Cred că toți îl avem: acel prieten pe care îl cunoaște toată lumea; nu după hainele sau cuvintele lui, ci după playlist-ul care conține maximum zece piese.

În telefon s-ar putea să aibă mai mult decât atât, dar de fiecare dată când ascultă la căști (în rarele ocazii când face asta) sau la boxa portabilă (de cele mai multe ori așa, dând volumul la maxim, de parcă el ar deține și urechile celor din jur), ascultă exact aceleași piese, dacă nu una singură, ore în șir. Cu toții cunoaștem un astfel de om. Dacă nu cunoști, ești ori cel mai norocos individ, ori… chiar el însuși.

Un cititor inocent : ,,Am văzut oameni de genul și mereu m-am întrebat: de ce?”

Motivul #1 – Din prostie

Dacă o să întrebi un psiholog, el o să spună că nimeni nu este cu adevărat prost, fiecare are un tip diferit de inteligență. Deși, când te afli într-un autobuz plin de oameni (în cel mai rău caz pensionari) și un ,,alt tip de inteligență” începe să pună la boxă, ridicând volumul la maxim, Guță, Salam sau cine mai știe ce, începi să te îndoiești de psihologi.

Motivul #2 – Din lene

Foarte mulți oameni ascultă aceleași piese deoarece le este prea lene să asculte altele. Așa că se rezumă  la aceleași cinci piese ascultate original la boxa altcuiva până când…

Motivul #3 – Este/ nu mai este la modă

Dap… nu contează că nu-ți place sau că te-ai săturat, dacă este la modă, vei asculta acele piese până când vor fi înlocuite de alte bullshit-uri. Cel mai bun exemplu este muzica pentru petreceri; nimeni nu ascultă Despacito sau Maluma, dar aceste piese sunt nelipsite de la petreceri. De ce? Ia ghicește…

Un cititor inocent : ,,Bun, și ce contează? Un om ascultă aceleași piese, poate din  prostie, poate din lene, poate nici nu-i plac și le ascultă doar pentru că sunt la modă. Ce contează?

Nu o să intru în detalii științifice despre cum muzica îți influențează viața și personalitatea. Doar ține minte, o face! Dacă asculți aceleași piese, viața ta va fi liniară. Liniară în sensul că vei avea aceleași activități, vei trăi într-o monotonie continuă și nu vei realiza niciodată de ce.

Un cititor inocent : ,,Și toate astea de la muzică?”

Știu că sună extrem, dar gândește-te; dacă îți este prea lene să încerci piese noi, să ieși din zona ta de confort și să încerci o trupă sau un tip de muzică nouă; dacă te iei după ce spune lumea că este la modă și asculți ceea ce îți place cu adevărat, ignorând opiniile oameniilor; dacă ești prea prost ca să treci peste copilăria cu boxa portabilă în autobuz…

de ce nu s-ar putea întampla același lucru și cu viața ta?

Să-ți fie prea lene să încerci lucuri noi. Să nu încerci altceva pentru că nu este la modă sau să fii prea prost ca să renunți la un obicei distructiv. Nu încerc să spun că manelele sunt groaznice și că celelalte tipuri de muzică sunt bune, ci faptul că nu doar manelele, nu doar rock-ul, nu doar rap-ul ar trebui să existe în playlist-ul tău, ci o combinație și diversitate de piese.

Dacă urechea ta este obișnuită cu diversitatea, așa va fi și creierul tău. Dacă vrei să ai zeci de activități, să-ți folosești timpul liber ca să te construiești ca persoană, să fii un om respectabil, începe cu muzica pe care o asculți!

Articolul precedentProblema
Articolul următorRenaștere
Mihali Călin Adrian, elev la Colegiul Național Andrei Mureșanul, clasa a X-a, profil filologie. Nu este o alegere să fii născut în ignoranță și indolență, dar este o alegere să rămâi în aceasta. O alegere pe care nu am urmat-o. Am ales să-mi urmez propia cale și să găsesc ceea ce mă intrigă - psihologia, scrisul, artele - și să mă perfecționez. Am ales să mă transform dintr-un om indiferent într-un artist.