Într-o zi, pe când stăteam liniștită și încercam să găsesc răspuns la întrebarea „Despre ce să scriu?”, mi-a apărut în față sigla Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Desigur că inspirația mi-a apărut ca prin minune și în următoarea clipă m-am trezit dându-i mesaj lui Cristian Ciobanu, unul dintre coordonatorii Geoparcului, pentru un interviu în legătură cu ce reprezintă acest ONG. Să vedeți ce a ieșit!

Î: Pentru cititorii POV21, cine este Cristian Ciobanu?

R: M-ai surprins cu întrebarea asta. Cine sunt eu? Eu sunt un geograf pasionat de tot ce înseamnă Pământ și om, atât de pasionat încât m-am mutat din București în Țara Hațegului ca să mă ocup de Geoparc și să continui să fac ceea ce practic deja de 15 ani.

Î: Acesta a fost visul tău, ai fost mereu pasionat de dinozauri sau aceste lucruri au apărut pe parcurs?

R: Nu sunt neapărat pasionat de dinozauri. Da, Geoparcul nostru are această chestie unică la nivel mondial. Un Geoparc este mult mai mult decât numai despre dinozauri, este despre oameni. Dinozaurii sunt un pretext frumos, însă adevăratul nostru scop este de a dezvolta comunitatea locală prin turism, în special ecoturism. Ăsta este scopul final al unui Geoparc: să celebreze povestea Pământului cu un rezultat imediat, și anume, bunăstarea comunității locale. Deci eu nu sunt pasionat doar de dinozauri, ci şi de Țara Hațegului și de oamenii pe care i-am cunoscut aici.

Î: Referitor la comunitatea locală, care sunt realizările Geoparcului? A fost dificil să ajungeți unde sunteți acum?

R: Sunt multe realizări.

Suntem aici de aproape 20 de ani. Da, a fost foarte greu să ajungem la statutul de Geoparc Internațional UNESCO, dar este și mai greu să ne menținem la același nivel. Este un grup select, doar 170 de Geoparcuri sunt acum în lume. Să revin la întrebarea ta inițială cu ce a făcut geoparcul pentru comunitate – pot să împart pe domenii: a crescut nivelul de atracție al zonei, am adus o temă în plus „Povestea dinozaurilor” care nu mai fusese abordată și am deschis șase expoziții. Rolul expozițiilor este acela de a-l face pe turist să viziteze mai mult. Avem punctul de aici, numit Casa Geoparcului, avem Casa pentru artă, Casa vulcanilor, Casa dinozaurilor pitici, Casa pietrelor și Casa tradițiilor. Ideea e de un labirint frumos prin care turistul să se plimbe, să fie nevoit să intre în comunitate. Ce am mai făcut a fost să lucrăm cu tinerii, avem cel mai bun program de voluntariat din țară pe arii protejate, au trecut pe la noi în jur de 300 de tineri. De asemenea, am ajutat și la dezvoltarea unor proiecte locale.

Casa vulcanilor-Densuș

Î: Ce înseamnă Geoparc Internațional UNESCO?

R: Înseamnă un teritoriu cu valori extraordinare, geologice, despre povestea Pământului în a cărui administrare lucrează o echipă ce folosește aceste valori împreună cu cele de biodiversitate și umane pentru a dezvolta comunitatea locală, pentru a face oamenii mândri de locul în care trăiesc, pentru a întări acel sense of place. Oamenii vor să plece din zonele rurale, se întâmplă mai ales la noi, tinerii doresc să plece cât mai departe. Și nu este nimic greșit până la un anumit punct când ar trebui să vrei să te întorci. Și aici lucrăm: să știi ce e teritoriul ăsta, să-l iubești, să vrei să te întorci și, în același timp, să fie ceva la care să poți să te întorci, să ai un loc de muncă, să îți urmezi pasiunea aici. Este o misiune dificilă.

Î: Pentru că ai menționat tinerii, câți voluntari activează în momentul de față pentru geoparc?

R: În momentul de față, sunt aproximativ 90 de voluntari activi, dar aproape zilnic sunt în jur de 40.

O familie roșie

Î: Este greu să lucrați cu adolescenții, cu tinerii în general?

R: E foarte greu, dar ne place. Și mie îmi place foarte mult. Sunt multe resurse care trebuie investite, mai ales de timp, de energie, dar eu cred că rezultatele justifică din plin investiția.

