Subiectele de azi sunt la fel de complicate pe cum par. Astăzi voi rezolva minimal problematica spiritualității și a credinței. Dacă ai alte păreri, nu ezita să le împărtășești cu mine, dar până atunci…

Problematica spiritualității și a credinței ține mai mult de percepția și interpretarea fiecărui om, de educația și reperele primite la vârste fragede.

Religia

Religia, în percepția mea, reprezintă un subiect vag, cu toate că include mai multe categorii. Include perioade istorice, include până și răspunsuri ce țin de teorii creaționiste sau, pe scurt, religia este un set de credințe și de ritualuri care pretind să ducă o persoană într-o relație corectă cu Dumnezeu. Pe când spiritualitatea este o concentrare asupra lucrurilor spirituale și asupra lumii metafizice, în locul lucrurilor fizice sau pământești.

Reprezintă lucrul care ne ține uniți în acte și declarații. Alte atribuiri îi sunt puse la comun cu lucruri nu foarte bune, ce-i drept.

Credința

Credința este convingerea unei persoane că lucrurile stau într-un fel anume, cu sau fără prezența evidențelor empirice care să probeze respectiva convingere. Alt termen vag, după mine.

De ce? Vă spun acum. Spre deosebire de spiritualitate, care are un sens pur și nobil, propiu, de neschimbat, credința are atât un sens verbal, cât și unul divin, aici făcându-se diferența. Pot spune că mulți fac confuzie între credință și spiritualitate, sau le clasifică pe ambele fiind doar religie.

„Credința adevărată crede incredibilul, vede invizibilul și poate imposibilul.”; „Faptele din credinţă întăresc credinţa. Credinţa produce fapte.”- Lev Tolstoi

Cumva, credința este bazată pe lucrurile nepalpabile, încurcând omul care gândește în exces și care vrea o convertire exactă la spiritualitate. Auzim des „Crede și nu cerceta”. Probabil asta este baza credinței. Inversul acestei zicale, „Cercetează și mai apoi crede” este considerat, destul de eronat, un pilon al denigrării credinței.

Oricum, îndrăznesc să afirm că oamenii fără credință sau spiritualitate sunt cam narcisiști. Până și marii atei au spus că nu pierdem nimic dacă avem o conexiune firească cu divinul.

Spiritualitatea

Spiritualitatea nu are reguli. În comparație cu urmarea unei idiologii sau unui set de reguli, spiritualitatea te îndeamnă să-ți asculți inima, intuiția, să acționezi corect față de tine și cei din jurul tău. Spiritualitatea te eliberează astfel încât să fii cât de bun poți, fără să te amenințe cu vreo pedeapsă sau să-ți promită vreo recompensă. Recompensa este pura ta fericire interioară.

Nu trăiești după un set de îndemnuri, dar te raportezi la aceeași sursă divină, indiferent de Religie.

„Este treaba Maestrului spiritual să îl facă pe discipol să simtă că fără iubire, fără adevăr şi lumină, viaţa este lipsită de sens şi de roade. Cel mai important lucru pe care îl face un Maestru spiritual pentru copiii săi este să îi facă conştienţi de ceva vast şi infinit din interiorul lor, care nu este nimic altceva decât Însuşi Dumnezeu.”- Sri Chinmoy

Închei într-o notă aparte, să-i lăsăm și pe atei să se exprime puțin. „Forţa brută zdrobeşte multe plante. Şi totuşi, plantele cresc din nou. Piramidele nu vor rezista niciun moment prin comparaţie cu margareta. Şi înainte ca Buddha sau Iisus să vorbească, privighetoarea a cântat, şi mult timp după ce cuvintele lui Iisus şi Buddha vor fi date uitării, privighetoarea va cânta încă. Deoarece ea nu predică, nu porunceşte, nici nu sileşte. Ea doar cântă. Iar la început n-a fost un Cuvânt, ci un ciripit.” – D. H. Lawrence