Imediat după perioada comunistă, după Revoluția din decembrie ’89, rata copiilor orfani a crescut semnificativ și a fost luată decizia ca aceștia să fie dați spre adopție în afara țării.

Raisa Giulia Ludoșan este una din persoanele care a adoptat această idee, însă nu cu copii, ci cu câini vagabonzi. Raisa este proprietara organizației Ray Animal Rescue.

Aceasta a terminat Facultatea de Tehnică dentară din Cluj în anul 2011, dar a ales să nu profeseze în domeniu, nefiind o bucurie a familiei, care la început nu a susținut-o, dar mai apoi au ajuns să fie foarte mândri de tot ce face aceasta. Dorința ei a fost să salveze „animalele nimănui”, așa că a preluat afacerea, după ce a lucrat în cadrul școlii de grooming 2 ani, când a devenit proprietară a organizației Ray Animal Rescue.

 

Câștigătoare a premiului Thomsons Pink Awards în anul 2019, Raisa este formator în cadrul propriei școli de toaletaj canin, tehnician veterinar, dar și make-up artist, iar timpul liber îl petrece acasă cu câinii sau iese în oraș cu prietenii la diverse evenimente.

Țara în care cățeii sunt cel mai des adoptați este Anglia, deoarece oamenii de acolo își tratează cățeii ca un membru al familiei. „Își asumă responsabilitatea de a deține un câine.”

Majoritatea oamenilor cred că aceste organizații aduc un profit destul de mare, dar totul este nonprofit, totul se face pro bono, iar în anumite cazuri o mare parte din venitul deținătorului merge către cazurile asociației, iar 99% din muncă este făcută de proprietar cu ajutorul câtorva voluntari și firme care donează astfel încât să se poate continua munca.

În general, când vine vorba despre animale, majoritatea oamenilor sunt foarte sensibili, doar nu degeaba câinele e cel mai bun prieten al omului.

Aceasta reușește să se detașeze de cazuri datorită experienței dobândite în urma anilor, cu toate că sunt și momente în care emoțiile și lacrimile apar, dar pentru micile suflete reușește să fie puternică, gândindu-se la reabilitarea lor.

 

Din nefericire, au fost momente când cățeii au fost aduși înapoi de unde au plecat, acest lucru întâmplându-se doar cu cei dați spre adopție în România, motiv pentru care a realizat un set de întrebări și o discuție serioasă, fiind puțin reticentă când este vorba despre adopții interne.

De multe ori s-a gândit să închidă organizația, poate pentru că este prea dificil să vezi zilnic niște suflete inocente chinuite. Pe de altă parte, poate din privința banilor.

Cert este că oamenii ce o ajută, ce o susțin, și cățeii, au făcut-o să nu renunțe să își dorească să salveze cazurile grave, câinii răniți sau puii fără șansă.

 

-Ștefania Bîrgăoanu

1 COMENTARIU

  1. Frumos scris după inima daruitoare aRaisei!Felicitari jurnalistei pentru alegerea subiectului!In esența salvarea bieților cățeluși este un model de a-i învață si pe alții sa facă bine,sa devină mai buni si solidari!Nimic nu te poate face mai fericit decât sa dăruiești,sa ajuți sa fii acolo la nevoie! Bravo vouă tinerilor,avem toata încrederea ca veți schimba fata României!