„Unii muncesc, alții cerșesc, eu fur.”

Cele două cărți vii de la penitenciarul din Bistrița debutează cu fraza de mai sus. Poveștile lor de viață se sfârșesc tragic – finalul este bazat pe privarea libertății, irosirea anilor și regrete – fiind prezentate în fața unui grup de liceeni de doi dintre deținuții penitenciarului.

Ce s-a întâmplat?

Intrăm în sala unde se aflau deținuții. O atmosferă foarte apăsătoare, cumva imprimată de această greutate a faptelor săvârșite. Ne așezăm. Emoțiile plutesc în aer. Se observă, după glasul ușor tremurând, nervozitatea cu care aceștia își povestesc lecțiile de viață, dar și reticența, cumva, venită din rușinea faptelor săvârșite. Fapte pe care aceștia și le asumă și în a căror consecințe se resemnează: „După un timp te obișnuiești cu închisoarea. Devine un mod de viață.”

După câteva momente de interacțiune cu elevii, deținuții se destind și citesc din cartea vieții experiențele trăite. O carte fără file, pagini sau scris, umplută de momente trăite, bine întipărite în memorie, care nu pot fi uitate prea curând. Momente neplăcute, pot spune.

Ce s-a povestit?

Anturajul. Așa au început poveștile deținuților: cu influența pe care o au persoanele din jurul tău în privința furtului și tâlhăriei. Despre cum deciziile de moment te pot aduce în astfel de impasuri și de modul în care aceste decizii trebuie luate, ca să fie în favoarea ta. În plus, s-a evidențiat faptul că viața stă în mâinile tale sau, mai bine zis, în alegerile pe care le faci.

Ce ne-au transmis deținuții?

Așa nu, copii. Să nu alegeți o astfel de viață.” Hotărâți, atât pot să spun. Hotărâți în a ne convinge că AȘA NU, că astfel de alegeri nu sunt benefice. Chiar dacă oportunitățile pe care ți le oferă îți se par avantajoase în acel moment, nu merită: nici anii pierduți, nici persoanele dragi pierdute.