Momentul în care rănile deschise și netratate ale trecutului își fac remarcate prezența într-un prezent ce sună promițător este ilustrat de către Carla Bracale în romanul O clipă efemeră de iubire.

 Romanul îi are în sufletul acțiunii pe Edith Turner, o tânără frumoasă și gingașă, ce locuiește cu bunica ei bolnavă, de care are grijă, și polițistul Cliff Marchelli, care primește o misiune nu tocmai pe placul lui de la Walther Cumings, șeful și prietenul lui.

Această misiune îl forțează să petreacă mult timp cu Edith, în apartamentul ei, singurul loc din care el putea superviza misiunea. Faptul că aceasta se desfășura noaptea, când Edith și bunica ei Nanny dormeau, nu o deranja pe Edith că el avea să rămână acolo.

,,Iubirea nu întreabă atunci când îți bate la ușă, te ia prin surprindere în diferite moduri, la care nu te-ai gândi niciodată.”

Lucrurile se complică în momentul în care Cliff o găsește pe Edith mult mai atrăgătoare decât oricare femeie întâlnită în ultimii doi ani, înainte de tragicul eveniment ce îl face pe Cliff să nu mai dorească să cunoască dragostea din niciun punct de vedere. Cei doi petrec clipe intense împreună, până când sentimentele îi readuc la realitate. El fuge, fuge de ea, o rănește, o umilește… Fuge,  dar îl întâmpină ceva mult mai rău: chiar el, trecutul, adevărata durere – fapt descris de pierderea ei definitivă.

Când inima îndurerată și creierul fac echipă iese prăpăd… Hotărâtă fiind să treacă peste sufletul ei călcat în picioare, să îl uite, soarta nu ține cu ea și decide să îl întoarcă pe Cliff din drumul lui bătătorit și plin de spini. Măcinat de vină, de dorul ei și încurajat de mama lui, își ,,ia coada între picioare” și decide să își încerce norocul din nou.

,,Îndrăgostiții nu au niciodată regrete. Doar oamenii care lasă să treacă pe lângă ei au.”

Momentul în care el apare la ușa ei îi dă o senzație de deja-vu, vorbele lui, aceleași ca la început. Totuși, ceva era schimbat, modul în care o privea și vorbele lui, o cerere în căsătorie, o cerere către o nouă viață pentru ei, un nou început fără sfârșit, O clipă efemeră de iubire.

,,Când trecutul nu lasă loc de viitor, e timpul să rupi o pagină din prezent și să înveți să transformi greșelile în lecții de viață.”

“Old, but gold”