Voluntarii Geoparc la unul dintre evenimente

Î: Ce are de câștigat un tânăr care vrea să devină voluntar pentru Geoparc?

R: Câștigurile sunt de ambele părți. Voluntariatul este un schimb. Voluntarul dă timp, energie, creativitate, iar organizația îi dă un cadru în care să se dezvolte, îi dă oportunități. Un voluntar află multe lucruri, deoarece este în centrul acțiunii, poate să ia decizii care îi afectează comunitatea, se dezvoltă personal și își dezvoltă și abilitățile. La final, primește un certificat european de voluntariat, iar acolo sunt detaliate toate activitățile întreprinse. De asemenea, cunoaște oameni noi, de la ambasadori până la rectori, profesori, mai ales pe cei de la Universitatea din București, geologi, paleontologi de renume. Este foarte important să ieși, să cunoști alte culturi, pentru că atunci când tinerii ies și văd cum sunt ceilalți, atunci putem izola ideile greșite cum ar fi extremismul, preconcepțiile. Cel mai bine se vede dacă de mic, de tânăr ieși și vezi cum sunt alte grupuri umane și vezi că, până la urmă, toți suntem oameni. Astfel, ajungi să nu mai ai reacții violente. Tinerii sunt un rezervor fantastic de energie și creativitate. Noi tot ce construim, construim prin tineri. 

Imagine preluată din „Danube Transnational Programme”- „Discover the Danube GeoTour”

Î: Ce planuri are pe viitor Geoparcul?

R: Geoparcurile sunt evaluate la fiecare 4 ani, deci pentru noi este o prioritate să avem totul în regulă. În viitorul apropiat, adică anul 2020, o să găzduim întâlnirea europeană a Geoparcurilor UNESCO care înseamnă 200 de participanți pe puțin din Europa plus alți invitați din alte părți. Toată lumea va vedea Geoparcul nostru. Pe plan local, sperăm să dezvoltăm ideea de geoprodus, care este un produs local și care, cu o poveste bună, devine mai calitativ. Trebuie să îmbunătățim și să menținem rețeaua de case. Acum lucrăm la parteneriate între noi și producători, se numesc DinoStopuri, prin care se ajunge la promovarea zonei turistice și se transmit poveștile locului respectiv.

Intră în poveste! Caută semnele!

Î: Ca ultimă întrebare, crezi că prin Geoparc ați readus la viață dinozaurii?

R: Da, sloganul nostru este „Drum prin vremi”. Și încercăm să păstrăm acest echilibru între Universitatea din București și comunitatea locală, partenerii noștri care au propriile mituri, credințe, trăiesc aici de sute și sute de ani. Readucem dinozaurii la viață și dintr-un alt sens, și anume, realitatea augmentată. La sfârșitul lunii iulie, vom deschide primul punct de realitate augmentată, sperăm să facem acest lucru în parcul din centrul Hațegului. Te plimbi și poate te gândești să îți faci un selfie cu balaurul bondoc. Deci îi aducem la viață pentru a servi comunității, pentru a crea aici un drum prin vremi, o poveste în timp și pentru a oferi vizitatorilor privilegiul de a călători în Țara Hațegului, nu doar în spațiu, ci și în timp. Vrem să creăm artă, efervescență, în care oamenii să se simtă foarte bine, și localnicii, și vizitatorii, pentru a menține aceste valori.

Dinozaur surprins la plimbare

V-am spus că a ieșit ceva, dar nu v-am spus și cât de frumos a ieșit, ajunși aici poate îmi dați dreptate. A fost o experiență deosebită pentru mine. Am trăit mereu atât de aproape de Geoparc și de oamenii care formează grupul acesta de voluntari activi, dar nu am știut niciodată câtă muncă, pasiune și energie necesită acest proiect. Cercetând, căutând poze, verificând broșuri despre Geoparc, am realizat că trebuie să se afle și mai departe despre ce fac acești oameni. Este frumos să vezi cum într-o lume cuprinsă de tehnologie, cineva s-a oprit și a început să spună, într-un loc micuț, dar înzestrat de valori, Povestea Pământului. Mulțumesc lui Cristian și echipei sale pentru că nu au uitat că întotdeauna va fi vorba despre PĂMÂNT și OM.

Dacă mergeți prin Hațeg, nu uitați să faceți o vizită Casei Geoparcului pentru a afla misterul balaurului bondoc.

 

Voluntarii Geoparc la Ziua Vulcanilor

Miruna-Alexandra Sabău