Pentru unii dintre voi, subiectul ăsta poate fi sensibil, însă te asigur că este eye-opening. Munca din greu. Sunt sigur că ați auzit sau chiar ați gândit chestii de genul: ,,A muncit din greu să ajungă acolo!” sau ,,Trebuie să muncești din greu ca să ajungi cineva!”.

Nu sunt în totalitate de acord cu această afirmație, însă nu vreau să mă înțelegeți greșit; dacă îți dorești ceva, fii dedicat, oferind timpul și puterile tale intelectuale / fizice acelui lucru și nu te victimiza spunând: ,,Am lucrat prea mult! Sunt obosit! Mâine voi lucra mai puțin!”.

Unul dintre motivele pentru care nu sunt de acord cu muncitul din greu este faptul că nu este echivalent cu a munci eficient.

 

Ajung din nou la nepăsarea persoanelor din jur. Să presupunem că ești un designer vestimentar și creezi o piesă de îmbrăcăminte super complexă la care ai investit mult timp și ai depus mult efort.

Însă, nimănui nu îi va păsa cât de mult timp ai depus, câte nopți ai stat în crearea acelei piese, sau sacrificiile pe care le-ai făcut. Ce va conta este îndeplinirea dorințelor cumpărătorului prin acel produs. În loc să te concentrezi pe a munci ore în șir, fără a avea o direcție sau un obiectiv bine stabilit, concentrează-te în a descoperi o cale prin care poți fi cel mai eficient.

Asta ar însemna o muncă eficientă însă și inteligentă.

Oamenii și-au conturat mentalitatea după ideea: pentru a face mulți bani trebuie să lucrezi mult sau dacă ai mulți bani sigur ai făcut ceva ilegal. Nu este deloc adevărat. Astfel de perspectivă te poate ține la un nivel foarte mediu sau chiar scăzut.

Să fim realiști, nu te aștepta să câștigi o avere având un job la care au aplicat încă 1.000.000 de oameni. Sau mai puțini. Ideea e că trebuie să fii cu adevărat cel mai eficient și cel mai inovativ ca să ai cu adevărat un impact asupra lumii.

Un alt motiv pentru care nu sunt de acord cu munca din greu este că, uneori, ne poate îndepărta de cei dragi, petrecând mai puțin timp cu ei, și asta ne poate afecta.

Vă voi oferi un exemplu și aici. Este sâmbătă seara, prietenii tăi merg în club și tu ai fost invitat, însă ai decis să rămâi acasă pentru a lucra la un proiect sau să înveți.

Pe moment te vei simți invincibil, te vei felicita pentru că ai luat decizia corectă. Ziua următoare, intri pe Instagram sau Facebook, te uiți la prietenii tăi cum s-au distrat, după care începi să regreți alegerea luată în seara anterioară. Dacă ți s-a întâmplat vreodată asta, nu îți dedica așa mult timp acelui lucru pentru care renunți la o ieșire cu prietenii. E foarte probabil să nu te pasioneze deloc.

EU cred că atunci când faci un lucru cu multă pasiune și satisfacție, munca nu va mai fi muncă. Va fi ca o terapie. Sunt 100% de acord cu ideea că te vei simți în fiecare zi ca în vacanță dacă ești pasionat de ceea ce faci zilnic.

În concluzie, fă ceea ce iubești. Nu trebuie să îi faci pe plac nimănui, nu trebuie să îi arăți nimănui cât de mult muncești. Bucură-te de rezultatele pe care le atingi și bucură-te de viață.

Visurile trebuie trăite. Dacă ești un workaholic și nu te deranjează faptul că majoritatea timpului tău îl petreci construindu-ți drumul către visul tău, atunci nu ar trebui să te oprești din cauza părerilor celor din jur. Fiecare are un scop aici.

Îndeplinește-l!

 

Rareș Găitan