Saade Sandra este una dintre legendele vii ale Iașiului, olimpică națională la limba germană modernă, olimpică națională și internațională la chimie, admisă la Oxford, cu planuri mari de viitor.

 

Î: Sandra, ce faci? Cum te simți, acum că ai terminat cu liceul și că ai obținut media 9,95 la bacul olimpicilor?

R: Mă simt ușurată și, în același timp, fericită că am reușit să îndeplinesc condițiile pentru a mi se aproba oferta de studiu la University of Oxford. În același timp a fost o muncă depusă pe o perioadă relativ scurtă, întrucât am avut multe alte activități în acest an și mă bucur că mi-am focusat toată energia ca să îi pot face mândri pe părinții mei și pe profesorii care m-au pregătit.

Î: Care a fost prima ta reacție când s-au afișat rezultatele?

R:  Mă așteptam într-un fel la o medie care să îmi permită continuarea studiilor la Oxford (minim 9,50 la matematică și minim 9 media generală) pentru că subiectele au fost destul de ofertante la limba română și accesibile la matematică.

Î: Ți s-a părut greu la bac?

R: Dacă pregătisei înainte toată materia prevăzută pentru bacalaureat, era imposibil să nu te descurci. Consider că subiectele au fost de nivel mediu, întrucât au fost puncte accesibile, dar și ceva mai dificil, pentru a face cât de cât departajarea și a-ți pune mintea la contribuție, însă era doar de aplicat cunoștințele acumulate din pregătirea pentru bacalaureat.

î: Pe lângă această notă la bac, experiența ta cu olimpiadele școlare este, de asemenea, impresionantă. Olimpică națională și internațională. Spune-ne câte ceva despre legătura ta cu limba germană și, nu în ultimul rând, cu chimia.

R:  Am început să particip la Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă anul trecut și m-am calificat și în acest an. Am avut la un moment dat dorința de a continua la medicină în Germania, însă ulterior a rămas doar o pasiune pe care vreau în continuare să o urmez și de care m-am apucat cu toată încrederea și entuziasmul în clasa a IX-a, la Centrul Cultural German din Iași, unde am cunoscut o echipă de profesori deosebită și am făcut cursuri interactive menite să fundamenteze o oarecare legătură cu limba și cultura poporului german. Am avut parte de cele mai frumoase experiențe cu limba germană, mi-am făcut cei mai buni prieteni atât în lotul lărgit de la Deva, cât și la probele de proiect ale olimpiadei. Chimia este domeniul în care vreau în continuare să mă autodescopăr și să evoluez, iar olimpiadele naționale, lotul național și Olimpiada Internațională Mendeleev mi-au confirmat dorința de a studia chimia într-un centru universitar de prestigiu, Oxford.

Î: În aprilie anul acesta ai participat la faza internațională a olimpiadei de chimie Mendeleev, în Rusia, la St. Petersburg. Descrie-ne puțin această experiență a ta.

R: Olimpiada Internațională Mendeleev rămâne cea mai prețioasă amintire din liceu. Am avut șansa de a fi la Sankt Petersburg în Anul Internațional al Tabelului Periodic și de a concura alături de elevi pasionați din 30 de țări. Competiția a fost foarte palpitantă, foarte solicitantă – cu probe al căror grad de dificultate era ridicat – însă a fost o plăcere să fac parte din echipa României și să mă întorc cu o medalie. Pentru tot sprijinul le sunt recunoscătoare atât doamnei profesor Mărioara Lăcătușu de la clasă, cât și cadrelor didactice din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași.

Î: În final, întrebarea inevitabilă. Ce planuri de viitor ai, unde vei studia mai departe, ce vei face?

R: Așa cum deja am menționat, urmează să-mi continui parcursul la University of Oxford, la colegiul Christ Church, profilul Chemistry, iar ulterior intenționez să merg la doctorat în America. Poate voi reveni în țară să-mi promovez propriul brand de parfum, căci țelul meu este să am propriul laborator de cercetare și să călătoresc peste tot în lume.