Au trecut aproape 20 de ani de când televizorul l-a simțit pentru prima oară pe… Curaj, câinele cel fricos!

Acest serial, aparent comic și inocent, îl are în centru pe câinele Curaj în tărâmul Necunoscut, împreună cu Muriel Traistă și Eustache Traistă.

Câinele Curaj, un câine nu ca oricare altul, își duce zilele protejându-și stăpânii de fel și fel de monștri, extratereștri sau dezastre naturale. Fiecare episod, blocându-ți atât respirația cât și cogniția, și te lasă cu întrebarea :

,,-Hm… bun, și acum ce urmează?
-Fantasticul, originalitatea, genialitatea pură, sub forma unei capodopere animate!
-Wow…”

​Este un serial de parodie, de comedie. În multe episoade se parodiază multe filme de groază consacrate. Un serial pentru copii, dar care îi poate lăsa chiar și pe cei mai docți oameni cu semnul întrebării. Există extraordinar de multe teorii despre acest serial, unele punând la întrebare dacă acest serial este cu adevărat pentru copii.

Nu mă crezi?

Dacă ar fi să-ți spun că serialul Curaj ar putea fi doar o metaforă a Iadului, ,,Necunoscutul”, așa cum îl numește Curaj este de fapt Iadul, iar ,,Curaj” este câinele care păzește Iadul, adică Cerberus. Iar toți acei monștri, oamenii malefici sau cine mai știe ce, sunt de fapt sufletele izgonite în ,,Necunoscut” / Iad.

Pentru cei care nu au închis (încă) articolul și nu și-au spus ,,Omul ăsta s-a țicnit”. Felicitări! Ești interesat de esență! Continuând…

Nu toate teoriile sunt atât de dramatice. De exemplu, serialul ar putea reprezenta simpla viziune a unui câine normal. Curaj având stăpânii în vârstă, nu a fost scos în lume, deci lumea din jurul lui este un mare ,,Necunoscut”. Monștrii cu care se luptă sunt de fapt străinii văzuți ca fiind un pericol, transformați în creaturi.

Nu o să-ți enumăr toate teoriile, ci doar oportunitatea de a-ți crea propia viziune despre serial. Asta face o carte, un film, un serial (animat) să fie bun… șansa de a fi interpretat, de a fi examinat indiferent de cât timp a trecut de la apariția acestuia.

Cu cât orizontul de interpretare este mai larg, cu atât crește calitatea și în cazul lui Curaj, orizontul interpretărilor este echivalent cu orizontul universului.

Articolul precedentŞters-colorat
Articolul următorPachet cu biscuiți
Mihali Călin Adrian, elev la Colegiul Național Andrei Mureșanul, clasa a X-a, profil filologie. Nu este o alegere să fii născut în ignoranță și indolență, dar este o alegere să rămâi în aceasta. O alegere pe care nu am urmat-o. Am ales să-mi urmez propia cale și să găsesc ceea ce mă intrigă - psihologia, scrisul, artele - și să mă perfecționez. Am ales să mă transform dintr-un om indiferent într-un artist.