Să recunoaștem, să pui degetul pe un telefon anume e greu, mai ales în 2019. Sunt zeci de modele pe piață și toate par să aibă specificații similare. Deci, ce să alegi?

Păi, ca să fie totul simplu, am împărțit în categorii de preț telefoanele și le-am descris scurt după câteva criterii care mi se par esențiale pentru un smartphone, și anume: performanța, autonomia bateriei și ecranul.

Nu o să menționez nimic despre cameră, pentru că mi se pare subiectiv aspectul acesta, dar în principiu toate menționate mai jos au camere care te vor mulțumi.

Sub 700 de lei – Pentru cei ce vor un telefon decent care să nu găurească buzunarul prea tare

Xiaomi Redmi 6 – 550 lei

Xiaomi Redmi 7 – 650 lei

Xiaomi Mi A2 Lite – 700 lei

Aceste 3 telefoane sunt pentru cei ce folosesc telefonul moderat, mai un Facebook, mai un Insta, chiar și un joc de PUBG Mobile când n-ai ce face, toate cu ocazionale încetiniri care, din fericire, dispar rapid.

Redmi 7 și Mi A2 Lite au baterii gigantice care să ajungă 1-2 zile de uz normal, dar și Redmi 6 ar trebui să țină măcar o zi.

Ecranele de pe Redmi 6 și Mi A2 Lite sunt cel puțin decente, dar cel de pe Redmi 7 poate să pară puțin pixelat, având o rezoluție HD+ pe un ecran gigantic de 6.26”. Niciunul nu are protecție de genul Gorilla Glass sau Nippon Electric Glass, deci ai grijă cum le mânuiești.

Acestea fiind spuse, dacă ești adeptul skin-urilor de Android stock și vrei un brand care să nu sune a chinezărie, Nokia 3.1 Plus e alegerea perfectă la 660 de lei. Pe scurt, combină Redmi 6 și Redmi 7 într-o carcasă care arată și se simte premium.

 

Între 700 și 1000 lei – Pentru cei care pe lângă butonatul obișnuit au și ceva mai intens de făcut

Xiaomi Redmi Note 5 – 800 lei

Xiaomi Mi A2 – 860 lei

Huawei Honor 10 Lite – 1000 lei

Aici deja avem performanțe peste mid-range, care vor rula tot ce le dai fără probleme. Mi A2 are un chipset puțin mai bun decât celelalte două care sunt similare ca performanță, dar, dacă lăsăm gaming-ul la o parte, diferența nu e sesizabilă.

Bateria de pe Mi A2 e cam mică pentru ce se află înăuntru. Nu se compară cu bateriile din celelalte două smartphone-uri, care au potențial mare să ofere peste o zi autonomie fără să vadă încărcătorul, dar asta nu înseamnă că pe Mi A2 nu e posibil să reziste bateria o zi întreagă.

Ecranele celor trei sunt similare, fiind de rezoluție FullHD+ cu aspect ratio 2:1 (19.5:9 în cazul Honor 10 Lite), totuși doar Redmi Note 5 are Gorilla Glass. O husă sau o folie de protecție e o idee bună pentru toate 3, dar în special pentru Mi A2 și Honor 10 Lite.

 

 

Între 1000 și 1500 de lei – Performanță beton la un preț accesibil

Nokia 8 – 1150 lei

Nokia 7 Plus – 1200 lei

Huawei Honor Play – 1350 lei

Xiaomi Pocophone F1 – 1400 de lei

În afară de Nokia 7 Plus, toate celelalte 3 au chipset-uri flagship din anii trecuți, ceea ce înseamnă că performanța e bestială pe cele 3. Și pe 7 Plus e foarte bună, dar nu e la același nivel. Bineînțeles, se observă diferența de performanță doar în aplicații care chiar beneficiază de toate resursele puse la dispoziție, în aplicațiile uzuale diferența e aproape isesizabilă.

Nokia 8 rămâne puțin în urmă la capitolul baterie din cauza ecranului cu rezoluție 2K, în timp ce pe celelalte device-uri, bateria e suficient de mare cât să uiți de încărcător cel puțin o zi. Depinde de utilizator ce face cu telefonul, în zile de uz lejer spre moderat ține și Nokia 8 o zi fără probleme.

Cum am zis mai sus, ecranul de pe Nokia 8 este de rezoluție QuadHD, în timp ce celelalte sunt toate FullHD+. Asta înseamnă că cel de pe Nokia 8 e cel mai frumos dintre cele 4. Toate, în afară de Honor Play, au Gorilla Glass.

Probabil vă întrebați: ,,Ce caută Nokia 7 Plus aici?”. E un device premium cu chipset mid-range la care s-a renunțat la SD 835 în favoarea unui SD 660 ca să facă un telefon bun la toate capitolele, fără să ridice prețul.

Dacă ești dispus să treci cu vederea peste autonomia bateriei mai slabă și aspectul puțin învechit pentru a avea acel plus de performanță, Nokia 8 e alegerea potrivită. În rest, 7 Plus e cel pe care îl recomand la acel preț.

 

Între 1500 și 2000 de lei – Aceeași performanță beton, de data asta cu câteva condimente adăugate

LG V30 -1600 de lei

LG G7 ThinQ – 1700 de lei

Samsung Galaxy S8 – 1900 de lei

Performanța e cam la fel cu a telefoanelor de mai devreme. Din punctul acesta de vedere, nu o să ai probleme de niciun fel.

Bateria de pe V30 e foarte bună, în timp ce autonomia de pe G7 și S8 e puțin mai slabă. O zi de uz moderat e posibilă pe toate trei, lejer chiar.

Ecranele sunt toate QuadHD+, dar cele de pe V30 și S8 sunt OLED-uri, ceea ce le face superbe.

LG-urile au ambele o cameră cu unghi larg, ceea ce le face perfecte pentru a fotografia, dar în special filma, experiențele tale.

S8-ul… e Samsung, până la urmă. Design-ul e mișto, senzorul de puls e o caracteristică super mișto, iar faptul că e extrem de compact e bestial.

 

Peste 2000 de lei

Peste 2000 de lei nu prea mai are rost să recomand ceva. Aici e teritoriu high end, unde nu prea poți lua ceva care să nu te mulțumească, totul fiind echipat cu ultimele tehnologii și briz-briz-uri. Singurul telefon de evitat este Nokia 9 PureView, care nu se ridică la nivelul celorlaltor flagship-uri în majoritatea cazurilor.

 

Concluzia

Telefoanele mid-range au evoluat extrem de mult în ultimii ani, astfel că nu e nevoie să dai mai mult de 1000-1500 de lei pe ceva care să te țină mult și bine.

Ce e peste 1500 de lei devine un moft, sincer, deoarece telefoanele puțin mai ieftine fac minim 90% din ce fac cele peste 1500 de lei.

Fiecare caută ceva ce li se pare esențial, deci până și acestea cu un preț piperat merită, dacă acele caracteristici sunt necesare.