Majoritatea dintre noi credem că a fi introvertiți sau extrovertiți este la fel de simplu ca și cum am cădea în una dintre cele două cutii: cei din prima cutie preferă să stea acasă într-o vineri noapte, în pijamale, și cei din a doua cutie preferă să meargă în cluburi cu un grup mare de prieteni.

Dorești să fii, mai degrabă, în centrul atenției sau stai cât mai departe de lumina reflectoarelor? Adevărul este că personalitatea ta nu este alb-negru. „Nu există tipuri pure în psihologie”, Extroversiunea / introversiunea este o dimensiune continuă, cum ar fi înălțimea și greutatea. Există oameni care reușesc în extreme, precum oamenii foarte grei sau oamenii foarte înalți și oamenii care au un punct foarte înalt în situații mai puțin tensionate – dar majoritatea oamenilor cad în mijlocul acestor curbe în formă de clopot.

Indiferent de locul pe care îl ocupăm în spectru, nu există nicio îndoială că personalitatea joacă un rol vital în viața noastră de zi cu zi. „Tot ceea ce fac oamenii este o reflectare a personalității lor”, spune Michael Robinson, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din North Dakota. „Personalitatea este întotdeauna cu noi, influențând ceea ce gândim, ceea ce simțim și cum ne comportăm”.

Personalitățile noastre sunt compuse din ceea ce psihologii numesc trăsăturile de personalitate Big 5, care au acronimul OCEAN: deschidere spre experiență, conștiinciozitate, extroversie, agreabilitate și neuroticism. Deci, chiar dacă extroversiunea este doar o parte a personalităților noastre, este încă o mare parte a modului în care gândim și acționăm. Și cât de extrovertiți sau introvertiți suntem pot influența totul, de la concepțiile noastre sociale, la relațiile noastre, la carierele noastre.

Iată ce trebuie să știți despre cele două capete polare ale continuumului, și de a determina unde vă încadrați.

Prin ce se caracterizează o persoană introvertită?

O persoană introvertită are tendința de a avea prosperitate de-a lungul timpului petrecut cu gândurile și ideile proprii. Trăsături introverte comune:

 • Te bucuri de timpul petrecut singur.
 • Nu preferi să fii în centrul atenției.
 • Preferi relațiile unu-la-unu.
 • Gândești înainte să vorbești / nu ești o persoană vorbăreață.
 • Ai nevoie de timp pentru a te reîncărca și a reflecta.
 • Preferi să lucrezi în medii liniștite și independente.

Focalizezi profund și te gândești la interese specifice „Ceea ce confudă oamenii este diferența dintre introversiune și timiditate”, spune Robin Edelstein, Dr. Președinte al Programului de Psihologie al Conceptului de Personalitate și Contexte Sociale de la Universitatea din Michigan. „Timiditatea are anxietate sau o componentă negativă.”

Introversia pură, pe de altă parte, nu are acest aspect negativ. „Sunt fericiți să fie singuri, fără a avea nevoie de atât de mult contact social, dar fără a avea această anxietate în legătură cu <<Voi fi acceptat?>>. Introvertiții și extroverții nu diferă în calitatea prieteniilor pe care le au.”

Un alt lucru important de reținut despre introvertiți este că doar pentru că ar prefera să fie în jurul unui număr limitat oameni, asta nu înseamnă că ei încă nu au prieteni și relații de calitate, spune Robinson. „Odată ce o prietenie este stabilită, introvetiții și extroverții nu diferă în calitatea prieteniilor pe care le au”.

Deși societatea noastră tinde să fie mai orientată către extrovertiți – gândește-te la rolurile de conducere, construirea de conexiuni și așa mai departe – imaginile, aparent nepotrivite, pe care introvertiții uneori le primesc nu deranjează mai deloc. „O mulțime de oameni au susținut că apreciem atât de mult extroversiunea în cultura occidentală “, spune Edelstein. „Dar nu este nimic problematic să fii introvertit”. De fapt, pe lângă faptul că au încă mari relații, introvertiții pot fi, de asemenea, extrem de reușiți în cariera lor. Singura diferență este că au tendința de a gravita mai mult spre roluri care au un element de singurătate, cum ar fi contabilitatea, ingineria, scrisul sau conducerea camioanelor pe distanțe lungi.

Prin ce caracterizăm o persoană extrovertită?

A fi mai mult o persoană extrovertită înseamnă că vei prospera pe energia oamenilor și a lucrurilor din jurul tău.

Trăsături extroverte comune:

 • Ai tendința de a avea multe conexiuni pe rețele sociale .
 • Te bucuri că ești în centrul atenției.
 • Tinzi să se gândești cu voce tare.
 • Iei decizii rapide.
 • Obții energie de a fi în jurul valorii de alte persoane.
 • Entuziast și pozitiv.

Crești în condițiile de lucru orientate spre echipă și deschise. „Extroverții sunt mult mai probabil în centrul unei rețele sociale”, spune Ryne Sherman, PhD, profesor asociat de psihologie la Universitatea Texas Tech. „Sunt mult mai probabil să fie persoane care cunoaște o mulțime de oameni”.

Deși nu există cercetări care să arate diferențele dintre modul în care introvertiții și extrovertiții reacționează și acceptă schimbarea, deoarece extroverții au tendința de a avea cercuri sociale mai mari, ceea ce ar putea face o diferență în ceea ce privește impactul evenimentelor din viață. Ei pot atrage mai mulți oameni pentru a oferi confort, pentru a oferi sprijin social…

Atunci când se întâmplă un eveniment major, ei au mai mult sprijin decât introverții. „Lumea noastră este înființată și orientată mai mult către extrovertiți, aceștia realizând multe legături.” Aceasta este o parte a motivului pentru care extrovertiții pot fi găsiți mai des în roluri de conducere sau în cariere centrate pe oameni, cum ar fi vânzările, marketing-ul sau relațiile publice. Dar este important să rețineți că extroversiunea este încă o componentă a personalității unui om.

Cred că o mare bucată de gândire despre introversiune și extroversiune în combinație cu alte trăsături este că va avea o aromă diferită. De exemplu, există o mare diferență între un extrovertit care este agreabil față de unul care este tare și face comentarii nepoliticoase. Deci, cum afli dacă ești introvertit sau extrovertit?

Majoritatea dintre noi vor cădea undeva în mijlocul celor două extreme. Este un lucru bun, mai ales că societatea noastră a devenit din ce în ce mai obsedată de împărțirea noastră în „tipuri”.

 

 

Rareș Gaitan