Anamaria Holotă este o tânără de 20 de ani, studentă la Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, în anul II, pe care am cunoscut-o acum doi ani la Creatori de Viitor, unde era, bineînțeles, voluntară.

Î: Cine este Anamaria Holotă?

 

R: Anamaria Holotă este:

-studentă pasionată în anul II la Facultatea de Relații Economice Internaționale, la ASE;

-cetățean implicat și responsabil care încearcă să-i convingă pe ceilalți să se alăture;

-tânără care vrea să își facă vocea ascultată, care are aspirații și cauze în care crede și pentru care luptă.

 

Î: Cum a început totul? Ce te-a făcut să faci un pas înainte, să ieși din mulțime?

 

R: Am avut norocul să cresc înconjurată de modele și să fiu motivată de acasă. Am fost un copil foarte activ, am făcut cursuri de teatru 7 ani, jurnalism încă vreo 3 și nu prea îmi amintesc că aveam timp liber. Eram mereu de la repetiție la spectacol, acasă la teme și la școală iarăși. M-am obișnuit cu stilul ăsta agitat și plin de viață. După examenul din clasa a VIII-a și după ce rămăsesem fără preocupări, neobișnuită fiind să stau degeaba, am decis că trebuie să încep să fac voluntariat. Așa am simțit. N-am crezut niciodată în puterea miraculoasă a adeverințelor sau a diplomelor de voluntariat. Mi-am dorit să simt că am o contribuție, mi-am dorit să învăț și altceva și să îmi descopăr calea. Am început la Asociația Sens Civic din Piatra Neamț. A fost dragoste la prima vedere, mi-a plăcut să îmi asum responsabilități, am învățat să scriu proiecte, am învățat să coordonez echipe, să țin gestiunea, să atrag sponsori. De acolo drumul a fost destul de lin, oportunitățile veneau la mine fără să le caut.

 

Î: Care au fost cele mai mari provocări la care a trebuit să faci față de-a lungul timpului în proiectele din care ai făcut parte?

 

R: Cred că principalele două provocări au fost banii și oamenii. Banii, pentru că niciodată în mediul ONG nu sunt suficienți, în comparație cu nevoile sectorului. Mereu te gândești că ai putea face puțin mai bine pentru participanți cu câteva sute de lei în plus sau că ai putea avea încă cinci beneficiari, dacă atrăgeai încă un sponsor.

Oamenii, pentru că atunci când ai 17 ani și încerci să atragi parteneri, să finalizezi discuții, să atragi sprijinul instituțiilor publice sau să reprezinți în general asociația în contexte mai formale, ești discreditat. Se invocă lipsa de expertiză, lipsa de experiență sau, pur și simplu, se iau decizii fără tine atunci când poate ai avea un cuvânt de spus. Să înveți să te impui fără să fii impertinent este o lecție pe care orice tânăr o învață, de voie sau de nevoie, mai devreme sau mai târziu.

 

Î: Cum ai descrie prima ta experiență de voluntariat?

 

R: Cred că prima experiență a fost să ajut la organizarea unor ateliere pentru tinerii liceeni.  A fost solicitant și plin de învățături procesul, ştiu că am plecat acasă cu bucurie și cu dorința să mă întorc a doua zi. M-am entuziasmat pentru tot și, mai ales, pentru oamenii drăguți care voiau să mă învețe.

 

Î: Povestește-ne despre proiectele în care ești implicată în prezent.

 

R: Din februarie 2019, am devenit Young Multiplier în programul inițiat de Comisia Europeană. Scopul proiectului este constituirea unei rețele de intermediari din toate statele membre, care mediază legătura tinerilor cu instituțiile europene și le pot transmite informații despre valorile europene, respectiv despre cetățenia europeană. Desigur, prima noastră campanie s-a axat mult pe alegerile europarlamentare din 26 mai. În zona București-Ilfov activez alături de colega mea, Ingrid Schultz. Am încercat să ajungem la cât mai mulți tineri din mediul  rural și urban. Nu ne oprim la alegeri, e un plan de lungă durată. Integrarea europeană nu se realizează fără cetățeni care înțeleg și îmbrățișează procesul. Mai ales când vorbim despre tinerii de azi, care vor trăi în Europa de mâine. Desigur, pe lânga asta, răspund afirmativ oricând mi se solicită implicarea în alte proiecte ca trainer, speaker sau facilitator.

