Seria Alegerea de Kiera Kass a fost publicată undeva în anul 2014, iar de curând a ajuns și în mâinile mele. Când am citit descrierea primei cărți, îmi făcusem deja o părere, și mă asteptam la un „chessy love story” clișeic și pe alocuri chiar plicitsitor. Dar totuși ceva m-a convins să îi dau o șansă. Și nu am regretat!

Povestea urmărește destinul Țării Ileea, o monarhie care cuprinde 35 de state și întruchipează un univers utopic. Acest univers este situat la mulți ani după cel de-Al Patrulea Război Mondial, unde oamenii sunt organizați în Caste, de la unu la opt – unu fiind familia regală, opt sclavii – iar restul populației situându-se între cele două numere, în funcție meserie.

De exemplu, în casta cu numărul cinci sunt situați numai artiștii, iar în casta cu numărul patru profesorii, funcționarii bancari etc. Familia regală este întotdeauna în lumina reflectoarelor și, totodată, supusă unor mari presiuni publice. Totuși, pe fundalul unei societăți tensioante și incerte, care nu este de acord cu modul în care viața lor este cârmuită, pentru fiecare prinț-moștenitor are loc Alegerea.

Alegerea este un fel de emisiune-concurs, în care una dintre cele 35 de fete alese are șansa de a deveni soția viitorului rege al Ileei. Se poate face o paralelă cu ,,Burlacul”, varianta mai regală. Acum puteți înțelege reținerea mea față de această serie de cărți.

Seria cuprinde cinci cărți. Primele trei înfățișează povestea de dragoste dintre Prințul Maxon și una dintre Alese, America Singer.

America era cu siguranță foarte încăpțânată și nu avea „stofă” de prințesă, dar, cu toate acestea, povestea lor se poate caracteriza drept tăioasă, pasională și întodeauna gata de sacrificiu.

De la Maxon am învățat că, de fapt, indiferent de statutul sau de puterea financiară, familiile tot familii sunt, iar neînțelegerile apar pretutindeni. Uneori, te poți aștepta la abuzuri fizice chiar și din partea familiei regale!

Ei bine, dacă în cazul acesta cititorii își pot da seama din prima clipă că ei doi vor ajunge împreună și că Alegerea nici nu își mai are rostul, citind cartea a patra am reușit să înțeleg mult mai bine ce presupune un astfel de concurs!

Comportamentul Americii denotă încăpățânare și faptul că nu este în stare să se supună regulilor competiției, doar iubirea profundă a lui Maxon salvând-o de la o eliminare umilitoare; viitoarea lor fiică va fi cu mult mai rea.

Instruită încă de la naștere să fie cea mai puternică regină care va conduce la un moment dat țara, Eadlyn, fiica lui Maxon și a Americăi, ajunge să fie premiul viitoarei alegeri. Prima dintre prințese căreia i se va organiza Alegerea.

În personajul ei m-am regăsit foarte tare, și sunt sigură că nu sunt singura persoană căreia i s-a întâmplat asta! Alături de ea, am străbătut obstacolele minții și am descoperit câteva lucruri extrem de importante.

Alegerea este organizată împotriva voinței sale, iar băieții nu reprezintă nimic pentru ea. Eadlyn știe că nu are nevoie de niciun bărbat ca să conducă o țară, iar iubirea este, de fapt, o slăbiciune. Ea reprezintă, aș putea spune, acea parte din noi, acel segment din fiecare fată care își dorește independență într-o relație, care vrea să se bucure de momentele de singurătate și să succeadă în tot ceea ce face. Acum problema majoră este că atitudinea ei nu o va ajuta la nimic.

Cuvintele pe care fratele ei i le adresează mi se par cele mai relevante:

Sunt inteligentă, frumoasă și puternică, n-am nevoie să fiu salvată!

-Poate că nu: dar nu se știe dacă nu cumva unul dintre ei ar putea avea nevoie să fie salvat!

 

Eadlyn învață să iubească în cel mai simplu și lent mod cu putință, învățând să privească mai bine în jurul ei, învățând să renunțe la răsfățuri.

Un alt lucru important pe care l-am învățat de la ea constă în faptul că fiecare om pe care îl întâlnim are un impact asupra noastră și ne schimbă într-un anume fel. Văzând perspectiva feminină asupra întregului proces de alegere a unui soț dintr-o mulțime, am realizat că treaba asta este mult mai grea decât pare! Inima nu cooperează de fiecare dată și se poate – la fel de bine – îndrăgosti de mai multe persoane, în același timp.

Inima smulge bucăți din fiecare om și le așază în suflet. A alege să te îndrăgostești de cineva este mult mai greu decât modul în care precedentul Maxon reușește să simuleze, sau decât ceea ce ar face un om normal. E anevoios și totuși atât de minunat! Ea a văzut câte un dram de frumusețe în fiecare dintre bărbații prezenți la palat și știa că s-a atașat într-un anume fel de fiecare, dar că alesul, la urma urmelor, va sparge barierele…

Ea credea că dragostea e de fapt un lanț care te ține captivă și nu îți mai dă drumul. În final, realizează însă că are nevoie la fel de mult de acel lanț, precum are de toate celelalte aptitudini sau răsfățuri de la palat! Pentru că în iubire nu te salvezi doar pe tine, ci și pe celălalt.

Indiferent dacă ești fată sau băiat, ideea de a construi un zid în jurul tău și a ține oamenii departe nu te va ajuta cu nimic! Este minunat să vrei să ai o carieră mai întâi, să vrei să te distrezi până la 25 de ani sau pur și simplu să îți imbrățișezi singurătatea, dar amintește-ți să lași ușa întredeschisă, pentru ca oamenii care doresc să te cunoască, să aibă șansa de a o face.

Prin urmare, dați o șansă acestor cărți, daca vă doriți o lectură ușoară și totuși „meaningful”, căci cine știe ce alte comori veți mai descoperi.

Alexandra Aftan