Evenimentul TEDxBistrița va avea loc în 28 iunie, la Hotel Metropolis, reunind, sub tema ,,Beyond HumanIT”, șase speakeri, experți în domenii care se extind de la educație și antreprenoriat până la bioingineria cancerului.

Ce este un eveniment TEDx?

TED (Technology, Education, Design) este un ONG cu notorietate internațională, recunoscut pentru organizarea unor conferințe în toată lumea. Acolo, specialiști din diferite domenii țin discursuri ce inspiră şi ajută oamenii să cunoască noi perspective şi idei despre viață, carieră, ştiință, vocație ori pasiuni.

Un TEDx este un eveniment organizat de către o anumită echipă, după normele TED. Conferințele sunt denumite, în principal, în funcție de unul dintre cele două criterii date: fie după locație (cum e şi cazul TEDxBistrița), fie după tema conferinței. Un astfel de exemplu ar fi TEDxYouth.

Până în momentul de față, TEDx a ajuns în peste 130 de țări, mesajul inovator – de orice natură ar fi acesta – fiind transmis în peste 100 de limbi oficiale.

 

Misiunea TEDxBistrița este aceea de a transmite idei inovatoare, ce pot fi puse în practică și în viața reală.

 

Cu toate că e ediția inaugurală a orașului nostru, TEDxBistrița se dorește a fi pe măsura celorlalte evenimente TEDx. Tematica, Beyond HumanIT, este de actualitate și privește multiple aspecte din viața umană, de la planul profesional la cel personal, de la material la spiritual. Concret, se bazează pe influențele pe care le aduce tehnologia în societatea actuală.

Nu este necesar un limbaj complex pentru a prezenta ceva nemaiîntâlnit. De aceea, miza principală este de-a ușura modul în care se transmit ideile, astfel ca, la sfârșit, oricine să simtă că știe ceva nou.

Pe scurt, la TEDxBistrița – Beyond HumanIT, șase speakeri cu reputație vor vorbi despre schimbarea paradigmei sistemului educațional românesc: de la unul orientat pe competențe la un sistem bazat pe adaptabilitate. Miza acestui subiect provine din faptul că, în cele mai multe cazuri, studenții din România sunt nevoiți să-și dezvolte singuri abilitățile cognitive pentru a face față dificultăților viitorului.

Apoi, vor fi discutate tendințele modernizării, care, în ultima perioadă, depăşesc ritmul societății în sine, un exemplu în acest sens fiind, desigur, tehnologia. Evoluția accelerată poate constitui un serios dezavantaj pentru generațiile mai vârstnice, care nu pot ține pasul cu acest proces şi cărora standardizarea tehnologiei (care va deveni necesară într-un final) le va ridica probleme serioase.

Nu în ultimul rând, se va discuta despre AI (Inteligența Artificială) și Big Data, ale căror popularitate și utilitate sunt necesare în tot mai multe domenii. Deși, în prezent, pentru unii acestea reprezintă o parte semnificativă a mediului lor de muncă, pentru alții, mai târziu, va deveni o necesitate. Se preconizează că, pentru a se obișnui cu noile tehnologii, va fi nevoie de un parcurs treptat și dificil.

 

Cu cine te vei întâlni la TEDxBistrița?

 

Esența evenimentului rămân totuși speakerii, care vin la Bistrița cu multe lucruri de împărtășit.

De la antreprenori cu viziune, până la cercetători științifici, la TEDxBistrița vor fi prezenți:

  • RAREȘ MANOLACHE (București)

Rareș are 20 de ani, este un antreprenor de succes și fondatorul TeenTank. Un proiect cu ambiții mari, TeenTank este o companie care face problem-solving pentru alte corporații, folosind tineri și învățându-i cum să întrevadă sursa unei probleme, cum să își prezinte ideea și cum să găsească soluții, în așa fel încât acestea să fie implementate de companii. Cu ideea sa, Rareș a câștigat Social Impact Award în 2017.

