Flori în păr, scriitoare, roman, cărți, Iulia Ioniță
Flori în păr, scriitoare, roman, cărți, Iulia Ioniță
„Îmi place să scriu, pentru că mă exteriorizez diferit, exprim mult mai bine ceea ce am de spus. Am o imaginație care nu vrea deloc să tacă… Uneori simțeam că orice îmi trece prin cap ar trebui scris, dar m-am gândit puțin mai bine.

Nu e normal, nu e ok. Dar până la urmă, când un gând vrea atât de mult să iasă din tine, de ce să nu îi dai voie? De ce să ne limităm și să impunem reguli minții? Dacă și de la gânduri ne-am înfrâna și le-am lăsa de izbeliște pe undeva prin univers, cine am mai fi noi?”

Iulia Ioniță este o tânără scriitoare în vârstă de 21 de ani. Născută în București, absolventă de liceu cu profil filologic, aceasta studiază în prezent comunicarea.  A debutat în lumea literară la vârsta de optsprezece ani cu romanul pentru adolescenți „Flori în păr”, publicat în luna februarie 2016 prin Editura Datagroup.

Cartea a fost primită extraordinar de bine de către lumea literară, fiind considerată spărgătoare de gheață: „Vreau să deschid ochii celor care pot și să închid gurile celor care îi descurajează.”

De asemenea, Iulia este cunoscută în mediul online pentru canalul său de Youtube, acolo unde povestește diverse întâmplări.

I: Care au fost pașii parcurși în scrierea primei tale cărți? Și ce părere ai despre viitorul unui scriitor de romane, la început de drum?

R: Scriu dintotdeauna, dar „Flori în păr” a fost ceea ce mi s-a parut suficient de bun încăt să vreau să o public. Încă de la 16 ani scriam. A durat 3 luni să o termin. …

La 18 ani am publicat-o. Cât despre viitorul unui scriitor de romane, depinde doar de el. În România nu avem manageri sau agenții literare. Ești pe cont propriu, fie că îți place, fie că nu.

„Noi suntem acei copii care fumează iarbă. Acei copii care nu beau 《o bere》 într-un restaurant de fițe, ci care se duc unii la alții acasă ca să bage pastile până uită de realitate și uită cine sunt.

Suntem acei copii care nu își fac temele. Care pleacă de la ore ca să compună un cântec. Suntem copiii care, dacă nu te suportă, îți scriu numele pe o țigară și te fumează. Și devii spulberat.

Noi suntem copiii fără regrete. Pentru că știm că, atunci când am făcut-o, am fost fericiți.” scrie Iulia Ioniță în romanul „Flori în păr ”.

I: Cu ce te identifici mai bine? YouTube-ul sau scrisul?

R: Scrisul, clar. E ceva transcedental, complet diferit. Mă menține om normal și o fac fără să vreau sau să îmi dau seama. YouTube e doar un hobby, printre multe altele.

I: Ce părere au avut prietenii și familia ta despre cărțile publicate de tine?

R: Prietenii ca prietenii, s-au amuzat la început. Mama e autoarea Corina Ozon, iar tata e regizor, deci, cu siguranță am un pachet genetic, dar și toată susținerea lor. În rest, chiar și bunicii și unchii sunt „fanii” mei.

I: Ai avut momente cruciale în care îti doreai să renunți la a mai fi o persoană publică?

R: Nu chiar, eu sunt un artist si nu mă pot imagina făcând altceva.

I: Ce sfat ai pentru tinerii care își doresc să publice cărți?

R: Nu am niciun sfat. În afară de acesta: să fiți voi. Să faceți asta pentru că e singurul lucru care vă reprezintă, nu pentru că ați văzut la altcineva. Nu vă irosiți potențialul. Mergeți pe drumul vostru, indiferent de ce spun ceilalti. Oamenii te lasă baltă, arta ta, niciodată.

I: Care este un citat în care te regăsești?

R: „Timpul tău este limitat, asa că nu îl irosi trăind viața unei alte persoane. Nu fi prins în dogma – care trăiește cu rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsa zgomotul altor opinii să îți înece propria voce interioară. Și, cel mai important, invață să ai curajul să îți asculți inima și să iți urmezi intuiția. Într-un fel ei deja știu ceea ce vrei cu adevarăt să devii. Orice altceva este secundar.” – Steve Jobs

Flori în păr: https://www.librarie.net/p/269026/flori-in-par
Percepții (seria): https://www.librex.ro/fantasy/seria-perceptii-inconstiente-iulia-ionita-set-2-volume.html
Canalul de youtube: https://www.youtube.com/channel/UC_8rfCHlScizg5gzIFP_ebw

Oana Vlad