Voi răspunde la această întrebare tot printr-o întrebare (mai plastică). De ce, dacă am merge însetați prin deșert, apa ar fi salvarea, cea mai bună prietenă a noastră, în timp ce unii dintre noi devenim iritați atunci când plouă mai multe zile la rând și ne apăram de dușmanul ploaie cu umbrele și pelerine?

Ei bine, e simplu, pentru că atunci când suntem însetați percepem apa ca pe cel mai mare cadou pe care l-am putea primi vreodată, iar atunci când ploaia ne amână/ anulează planurile, o vedem ca pe o sursă de răceală, ca pe ceva dăunător și enervant… Asta pentru că nu ne este sete… Totul se leagă de sentimente, nevoi și aspirații. Ceea ce pentru unii este o binecuvântare, pentru alții este o catastrofă, și invers. Dacă londonezii s-au familiarizat cu ploaia (uneori se și satură de ea), locuitorii de la Ecuator sunt vizitați de ea destul de rar și o așteaptă ca pe Moș Crăciun.

Am citit acum ceva timp un citat „Percepția frumuseții e un test de moralitate”. Și da, am fost de acord cu afirmația, pentru că banalul unora reprezintă extazul altora. Totul se învârte în jurul percepției, pentru că obiectele, acțiunile, evenimentele și, în general, noțiunile, sunt neutre, monocrome. Noi le colorăm cu pensula percepției în culori reci sau calde, uneori involuntar. O dovadă vie a acestei afirmații sunt criticii, de orice fel. Ei expun tabloul așa cum l-au colorat ei înșiși. Dacă nu-ți place, ai libertatea să iei pânza (opera literară, pictura, aria muzicală) pe care sunt desenate exclusiv contururi și… să o colorezi. Probabil că tabloul tău va avea o cu totul altă înfățișare și e normal, pentru că diversitatea stârnește controverse, controversele nasc discuții și argumentări care, de cele mai multe ori duc la concluzii bune.

Întotdeauna nuanțele de culori vor face diferența pentru că de la percepe un lucru frumos la a-l percepe urât nu e decât o punte instabilă care se leagănă mereu. Scândura experienței e de cele mai multe ori inegală, cea a convingerilor e colorată diferit, iar cea a aspirțiilor e bătută cu mai multe sau mai puține cuie… Și… ce să vezi? Acestea o dezechilibrează…

Acum ne întrebăm, probabil, dacă există vreo diferență între gust și percepție… Gata, eu mi-am formulat opinia, v-o împărtășesc! Da, există o diferență absolut vizibilă. Care? Ei bine, în timp ce gusturile sunt niște schițe, percepția reprezintă opera finală. Gustul este senzația de moment, opinia superficială, generată de analizatori, iar percepția este părerea profundă, care trece prin filtrul interior și se îndepărtează de acel O ador adresat cu admirație unei rochii din vitrina unui magazin…