta a acceptat și a mers la închisoare, însoțit de o mulțime de oameni care așteptau să vadă dacă, într-adevăr, putea să facă ceea ce spunea.

După ce gardienii l-au dus în celulă, au plecat, iar ușa s-a închis, lăsându-l pe maestru înăuntru. Houdini, foarte încrezător, și-a scos din curea o bucată lungă de oțel, flexibilă și destul de subțire, pe care a introdus-o în broasca ușii cu gratii și a încercat să o deschidă.

După 30 de minute, a început să transpire și mâinile îl dureau, iar încrederea de pe fața lui a dispărut. Dar a continuat să încerce. După o oră, picioarele îi tremurau, iar la sfârșitul celei de a doua ore, a căzut pe podea, în fața ușii, care s-a deschis. Ea nu a fost niciodată închisă. De fapt, a fost închisă tot timpul, în mintea lui Houdini, care trebuia doar să o împingă puțin.

Mintea este puternică. Câte uși din viața ta crezi că sunt închise, dar nu sunt? De câte ori ai fost blocat în propriile gânduri? Îți spun eu: de multe ori, deoarece trebuie să te opui celei mai puternice forțe. Ea îți spune minciuni: „nu poți face asta!”, „nu ești făcut pentru asta!”, „nu ești destul de bun pentru aia!”, „nu poți continua!”.

Precum ne-a arătat Houdini, singura ușă închisă este în mintea ta, toate celelalte sunt deschise și trebuie să treci prin ele.

Nu vreau să fac un discurs motivațional, dar acesta e adevărul. Alan Clements spune: „Mintea este sursa din care lumea prinde viaţă. În minte formăm identităţi, creăm mituri şi fabricăm iluzii. În minte valorile sunt făurite, principiile sunt modelate şi libertatea este cunoscută.” Iar Sigmund Freud afirmă „Nu putem înţelege mare parte din ceea ce este real în noi, iar ce înţelegem nu este real.”

Paula Moldovan