Ai rupt narcisele? Petrece!

"în Texte" by

Pentru mulți dintre voi, cuvântul „narcise” reprezintă doar acele flori albe, cu un mijloc galben. Ei bine, pentru cei din Hunedoara, în special Sălașul de Sus, primul lucru care li se concurează în minte este Festivalul Narciselor. Da, chiar este un festival în onoarea acestei flori. Motivul?

La poalele Retezatului, aproape de Sălaș, se găsește o poiană cu narcise sălbatice. Deși arie protejată, în fiecare primăvară, poiana este devastată de turiști. Mănunchiuri întregi ajung să fie abandonate pe mesele de la tarabele cu mici și bere.

 

Întorși după o zi obositoare de distrus poiana, turiștii, însetați și înfometați, năvălesc la tarabele care vând bere la draft și mici. Se laudă cu buchetul lor rudelor de prin apropiere și apoi îl părăsesc pe masă ca un șervețel folosit.

Totuși,  grijulii ca întotdeauna, nu uită să împodobească cu paharul de plastic – poate și cutia în care au avut gogoși – gazonul aranjat și îngrijit de cei care formează comunitatea localității Sălașul de Sus. Nu se poate aprecia frumusețea unui lucru până nu arunci pe el și ultima hârtie pe care o găsești, nu?

 

Lăsând partea negativă, haideți să vedem cum petrec hunedorenii. Trei lucruri sunt esențiale când vine vorba de o petrecere bună: muzică, mici și bere.

Asta se aplică în majoritatea cazurilor, dar în Hunedoara, al patrulea lucru este piesa de rezistență, și anume virșli. Acest cuvânt poate nemaiauzit de unii dintre voi simbolizează un produs specific zonei.

Aduc la aspect cu acei cârnăciori din magazine pentru grătare, dar gustul și modul de preparare fac diferența. Original, preparați din carne de oaie, porc sau amestec, fierți 2 minute maxim și cu puțin muștar, acești cârnăciori fac ravagii la fiecare festival, târg sau petrecere oarecare din județ. Și dacă vrei ca petrecerea ta să fie autentică – doar vrei asta! – că ai investit mult, ai grijă să cumperi virșli de casă, care sunt mai costisitori, dar inegalabili.

 

Fiind din județul Hunedoara, chiar și din comună, era inevitabil să nu îmi fac prezența la festival. Am și lucrat, am strâns de pe mese și de pe jos bunul simț al oamenilor, am și observat cum se petrec lucrurile.

Sunt plăcut surprinsă că o comunitate destul de micuță ca Sălașul, să se gospodărească atât de bine. Festivalul ar fi fost de-a dreptul sublim: flori frumoase, mâncare bună, primărie care susține producătorii locali cu produse tradiționale, muzică de calitate. Ar fi fost, asta dacă erau și bunul simț, și spiritul civic la fața locului.

Poate am noroc și, data viitoare când merg în „inspecție”, oamenii îmi vor lăsa o impresie bună, în loc de un gust amar.

Elevă a Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” din Hațeg iubește literatura. Cu dorința de a scrie cât mai mult, s-a alăturat echipei POV21 pe data de 30 aprilie 2019. Este îndrăgostită de sentimente, natură și umanitate, fire analitică și realistă continuă să scrie despre ceea ce vede în jur.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Fata din oglindă

Fata din oglindă

Îndrăgostește-te de cineva care te cunoaște cu adevărat. Ce zici de propria
Te caut...

Te caut…

O mie de luni de pe cer n-ar putea să-mi aducă Înapoi
Derulează înapoi