  • ȘTEFAN MANDACHI (Suceava)

Ștefan este avocat şi fondator al afacerii Spartan, cel mai mare lanț de restaurante cu specific grecesc tip servire rapidă din România şi din estul Europei. Cel mai mare impact l-a adus societății însă atunci când a inițiat protestul #șîeu, prin care critică autoritățile statului pentru faptul că în Moldova, până acum, nu s-a construit niciun metru de autostradă. Exceptând primul metru, pe care tot el l-a construit…

  • ANDREI STUPU (București)

Andrei are 20 de ani, iar pasiunea lui este educația. A început la 17 ani să vorbească despre educație, fie în conferințe, fie la televizor, la Fii pe fază! și la Generația Z. Acum, nu doar vorbește, ci, în calitate de Brand Manager, face educație la Școala de Valori, organizația care de 10 ani ajută zeci de mii de tineri să spună ,,Știu ce fac cu viața mea!”. Totodată, e facilitator în cadrul programelor de training ale Khastalia.

  • ALINA RUSU (Cluj-Napoca)

Alina este profesor și conferențiar universitar la UBB Cluj-Napoca. Aceasta s-a specializat pe domeniul psihologiei, fiind și coordonator de doctorate pe acest sector. Este un expert în psihologia evoluționistă, dar și în relația cognitivă dintre animale și oameni, axându-se pe terapia cu animale.

  • IONUȚ TATA (Brașov)

Ionuț TATA este președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie și fondator al incubatorului de startup-uri Hub Onezero. Are o experiență vastă în domenii precum managementul, finanțarea în fonduri europene și dezvoltarea economică. Caută să transmită celor din jurul său valorile după care se ghidează în ceea ce desfăşoară: exactitate și precizie, spirit inovator, orientare pe rezultate, ecologie în comunicare.

  • MARIA OLINCA – (București)

Maria OLINCA este medic specialist în anatomie patologică, Doctor în medicină, Cercetător Științific la Institutul Național de Patologie “Victor Babeș” București, Lector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, și formator management de proiect. Lucrează în bioingineria cancerului, efectuând teste care arată probabilitatea dezvoltării bolii.

Înainte de a-și ține discursul, speakerii vor fi introduși în scenă de către moderatorul și gazda evenimentului, Gavrilă Urs.

Fiecare dintre conferențiarii invitați are ani de expertiză într-unul dintre domeniile enunțate, însă discursurile din cadrul evenimentului vor fi structurate în așa fel încât fiecare să acopere 18 minute. Ei nu ajung ,,pur și simplu” la TEDxBistrița, ci pentru că au un cuvânt important de spus în ceea ce privește viitorul nostru. Nivelul de experiență le oferă o perspectivă demnă de împărtășit publicului, care, aplicată, poate îmbunătăți societatea.

 

Toți acești speakeri vor transmite idei despre teme care ne preocupă, încurajându-ne să inițiem conversații spontane.

 

Nu degeaba se spune că TEDx este mai mult decât o conferință. Este, de fapt o călătorie a fiecăruia, pentru că, aflându-te acolo, în sală, înconjurat de oameni cu-adevărat pasionaţi, descoperi, involuntar, noi perspective, idei şi cunoştinţe, care te vor influența ulterior.

 

Cum este posibil TEDxBistrița?

 Echipa de voluntari aflată în culisele acestui eveniment este una restrânsă, însă determinată să transforme TEDxBistrița într-o experiență de neuitat.

Evenimentul este posibil datorită sponsorilor și partenerilor: Revista POV21, Romfulda, Rotary Club Bistrița, H.P Kaysser International, BCVO Logistics, Sepia Print, Sanovil, Macon, Energoplast, Serviform și Acetica Company.

Așadar, dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești una dintre persoanele dornice să ni se alăture, corect?

În acest caz, îți recomandăm să te grăbești. Vor fi disponibile numai 100 de bilete, costul unuia ajungând la 50 RON. Mai multe detalii despre cum le puteți achiziționa găsiți aici.

Te așteptăm în data de 28 iunie, de la ora 18:00, la Hotel Metropolis Bistrița.

Pentru a fi la curent cu ultimele actualizări, te invităm să urmărești site-ul și pagina de Facebook a evenimentului, unde, printre detaliile despre TEDxBistrița, vei cunoște (mai bine) speakerii prezenți la conferință.

 

Diana Fiscutean, Emilian Horea