Complexele de inferioritate

Cu toții am avut (sau avem) un coleg sau prieten pe care îl vedem aproape „perfect”. Are o viață bună: familie fericită, bani, libertate, mulți prieteni, popularitate. Noi le vedeam doar partea bună. Complexele de inferioritate apar când stima de sine e scăzută (situație foarte comună la adolescenți). Acest lucru se datorează, de obicei, bullying-ului.

Adolescenții au nevoie să fie apreciați, iubiți, să simtă că aparțin cuiva, că nu sunt fără scop în viață. Dar când aud „ești urât(ă)”, „ nimeni nu te place”, „ești ciudat(ă)”, „nu te vrem”, ,,ești gras(ă)”, încep să creadă părerile celorlalți, care pot să nu fie adevărate, iar stima de sine scade radical.

1. GÂNDURI

„Ce păr are Diana!”
„Ce ochi are Mihaela!”
„Ce frumos se îmbracă Florina!”
„Ce corp perfect are Bianca!”
„Ce picioare are Delia!”
„Ce telefon scump are Simon!”
„Ce prieten frumos are Emilia!”
„Ce șmecher e Alin că are multe fete și poate face tot ce vrea!”
„Ce tare că Paul își petrece toate nopțile prin cluburi, bea o grămadă și fumează iarbă!”

Eu nu o să fiu niciodată ca EL/ EA!

„Ce rost mai are să ies afară? O să râdă de mine. Nu sunt destul de bun(ă)!”
„Sunt un gunoi!”
„Ei sunt așa norocoși!”
„Sunt urât(ă)!”
„Vreau prieteni mai mulți!”
„Pe mine părinții nu mă lasă să stau toată noaptea afară!”

2. Sentimentele:

• Invidie
• Tristețe
• Nemulțumire
• Neputință
• Frica de a greși
• Frica de a fi ,,luat la mișto”

3. Urmările:

Mulți adolescenți, din cauza complexelor, ajung să nu se simtă „comod” în pielea lor și preferă să se izoleze și să ignore persoanele pe care le consideră superioare (chiar dacă le pot fi prieteni adevărați), însă aceasta nu este tot timpul o soluție.

4. Crunta realitate:

Trebuie să afli sursa problemei: la prieteni sau la tine. Dacă e la „prieteni” și ai parte de bullying (poate neintenționat), cel mai bine ar fi să vorbești cu ei și să le spui ceea ce simți, Dacă înțeleg problema și se schimbă, ți-ai câștigat prietenii.

Însă dacă nu încetează, ar fi de preferat să îi ignori, deoarece sunt „toxici” și îți distrug sănătatea mintală. Poți anunța și persoanele mai mature, sau chiar autoritățile, dacă situația este gravă.

Nicio persoană nu trebuie supusă abuzului și violenței, fie verbale, fie fizice.

Dacă prietenii tăi nu au nimic de-a face cu complexele tale, problema e la tine. Nu trebuie să îți dorești lucrurile, familia, prietenii sau chiar viața altor persoane. Încearcă să îți vezi propriile realizări, să te descoperi, să îți valorifici pasiunile și să apreciezi persoanele pe care le ai în jurul tău. Ele țin cu adevărat la tine, le pare rău îți când greșesc și îți cer iertare când te supără. Ele vor să îți fie alături și să te vadă fericit(ă).

Nicio relație nu e perfectă, e normal să vă mai certați.

Prietenii adevărați nu vor să te piardă.

4. Acceptarea:

Trebuie să înțelegi faptul că mereu va exista cineva mai bun, dar nimeni nu-i perfect (clișeu, știu, dar e adevărat).

Poți să vorbești cu prietenii tăi despre complexele tale de inferioritate. E important să fii sincer, mai ales cu tine. Nu este nimic rău dacă consulți și un psiholog, căci orice problemă trebuie rezolvată.

Ține minte că ești adolescent, iar problemele vin și pleacă, la fel ca unele persoane. Încearcă să vezi lumina de la capătul tunelului.

Corpul tău se schimbă, dar tu ești mai mult decât carne și oase. Treci prin multe stări, dar nu ești singur. Toți prietenii tăi trec sau au trecut prin asta. E normal să nu mai poți și trebuie să mai ceri din când în când ajutor. Ești om.

 

Autor:

Paula Moldovan