Singurul trecut pe care trebuie să îl privim? Este cel din oglinda retrovizoare.

Da, da, ai înțeles bine, din oglinda mașinii, în rest nimic nu mai contează. Până și la volan, ce e în față e cu mult mai important decât ce am lăsat în urmă, doar că mai aruncăm o privire pentru a ne asigura că totul e bine.

Acum, făcând o paralelă, așa e și în viață. Trebuie să ne bucurăm de prezent, privind cu încredere și speranță spre viitor, iar spre trecut să aruncăm o privire, așa, din când în când și atunci, spre clipele de fericire debordantă și nicidecum să ne blocăm acolo. Aud des întrebarea „de ce se numește trecut dacă nu trece?” Ba da, scumpo, el a trecut deja, doar că tu încă ești ancorată de el.

Tu ești cea care nu-l lași în urmă, care-l retrăiești clipă de clipă prin intermediul amintirilor, cea care nu-l lasă să treacă, care-l aduce în prezent și vrea să îl ducă și în viitor. Nu, nu e bine ce faci. Știu, doare, doare al naibii de tare. Parcă și privirea îți e schimbată, ochii aceia sclipitori, în care se putea citi bunătatea și căldura sufletului tău s-au transformat în ochii aceia reci, de gheață în care nimeni nu mai poate citi nimic, nu mai transmit nimic nimănui, fiind acum doar două cristale de gheață.

Și da, draga mea, când o să iei decizia de a te detașa definitiv de acest „trecut” o să simți cum sufletul ți se sfâșie, dar după o să vezi cât de bine ești, cum soarele răsare iar pe strada ta, cum zâmbetul îți mângâie din nou buzele fine și cum marea de lacrimi din ochii tăi va seca.

O să fii din nou tu, fata aceea copilăroasă, frumoasă și mereu veselă, care emană fericire și care acum e mult mai puternică. Așa că, ia aminte și nu mai privi așa ușor în trecut, ci bucură-te de prezent pentru că sigur viitorul îți va pregăti cele mai frumoase surprize, trebuie doar să ai încredere în tine și să fii puternică.

Haide, draga mea, trăiește fiecare clipă de parcă ar fi ultima, fără gânduri spre ceva ce deja s-a sfârșit. Eu sunt prima care are deplină încredere în tine.

So, you can do it, girl! You’re the best!