Adevărul despre cum îți petreci timpul

"în Texte" by

„Suntem în controlul elementului de care ne pasă cel mai mult și acesta este timpul. Timpul este singurul bun ce este egal pentru toți .” – Gary Vaynerchuk

Să recunoaștem, timpul e cea mai mare dilemă a tuturor timpurilor. Auzim mereu persoane care se plâng că nu au timp sau că sunt foarte ocupate, însă sunt sigur că din acele 100% care susțin că sunt așa de muncitoare, doar 5% dintre ele spun adevărul.

Realitatea este următoarea…dacă îți dorești ceva cu adevărat, îți vei face timp pentru acel lucru. E imposibil să nu găsești o portiță de timp pentru a începe ceva ce îți dorești.

Vrei să faci sport, dar nu ai timp ? Trezește-te dimineața la 4:00, vei avea timp pentru sport cu siguranță. Probabil răspunsul tuturor celor care se plâng că nu au timp este trezitul de dimineață. Dacă ai un job sau mergi la școală/liceu de la ora 8, trezitul la 4:00 îți va oferi 3 ore extra în care poți face ce îți propui.

Acum în capul tău îți pui întrebarea : „Cum pot să mă trezesc așa devreme?! De abia dacă mă trezesc cu jumătate de oră înainte de-a pleca spre școală/liceu/serviciu.”

Răspunsul: un nou stil de viață potrivit pentru tine. Nu te gândi la faptul că dacă îți spun eu asta, productivitatea ta va crește sau că vei „primi” mai mult timp; poți începe de mâine să te trezești la ora 4:00, acompaniat de o simfonie de alarme aleatorii.

În primul rând, te-ai enerva și cel mai probabil vei adormi la loc. Al doilea scenariu, reușești să te trezești, dar te vei simți prea obosit pentru a face ceva productiv în dimineața aia, deci vei pune mâna pe telefon și probabil vei adormi la loc (știu, ghicesc bine).

Eșecurile de genul sunt reprezentarea perfectă pentru graba interminabilă a omului. Nimic durabil nu se va întâmpla peste noapte! Am mai precizat acest lucru de câteva ori. Nu vei fi superman peste noapte, la fel cum nu vei deveni milionar peste noapte (aici pot exista unele excepții). Orice obiectiv pe care ți-l propui are nevoie de timp și determinare, oricare ar fi el.

Pur și simplu, nu îți poți forța corpul să se trezească la 4:00, dacă tot anul te-ai trezit doar după ora 7:00. Ar fi o alarmă pentru corpul tău, la propriu. Nu poți să alergi un maraton, dacă nu ai alergat în viața ta un kilometru. Foarte multe dintre schimbările pe care le facem au la bază obiceiuri mici și constante.

Vrei să începi să mănânci sănătos? Începe prin a adăuga produse naturale în alimentația ta, treptat, în loc să încerci să mănânci trei salate pe zi, și în weekend devorezi trei pachete de Oreo și două ciocolate.

Poate ai mai auzit acest lucru, TREBUIE SĂ O IEI TREPTAT! Nu este simplu, dar nici imposibil. Un studiu spune că 21 de zile sunt necesare pentru a crea un obicei și 90 de zile durează să construiești un stil de viață, format din obiceiurile pe care le-ai creat în cele 90 de zile.

Așa că, în loc să te chinui încercând să te trezești la 4:00, încearcă să te trezești cu 20, 30, 40 de minute mai devreme decât ora la care obișnuiești să te trezești.

Acum să vorbim și despre ce faci în aceste ore libere. Să spunem că din 24 de ore, 17 ore ești treaz. Zilnic îți petreci timpul – în medie între 6-9 ore – într-o instituție de stat sau la un job. Asta înseamnă că vei avea în medie 8-11  ore libere, minus o oră în care mănânci.

Deci, sunt între 7 și 10 ore libere. Ce faci în acest interval, de tot spui că nu ai timp? Înțeleg, ești elev sau student și faci teme. Te asigur că mai mult de 2 ore nu acorzi atenție temelor sau învățatului. Apoi te gândești să ieși cu prietenii –  te mai relaxezi și tu – și observi că ziua a trecut imediat. Ce ai realizat în acele ore libere ?

Îți spun eu. NIMIC. Înțeleg, poate sunt destul de strict. Când vine vorba de timp, la vârsta mea, îmi programez totul:  lucrez aproximativ 3-4 ore pe zi în dezvoltarea și aplicarea antreprenoriatului. Mai este și sportul, plus gătitul, pe care îl fac singur. A, și temele. Pentru a avea timp de toate astea, le planific al naibii de bine.

Recunosc, nu sunt perfect, am momente în care am scăpări și pierd 10-20 de minute. În caz de se întâmplă asta, este în dezavantajul meu, deoarece pierd 10-20 de minute din somnul meu.

Mai recunosc, de asemenea, faptul că din 7 zile pe săptămână, în toate lucrez și fac sport, și în doar una din zile ies să socializez. Mă deranjează? Deloc. Ți s-ar potrivi acest stil de viață? Probabil că nu. Am creat acest mod de trai pe parcursul ultimilor ani.

Nimic nu s-a întâmplat peste noapte, însă  concluzia pe care vreau să o scoateți de aici este următoarea: dacă îți dorești ceva cu adevărat, îți vei face timp pentru acel lucru. Nici Netflix-ul, nici YouTube-ul, nici navigatul fără scop pe rețelele de socializare nu te va ajuta în viitor. Dar, dacă toate astea te fac fericit, nu ești obligat să schimbi nimic, e alegerea ta. Personal, respect alegerile cu argumente solide, deci dacă faci asta, vreau să îmi spui de ce.

Care e motivul pentru care îți petreci timpul făcând nimic folositor? Sau mai pe românește: De ce pierzi timp zilnic?

Găitan Rareș

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi