Nu cred că oamenii înțeleg cu adevărat cât de puternice sunt cuvintele. Însă doar pentru că nu înțelegi puterea unui lucru, nu înseamnă că aceasta nu există! Dacă definim cuvintele, mai precis limbajul, din punct de vedere psihologic, acesta este „un proces psihic comunicaţional, un ansamblu de semne, prin care se realizează comunicarea interumană. Este un proces psihic complex care…” dar, să fim serioși, în practică e mai mult decât atât.

Cuvintele pot să aline sau să răzbune.

Pot să producă durere sau să producă zâmbete. În cuvinte regăsim promisiuni, și doamne cât suferim când promisiunile nu se respectă! Când „până ce moartea ne va despărți” se transformă în trei ani și până ce „voi fi alături de tine mereu” se transformă în „scuze, sunt ocupat astăzi…”.

Dar, alteori, promisunea e respectată chiar și după moarte. Acelor oameni ai vrea să le dai și luna de pe cer… Cuvintele îți pot stârni interesul sau taman invers. Te pot învăța, pregăti, ajuta sau chiar vindeca. Cuvintele, se spune, că pot aduce fericirea (o întreagă teorie a psihologiei pozitive se bazează pe folosirea anumitor cuvinte), dar știm la fel de bine că pot aduce și dezastrul!

Dezastrul? Da, dezastrul.

Pentru sute de ani, cuvintele au fost folosite în ritualuri magice și produceau pagube imense nefericitelor victime… În prezent, de un singur cuvânt ar fi nevoie, din partea omului potrivit, și jumătate din planeta asta ar fi condamnată pieririi (sau credeați că toată aparatura militară de care dispun marile puteri va sta acolo degeaba?).

Cuvintele sunt și vor fi mereu templul nostru, conduse de o unică religie, gândul. Haideți să ne folosim de ele, pentru a face bine! Să le folosim spre a împărtăși momente, bucurii, înțelepciune, iubire. Avem nevoie unii de alții. Avem nevoie să ne vorbim, să ne ascultăm și să ne împărtășim experiențele. Doar așa ne putem bucura cu adevărat de puterea de care dispun!

În esență, suntem toți la fel, toți tânjim după aceleași lucruri, doar că avem metode diferite de a le obține. Judecatul nu e soluția! Omenirea are nevoie să se prindă de mână, să facă un cerc, să se lase în genunchi și să-și vorbească. Și vai, câte lucruri ar mai afla! S-ar găsi răspunsul la toate problemele omenirii! Pentru că puterea cuvântului e individuală și comunitară, la única solución.

Sunt îndrăgostită iremediabil de cuvinte. Și nimic n-are să schimbe asta! Pentru mine, cuvintele sunt ca aerul. Și sunt atâtea moduri prin care putem împărtăși cuvinte!

Odată ce am descoperit cărțile, mi-am dat seama că trăiesc cu adevărat. Cărțile sunt un altfel de mod de a ne conecta unii cu alți. Cu cerneală pe hârtie, dintr-un colț de lume în celălalt, de la un secol la altul, acestea conectează. Scriitorii au realizat ce putere stă ascunsă în cuvânt și au împărtășit-o cu noi. Suntem datori să facem la fel.

-Alexandra Aftan