Ești un judecător sau un medic de succes? Deții foarte multe distincții? Ai dat mâna cu guvernatori, deputați, președinți? Felicitări! Nu o să conteze. Ești recunoscut ca fiind cel mai bun jucător de fotbal, basket sau șah? Ai câștigat campionate sau medalii? Ai un salariu satisfăcător? Felicitări! Nu o să conteze.

Dacă ți se pare ciudat că nimic din toate acestea nu contează, înseamnă că faci parte dintre cei 90%, care aleargă după lucrurile ce nu contează. Suntem învățați, încă de mici copii, că trebuie să avem rezultate bune, să fim de prestigiu, să avem o slujbă bună. Datorită acestora, se zice că avem o viață bună și împlinită. Cei înțelepți vor spune că lucrurile pe care le încerci, ba mai mult – acțiunile pe care nu le faci -, îți vor rămâne în minte până la sfârșitul vieții. Felicitări, înțelepților! Nu o să conteze…

O viață fericită nu este dată de avere, prestigiu sau câștiguri. Nici măcar experiențele sau refuzurile pe care le-ai oferit într-o anumită situație. Ce este o viață fericită? Ce îți aduce fericirea și sentimentul de împlinire la sfârșitul vieții? Dar pe parcursul ei? Aceasta a fost întrebarea pusă la debutul celui mai lung și riguros studiu.

Timp de 70 de ani, anual, zeci de oameni au fost interogați în legătură cu viețile lor. Întrebări din care poți să afli întreaga viață a unui om, în doar câteva fraze. Există multe astfel de studii, dar de cele mai multe ori nu rezistă mai mult de 10 ani, din cauza lipsei de fonduri sau pe fundalul dezinteresului celor care l-au demarat. Însă acest studiu este unic.

Cu o linguriță de noroc și interesul mai multor generații de savanți, el continuă chiar și în zilele noastre. A adunat deja sute de date despre viața oamenilor, emoții, reușite sau eșecuri, dar mai ales despre sentimentul de împlinire. De-a lungul acestor 70 de ani de studiu, toți participanții au relatat experiențe care aveau același rezultat. Rezultatul?

Banii, faima, reușitele îți aduc fericire dar această fericire reprezintă doar câțiva stropi de ploaie, ce vor forma bălți dar niciodată lacuri. Ploaia care formează lacuri și întreține vitalitatea oceanului planetar al fericirii umane este chiar omul. S-a constata că timpul petrecut cu familia și prietenii reduce riscul de boli mintale și nu numai. Ele întrețin, reînnoiesc și împrospătează oceanul.

Timp de 70 de ani, toate testele au avut același rezultat : succesele din viața profesională sunt importante pentru stima de sine, dar succesele din viața socială contribuie la sentimentul de fericire și împlinire pe parcursul vieții și la sfârșitul ei.

Călin Mihali