Oare mai suntem creativi azi? Sau ne-a acaparat cu desăvârșire tehnologia și am devenit niște automatoni?

Tehnologia, a luat naștere din dorința umanității de a-şi face existența mai ușoară, din străfundurile creativității și al lenii. S-a hrănit la sânul ei timp de cel puțin două decenii. Astăzi, unii ar putea declara că suntem într-un război rece, iar alții, într-un parteneriat complicat cu aceasta.

Când spunem tehnologie, la ce ne referim mai exact?

Este un termen foarte complex. Tehnologia este peste tot de la roată, la telefoanele noastre mobile și aplicațiile din ele. Roboții de bucătărie și tramvaiele prin curent electric, toate țin de tehnologie, într-o formă sau alta.

Studiile arată că fluxul mare de informații și viteza cu care le primim ne pot afecta. Creierul nu se descurcă cu opțiunea “multi-tasking” și de aceea copiii riscă să aibă o atenție deficitară și o memorie mai puțin dezvoltată. Riscul devine tot mai mare cu fiecare generație, deoarece ei cresc deja adaptați la această tehnologie.

Bineînțeles, dacă vom face un pas în spate pentru o perspectivă mai largă, vom observa că nu asta este problema, ci scopul cu care este folosită.

Orice lucru în cantitate mare este dăunător.

La urma urmei, este o problemă de alegere și este greșit să te referi la un anumit concept neutru ca fiind pozitiv sau negativ. Oamenii dau greutate ideilor prin acțiunile lor. Problema rețelelor de socializare constă în numărul de poze postate, ele solicitând doar o parte din atenția și creierul nostru. Fiind evidențiate doar aspectele pozitive ale vieții, se formează astfel niște standarde complet greșite. La acestea se adaugă o idealizare despre cum ar trebui să arate, de fapt, societatea noastră și un oarecare conformism. Astfel se ajunge la un blocaj cultural în cadrul creativității.

Cei ce se comportă diferit sunt sancționați.

Se formează o profundă neîncredere în imaginație prin acordarea unei atenții exagerate raționamentelor. Bineînțeles, acești factori trag după ei alte blocaje, cum ar fi cele emoționale – frica de a nu greși, blocaje legate de relația individ – grup și multe altele care se strâng în jurul individului, subjugându-i orice fel de manifestare creativă.

Este adevărat că internetul e un loc vast și explicam mai sus că absolut tot ce se întâmplă este o problemă de alegere și de perspectivă. Acum, când omenirea nu mai este condiționată de pericolul zilei de mâine, traiul s-a îmbunătățit semnificativ. Avem acces la un debit mai mare de informații. Asta favorizează aprofundarea unor domenii și, de ce nu, dezvoltarea mai bună a creativității.

Pentru a încheia, eu cred că tehnologia îți pune la încercare voința. Întrebarea rămâne… mai suntem creativi azi?

A devenit viciul crucial al omenirii, iar dacă ești suficient de puternic să dai „pătura” jos, o poți folosi ca să realizezi lucruri foarte creative. Ne oferă sute de posibilități și putem profita la maxim de ele. Totul depinde de noi și de alegerile pe care le facem, iar asta se aplică în orice domeniu al vieții cotidiene.

Pentru a păstra creativitatea intactă sau pentru a împiedica regresia ei, recomand utilizarea internetului în scopuri productive și savurarea cărților la umbra unui copac. Hrănește-ți sufletul și, implicit, creierul, iar acestea două îți vor fi mereu călăuze.