De ce nu scriu fetele
De ce nu scriu fetele

Întrebarea mea este: De ce nu scriu fetele niciodată primele?” Să scrii unei persoane e lucru mare-n zilele noastre. Nu știi cum să începi, cum să iei persoana, nu știi dacă să abordezi ceva formal sau friendly, nu știi cum îi place să fie salutată… De-asta, majoritatea ne împotmolim. Dar fetele nu prea scriu primele, decât în caz de forță majoră.

Nici eu nu știu să încep o conversație cu cineva necunoscut, dar măcar îmi dau silința.

Am încercat să iau răspunsul direct de la sursă, așa că… Doamnelor și domnilor, iată de ce fetele nu scriu niciodată primele!

 Luiza, 18 ani.

„La mine e ceva pur și simplu psihologic. Nu pot începe conversația cu cineva, pentru că vorbesc cu orele și am impresia că enervez lumea. Poate că e un defect, dar nu vorbesc cu oricine, îmi aleg partenerii de discuție. M-am obișnuit să dau mesaj doar în cazul în care este vorba despre ceva important, altfel nu mai poți scăpa de mine.”

Andreea, 17 ani.

„Îmi place să fiu căutată, uneori scriu – dar foarte rar – și dacă nu-mi prezintă interes. Dar… parcă nu aș vrea să deranjez, mereu am sentimentul ăsta și mai bine mă retrag înainte de orice, să nu am ce pierde.”

Maria, 16 ani.

„În primul rând, îmi e frică de ceea ce poate urma. Dacă ești prea sinceră, e posibil să facă screenshot și să posteze fotografia pe grupuri. Să mă facă de rușine. Niciodată nu poți avea încredere în oameni necunoscuți, dar cu care ai vrea să discuți ceva.

În al doilea rând, poate ignora mesajul și să te țină la ”message requests” pentru așa-zisul palmares. În cazul în care chiar răspunde, ideea nu este să te faci neapărat cunoscut, ci să identifici persoane cu valori și principii comune care pot să-ți fie de folos pe viitor. Dar cum multe se fac la mișto, putem exclude varianta asta.”

Evelin, 17 ani.

„Nu e neapărat că nu scriu, ar trebui să fiu ipocrită. Totuși, ne-am obișnuit ca băieții să ne scrie, și eu cred că e un pas destul de important și drăguț ca băiatul să-i scrie primul unei fete.”

Cel mai curajos răspuns: Andreea, 19 ani.

„O fată nu va scrie niciodată prima, pentru că bărbații, în orgoliul ăla idiot al lor, o vor minimaliza și o vor lua pe tipă ca pe ceva deja câștigat. Femeile au nevoie să vadă inițiativă, pentru că ele își doresc protecție, masculinitate și curaj.”

Deci… ce putem înțelege de aici?

Băieți, să ştiți că și fetele au rușine, nu numai noi. Și ele se feresc de persoane care nu prea au suflet și profită la maximum de oricine șantajează sau agresează. Până la urmă, toți gândim la fel, măsurile sunt diferite.

Psihologic, blocajele (emoționale) apar deseori după o primă experiență negativă și au rolul de a ne opri din acțiuni care prevăd implicare emoțională. Suntem ca niște telefoane care intră pe site-uri de filme și seriale și primesc la orice click câte un ad. Ne blocăm, încercăm să ne recuperăm emoțional. De aici și problema de-a scrie primul.

Mai sus, Maria ne-a declarat că nu scrie prima de rușine, iar asta înseamnă că are un blocaj emoțional. Andreea a fost hotărâtă, știe ce vrea, a reușit în 19 ani de viață să depășească anumite bariere care pentru alții sunt culmi de necucerit.

Sfatul meu, sub forma unei opinii (nu-i musai să mă ascultați) e să vă dozați sentimentele cu creier. Nu irosiți cuvintele mari pentru că își vor pierde valoarea. Încercați să faceți lucrurile treptat, altfel e posibil să ne afundăm din ce în ce mai adând în înfricoșătorul blocaj emoțional, și, de ce nu, tulburare de stres post-traumatic.

 

2 COMENTARII

  1. Luam scenariul in care o fata imi trimite cerere de prietenie pe fb. Ok, prieteni comuni nu pare sa fie cont fake dau accepta. Si acum ce? Asteapta sa ii zic un “hei”? Nu stiu ce vrea de ce mi-a dat cerere de prietenie, daca vrea sa vorbeasca cu mine poate sa imi scrie. Ce este mai simplu de atat? Ok, am inteles, rusine etc, dar sa spunem ca trimit eu acel “hei”, dar noi nu traim aceleasi stari de rusine sau ca “poate trimite screenshot pe un grup sa rada”?
    Sunt de parere ca persoana care este interesata/vrea sa vorbeasca poate trimite un amarat de “hei”.

    Acesta a fost cazul cu primul mesaj dintr-o conversatie, dar nu mai spun de persoanele care asteapta intotdeauna sa primeasca mesaj, fara sa trimita niciodata un “hei”,”ce mai faci” sau “neata”. Asta este un prim filtru pe care il aplic persoanelor cu care vorbesc. Daca le este foarte greu sa intrebe ceva sau sa deschida o discutie, ce sa mai vorbesc despre lucruri mai “complicate”.