Echipa bistrițeană de robotică din cadrul Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” şi-a început activitatea la îndrumarea profesorului de informatică Mureșan Ciprian.

Bolts and Gears este formată sezonul acesta din 16 elevi pasionați de robotică. Însă, grupul este foarte bine organizat, membrii fiind împărțiți pe 3 departamente: programare, asamblare, PR & marketing.

Anul acesta, coordonatorul marketingului este Corina Puscas, elevă la CNLR în clasa a XI-a.

„Chiar dacă suntem împărțiți în 3 departamente, toți încercăm să facem de toate, învățăm să ne adaptăm.”

Pasiunea lor pentru acest domeniu a venit pe parcurs, iar când au intrat în echipă, știau maxim bazele. Cel mai important concurs recent la care au participat este FIRST Tech Challenge. Dând dovadă de muncă în echipă, pasiune și creativitate, au reușit să se califice la etapa națională din București, robotul „miorița” devenind un simbol al acestora. Tema echipei a fost tradiționalul românesc, mascotele fiind reprezentate de un cioban si o oaie.

Tot în cadrul concursului, au participat la un demo neoficial (competiții mai mici, organizate de echipele din țară în propriile școli) în Râmnicu Vâlcea și două demouri oficiale la Iași și Timișoara.

De asemena, au obținut locul I la Regionala Cluj-Napoca pentru Think Award. Cazarea, transportul și piesele încearcă să le obțină din promovări, învățând să se descurce singuri. La înscrierea în concurs, li se oferă un kit de bază, însă restul trebuie să le cumpere singuri.

Exceptând FIRST Tech Challenge, Bolt and Gears s-au făcut remarcați și prin alte activități. CNLR a organizat un schimb de experiență cu elevii din Franța, aceștia fiind fascinați să afle mai multe despre echipa de robotică, atelierul și modul lor de cooperare.

 

Au susținut un concert caritabil, banii fiind donați unei familii cu posibilități financiare reduse. Artiștii au fost tineri din oraș și membrii ai echipei. De asemenea, a fost și o tombolă, unde câștigătorii au primit câte un obiect realizat la imprimanta 3D construită de ei. Iar spectacolul a avut în încheiere o prezentare a robotului și a echipei.

Corina Puscas : „Sunt convinsă că echipa va avea un viitor strălucit. Suntem niște tineri ambițioși, care lucrăm pe cont propriu și care am câștigat destul de multă experiență. Ne dorim performanțe înalte, iar această atitudine ne-a adus locul I și premiul Think Award la competiția regională. În viitor țintim și mai sus și am încredere că vom reuși să implementăm orice ne propunem. Noi considerăm că am depășit pragul de „colegi de echipă” și suntem uniți ca o adevărată familie, iar acest lucru este cel mai important pentru mine. Încurajăm tot mai mulți tineri să vadă domeniul roboticii mai accesibil și să își găsească orice pasiune extrașcolară, pentru a-și folosi timpul liber într-un mod din ce în ce mai util.”

Echipa bistrițeană are nevoie de sponsori pentru a-și atinge țelurile și pentru a ajunge cât mai sus.

Oana Vlad