Attack on Titan – Ce mai propagandă!

Au trecut undeva la zece ani de când primul episod din Attack on Titan a rulat pentru prima dată, acum anime-ul aflându-se la final. Și este destul de greu să îl recunoști, dacă ai văzut doar primele două sezoane; intriga a luat o întorsătură de 180°, trecând de la simplul statut de desen animat la o metaforă pentru trecutul, prezentul și viitorul umanității.

Acțiunea începe cu întreaga umanitate care se ascunde în spatele a trei ziduri – Wall Maria, Wall Rose, Wall Sina – ascunsă într-o colivie, înfricoșată de misterioasele creaturi numite titani.

 

Personajul principal, Eren Yeager, fiu al lui Grisha Yeager se trezește în ziua în care această colivie este distrusă, iar omenirea își amintește de teroarea titanilor.

În anul 845, cele două porți ale zidului Maria se prăbușesc în fața titanului Colosal și a titanului cu armură. Mama lui Eren Yeager este omorâtă chiar în fața lui și a surorii sale, Mikasa Yeager. Din acea zi ororile titanilor sunt reamintite, iar Eren jură că va anihila orice titan.

În adolescență, se înscrie în corpul armatei și-și începe antrenamentul. Mai târziu, în prima lui misiune, își descoperă puterea de titan shifter, adică se poate transforma din om în titan și invers, căpătând control total asupra puterilor de titan. Această descoperire va întoarce soarta războiului în favoarea oamenilor.

Acțiunea continuă, intriga fluctuează, misterele se deslușesc, dar ideea rămâne cam tot aceeași. Avem titani versus oameni și… good luck să dezvolți de aici… până într-un punct, cel puțin.

Dacă până acum am avut de a face cu creaturi care amenință omenirea și cu o fantezie mai ceva ca în cărțile și filmele cu hobbit, și mai ales cu o lume de plasat în universul real, odată cu apariția episodului “basement”, această lume fictivă se dovedește a fi una dintre cele mai bune metafore pentru istoria umană.

În episodul basement descoperim că omenirea există și-n afara zidurilor și că, până acum, lumea de afară a fost ținută într-o ceață profundă de propagandă. Aflăm că acțiunea de până acum a fost dusă pe o insulă a oamenilor exilați de și împreună cu cel de-al 145-lea rege.

El a fost sătul de războaiele dintre titan shifters, așa că, împreună cu un segment al populației, a plecat pe o insulă și a șters amintirile tuturor oamenilor.

În timp ce pe insula secundară se duc războaie pentru supraviețuirea speciei umane, pe insula principală au rămas două pături sociale: Marlyenii și Eldienii, Marlyenii fiind pătura bogată, iar Eldienii cea săracă.

Dar aceste două pături nu au fost stabilite în funcție de banii (inițal, cel puțin) fiecărei părți, ci de modul în care au interpretat bucățile de istorie care le-au rămas. Iar aici începe partea distractivă și putem plia cu adevărat acest anime în realitatea noastră.

Uite care este ideea, cele două părți au exact aceleași informații despre istoria umanității de dinainte să le fie ștearsă memoria.

Bun, și atunci de ce unul este mai tare decât celălalt?

Easy, Marlyenii au interpretat ce dovezi mai aveau despre trecut și au concluzionat că eldienii sunt demoni. Prin urmare, trebuie să fie ținuți sub control. Eldienii s-au supus (deși unii eldinei au o altă interpretare prin care ei ar trebui să conducă) și uite pe ce s-a format societatea.

Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu adevărat, deci cine are dreptate, marlyenii sau eldienii?

Toți… dar nici unul.

Gândește-te la articolul ăsta, eu ți-am spus ce este Attack on titan, dar de unde știi că nu este cu adevărat despre pisici? Sigur! Te poți duce să cauți online și să vezi cu ochii tăi, norocosule…

Dar ce spui de ceea ce nu poți vedea? Trecutul e un exemplu?

De unde știi cine sunt agresorii sau cum a decurs un eveniment? Pentru că scrie în cărțile de istorie?

Să ne uităm în trecut, de câte ori s-a crezut că ceva este real, când de fapt nu a fost? Câte detalii despre majoritatea evenimentelor importante au fost ascunse  (Cele două războaie mondiale, Cernobyl, Revoluția din ’89), dar și cum istoricii au interpretat, s-au bătut în piept că așa este și câteva decenii mai târziu… puf!

Teoria lor a fost anihilată de o dovadă în plus. Și puf au fost și carierele lor…

Ce dovedește asta? Că nu contează cine trăiește sau cine moare; cine câștigă sau cine pierde; cine este marlyean sau cine este eldian. Pentru că acțiunea în sine nu contează. Tot ceea ce contează sunt cei care vor spune povestea mai departe, cei care vor interpreta povestea și în ce lumină îi va pune pe cei implicați.

Dar ceea ce este și mai important este cât de departe va ajunge. De aceea eldienii sunt unde sunt, chiar dacă au și ei o parte a poveștii, nu știu să o facă virală, adică să îi facă propagandă. Și de aceea, unele teorii și culte sunt cunoscute global, iar pe unele nu le găsești nici pe Google.

Pentru că prin asta se definește o poveste bună, prin faptul că o poveste bună nu este cu adevărat bună, dacă moare în mintea celui care o cunoaște.

Mihali Călin Adrian
Mihali Călin Adrian
Mihali Călin Adrian, elev la Colegiul Național Andrei Mureșanul, clasa a X-a, profil filologie. Nu este o alegere să fii născut în ignoranță și indolență, dar este o alegere să rămâi în aceasta. O alegere pe care nu am urmat-o. Am ales să-mi urmez propia cale și să găsesc ceea ce mă intrigă - psihologia, scrisul, artele - și să mă perfecționez. Am ales să mă transform dintr-un om indiferent într-un artist.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare