Numeroasele acțiuni de conștientizare a fenomenului de bullying au ajuns, deja de ani buni, să fie foarte cunoscute la nivel național, prin diversele evenimente tematice organizate: campanii, spot-uri publicitare, filme, documentare, colaborările cu diversele instituții de învățământ, activitățile cu elevii, crosuri sau alte întreceri sportive și încă multe altele. În principiu, le știm cu toții, corect?

,,Fiecare dintre noi, dacă alergăm un kilometru, putem schimba ceva.” – Tibi Ușeriu

Prin pătrunderea unei viziuni occidentale în societatea românească și prin accesul – aparent nelimitat – la surse de informație externe, s-a conturat o perspectivă pragmatică asupra diverselor probleme din mediul social, pe care, altminteri, (poate) le-am fi ignorat.

Bullying-ul, ştim cu toţii, nu este specific numai generației noastre, căci, în mod sigur, exista și în trecut, şi în alte condiţii sociale, şi în alte societăţi, cu alte valori şi credinţe. Ceea ce face însă diferenţa în prezent este, în primul rând, ostentația cu care problema este abordată de către autorități şi alte ONG-uri.

Se scriu mii, poate zeci de mii, de articole şi anchete legate de acest subiect, însă efortul investit și numărul de ore petrecute este, de cele mai multe ori, invers proporțional cu rezultatele,  foarte puțin vizibile, din păcate. Toți vrem ,,o schimbare”, însă nimic nu pare suficient în combaterea fenomenului de bullying.

Și, atunci, unde este problema?

Principala miză a unei societăți este dezvoltarea, creşterea unor generaţii de oameni sănătoși din punct de vedere psihic şi intelectual; cu alte cuvinte, indivizi capabili să ia decizii pe cont propriu, fără a fi constrânși sau limitaţi din cauza unor complicații sociale. Bullying-ul face, fără îndoială, parte din această categorie, ale cărei efecte sunt toxice, în special pentru tinerii și copiii aflați în plină dezvoltare.

Pe plan psihologic, traumele suferite în această perioadă influenţează modul de gândire şi, mai ales, comportamentul celor aflați în cauză. Oroarea este însă că, în momentul în care crește numărul victimelor bullying-ului, şansele sunt mari să se producă o contaminare tot mai serioasă în rândul tinerilor.

Există rezolvare?

Totuși, conștientizarea reprezintă un pas important, oricât de mic și nesemnificativ pare. La acest capitol, putem să ne considerăm însă norocoși, din moment ce personalități importante își canalizează influența și energia în promovarea campaniilor de prevenire şi de oprire a bullying-ului.

O figură notorie este Tibi Ușeriu.

,,Prin recunoașterea și formularea proiectelor de către o gașcă care chiar face ceva, eu cred că deja am început să ne vindecăm.”

Proiectul preventiv ,,STOP bullying-ului în școlile bistrițene” a fost iniţiat de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu alte instituții, ambasadorul programului fiind chiar Tibi Ușeriu. Datorită implicării sale active în proiectele din cadrul Tășuleasa Social, Tibi a alergat joi, 13 iunie, în cadrul crosului desfășurat în Pădurea Schullerwald, parcurgând, alături de participanți, traseul prestabilit de 2 km.

După terminarea cursei, acesta ne-a răspuns la câteva întrebări.

.

Evenimentul a continuat cu spectacolul ,,Exprimă-te prin sport, nu prin violență!”.  Ulterior, au avut loc alte momente artistice și sportive, la care au participat: Ansamblul Folcloric ,,Flori Dumitrene”, Școala de balet Ovidiu Danci, Clubul Sportiv Shinkyokushin Karate Bistrița și, nu în ultimul rând, trupa Reea.

    

 

În încheiere, Tibi ne-a transmis tuturor un mesaj foarte important:

,,În primul rând, să fiți sinceri cu voi, după care să fiți creativi, să aveți idei, iar unul dintre cele mai importante lucruri ar fi să puneți ideile în valoare.”

Echipa POV21 prezentă la eveniment.

 

Diana Fiscutean, Mia Biligan