 

Î: Care crezi că este cea mai importantă calitate a ta, dobândită în urma voluntariatului?

 

R: Empatia. Am învățat să aleg să fiu acolo unde este cea mai mare nevoie de mine. Am învățat să fac totul cu iubire, nu pentru că trebuie.

 

Î: Care este proiectul tău „de suflet”? Spune-ne câte ceva despre acesta.

 

R: Cred că proiectul meu de suflet este ”Youth Us”, proiectul pe care l-am organizat după prima participare ca tânăr delegat la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei. Alături de colegii mei din Armenia, Bulgaria, Cipru și Grecia, am conceput o serie de conferințe prin care promovam valorile și oportunitățile europene tinerilor. Nu a fost doar interactiv și informativ, a fost un mic proces de recrutare pentru viitorii delegați și participanți în celelalte proiecte de la Consiliul Europei.

 

Î: Care crezi că este contribuția ta în formarea noilor generații?

 

R: Nu cred că pot vorbi despre o contribuție propriu-zisă. Tinerilor cu care am discutat până acum le-am explicat cât de important este să faci ce faci cu pasiunea, să devii activ în societate și să te intereseze problemele tuturor când nimeni nu își asumă vina. Puțin câte puțin societatea se schimbă, aș vrea să cred că devenim din ce în ce mai informați, mai conștiincioși, sinceri, mai buni.

 

 

Î: Ți-ai imaginat vreodată că vei ajunge în punctul în care te afli astăzi?

 

R: Nu, a fost vorba despre o sumă de decizii pe care le-am luat și câteva experiențe care mi-au modelat traseul. Până în clasa a XI-a, am crezut că dau la medicină și că viața mea va arăta complet altfel. Am realizat că am de adus o contribuție mai importantă în altă parte și am setat vag direcția în care vreau să evoluez. Nu știu exact care e destinația finală, dar continui să fac ce îmi place, muncesc cât pot de mult, încerc să învăț de peste tot și cred că în final voi ajunge unde trebuie.

 

 

Î: Care sunt planurile tale de viitor?

 

R: Mult timp de aici înainte voi fi interesată de subiectul european și voi jongla cu diverse proiecte în domeniul ăsta. În plus, sunt preocupată de educație financiară, educație civică, drepturile femeilor. Sper să găsesc oportunități să mă dezvolt în sectoarele acestea și să am o contribuție mai consistentă. Peste toate, încerc să găsesc internship-uri potrivite, să fac cercetare în domeniile care îmi plac și mă pregătesc să devin un economist responsabil cu acte în regulă.

 

Short Q&A:

Q: Listă cu cele mai remarcabile 10 proiecte și realizări.

 

A: „Voluntarul anului”, domeniul Tineret, 2015 și 2016, Gala Națională a Voluntarilor din România organizată de Federația VOLUM, coordonator național al proiectului ”Do Your Thing”, Google Student Ambasador, ofițer de proiecte/evenimente- Programul Delegat de Tineret al României la ONU, stagiar Europe Direct București.

 

Q: O carte care te-a inspirat/ motivat?

 

A: Nu prea citesc cărți motivaționale. Îmi place mult Gabriel García Márquez.

 

Q: Ai un model în viață? Dacă da, cine?

 

A: Am mai multe modele pentru că am găsit în diverși oameni calități pe care aș vrea să le am. De la mama, de exemplu, am învățat că nimic nu este imposibil, că iubirea vindecă tot și că ești cel mai puternic atunci când crezi că nu mai poți.

 

Q: Motto-ul tău este?

 

A: ”The only thing that overcomes hard luck is hard work.” – Harry Golden

 

Q: Poți să ne spui o curiozitate despre tine?

 

A: Să fiu la mare mă face foarte fericită. Sunt relaxată, iau decizii mai ușor și de asta plănuiesc să îmi cumpăr o căsuță pe plajă „când mă fac mare”.